Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Οργή στη Λευκωσία: Η Βρετανία «έδωσε» την κυπριακή ΑΟΖ στην Τουρκία -Επιστολή Αναστασιάδη στη Μέι - ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Οργή επικρατεί στη Λευκωσία για τη στάση του Λονδίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και σήμερα προβαίνει και επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα ακολουθήσει και επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Το διάβημα θα επιδοθεί μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ίδιο ζήτημα και επιστολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πως ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κυρία Μέι, γράφουν οι Times της Κύπρου.

O Βρετανός υπουργός, όπως αναφέρουν τα κυπριακά Μέσα, ούτε λίγο ούτε πολύ, «μετέτρεψε» την κυπριακή ΑΟΖ σε «περιοχή υπό αμφισβήτηση».

Ο Άλαν Ντάνκαν απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια ο σερ Άλαν Ντάνκαν ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου