Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Η Γενοκτονία των Χριστιανών και η ένοχη σιωπή της Δύσης

Διαστάσεις γενοκτονίας λαμβάνουν οι διώξεις των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι Χριστιανοί είναι η πλέον διωκόμενη ομάδα στον κόσμο, με τις πράξεις βίας και εκφοβισμού να αυξάνουν συνεχώς. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, δήλωσε «συγκλονισμένος» από το γεγονός ότι η «πολιτικά Ορθή» Δύση κοιμάται «τον ύπνο του δικαίου».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χριστιανισμός τείνει να εξαφανιστεί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, εκεί από όπου ξεκίνησε, παρά το γεγονός ότι κάποιοι αντιστέκονται με κίνδυνο τη ζωή τους.

«Τα στοιχεία δείχνουν όχι μόνο τη γεωγραφική εξάπλωση των διώξεων αλλά και την αυξανόμενη σοβαρότητά τους», τονίζεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε σχεδόν παράλληλα με τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 250 νεκρούς.
«Οι διώξεις εναντίον Χριστιανών αγγίζουν τα όρια της γενοκτονίας» τονίζεται στην έκθεση προσθέτοντας ότι το 80% των ανθρώπων που διώκονται για την θρησκευτική τους πίστη είναι Χριστιανοί.
«Στην Παλαιστίνη, ο αριθμός των Χριστιανών είναι κάτω από 1,5%. Στη Συρία, ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε από 1,7 εκατομμύρια το 2011 σε κάτω από 450.000 και στο Ιράκ οι Χριστιανών έχουν μειωθεί από 1,5 εκατ. πριν από το 2003 σε κάτω από 120.000 σήμερα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα συναντήθηκαν χθες  ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, με τον αρμόδιο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας  Σάμουελ Ντέιλ Μπράουνμπακ, και με τον  πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανοικοδόμηση περιοχών όπου διαβιούσαν επί αιώνες χριστιανικοί πληθυσμοί ή αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, σε μαστιζόμενες από πολεμικές συρράξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες
Κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση των Χριστιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για την μέριμνα του ποιμνίου τους και την βιωσιμότητα της λειτουργίας τους, αλλά και τις πιέσεις που βιώνουν οι κοινότητες των Συρο-ορθοδόξων, των Ασσυρίων και των Γεζίντι. Επ’ αυτού διαπιστώθηκαν δυνατότητες συνεργασίας για την βοήθειά τους. Συζητήθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα εκκλησιαστικά ζητήματα σε Ευρώπη και Αμερική, ενδιαφέροντος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Μπράουνμπακ γνωστοποίησε στον υφυπουργό ότι τον Ιούλιο θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτων η 2η Yπουργική Διάσκεψη για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ευχόμενος να εκπροσωπηθεί και πάλι η χώρα μας σε υπουργικό επίπεδο και τον ενημέρωσε ότι πρόσκληση έχει αποσταλεί και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Μπόλαρης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τη συμμετοχή του.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Μπράουνμπακ για τις δράσεις της χώρας μας υπέρ της προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς κάνοντας ειδική μνεία και στην πρόσφατη επιτυχημένη διημερίδα στο ΥΠΕΞ, (29/2-1/3.2019) για θέματα θρησκευτικής και εκκλησιαστική διπλωματίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την κατάθεση προτάσεων για την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΥΠΕ. Μία πρωτοβουλία για την οποία εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Μπράουνμπακ.

ΠΗΓΗ iellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου