Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Αρχαία Ελλάδα: Τι έχει προσφέρει στον σημερινή εποχή;

Η Αρχαία Ελλάδα και η πολιτιστική κληρονομιά της επηρέασαν σημαντικά, όχι μόνο τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Σε αυτό το άρθρο, θα θυμηθούμε κάποια από τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, που καθόρισαν σημαντικά τις σημερινές κοινωνίες.

  • Δημοκρατία: Η αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία αποτελεί την βάση της Δημοκρατίας των σύγχρονων κοινωνιών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην αρχαία Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα πολίτευμα με νόμους, για τους οποίους, οι πολίτες συμμετέχουν στην διαμόρφωσή τους. Στην δημοκρατία, όλοι οι ενήλικοι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου και οι νόμοι έχουν ως σκοπό το κοινό καλό και όχι μόνο των λίγων.

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή εικόνας: slideplayer.gr

  • Φιλοσοφία: Οι Αρχαίοι Έλληνες, μέσα από την φιλοσοφία, προσπάθησαν να προσεγγίσουν διάφορα ζητήματα, που αφορούν την ζωή, τον κόσμο, την ηθική, κτλ. Η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία επηρέασε αρκετά την δυτική κουλτούρα και αντίληψη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 776 π.Χ. στην Ολυμπία. Στην Αρχαία Ελλάδα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν προς τιμή του θεού Δία. Στις μέρες μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία παγκόσμια αθλητική οργάνωση, που μέσα από τα ιδανικά του αθλητισμού, υμνεί την ισότητα και την ειρήνη όλων των κρατών και όλων των ανθρώπων.

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή εικόνας: 1.bp.blogspot.com

  • Θέατρο: Στην Αρχαία Ελλάδα, κάθε πόλη είχε ένα τουλάχιστον θέατρο. Η σημασία του θεάτρου ήταν μεγάλη και ο ανταγωνισμός, επίσης. Το θέατρο είχε μεγάλη αξία για τους αρχαίους Έλληνες και η είσοδος επιτρεπόταν σε όλους, ακόμα και στους φυλακισμένους, καθώς το θέατρο, εκτός από ψυχαγωγία, ήταν και ένα σχολείο και πολλές φορές είχε και έντονο κοινωνικό-πολιτικό χαρακτήρα.
  • Αρχιτεκτονική: Οι ρυθμοί, η δομή και η διακόσμηση της Αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής επηρέασε εκείνη της αρχαίας Ρώμης, η οποία συνεχίζει να υπάρχει έως σήμερα και έχει με την σειρά της επηρεάσει την αρχιτεκτονική άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή εικόνας: olympusgaia.com
 Μαθηματικά: Τα θεωρήματα και οι αποδείξεις του Θαλή και του Πυθαγόρα, η θεωρία των αριθμών, η γεωμετρική άλγεβρα, η ανάλυση, η γεωμετρία έχουν ως βάση τους την αρχαία ελληνική σκέψη. Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της μαθηματικής σκέψης και όλων των επιστημών.
  • Σύσταση δικαστηρίων: Ήδη στην μυθολογία παρατηρείται η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου από τους Ολύμπιους θεούς, που απέδιδαν την δικαιοσύνη. Επίσης, στην Αρχαία Ελλάδα παρατηρούμε και τα πρώτα ποινικά δικαστήρια, όπως η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, η Ηλιαία.
  • Ιατρική: Ο Ιπποκράτης είναι ο πατέρας της Ιατρικής. Οι μελέτες του απομυθοποίησαν τις αντιλήψεις, που θεωρούσαν πως η αρρώστια είναι τιμωρία, καθώς ο ίδιος εξήγησε πως η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στον άρρωστο άνθρωπο και ο γιατρός πρέπει συνεχώς να τον εξετάζει μέχρι να βρει την αιτία, ώστε να μπορέσει να τον θεραπεύσει. Ο Ιπποκράτης προχώρησε σε καινοτόμους μεθόδους για την θεραπεία των ασθενειών με βότανα, αφεψήματα, κτλ και ασχολήθηκε και με την ανατομία.
  • Ιστορία: Ο Ηρόδοτος είναι ο πατέρας της Ιστορίας, ο πρώτος άνθρωπος, που κατέγραψε ιστορικά γεγονότα. Έγραψε για τους ελληνο-περσικούς πολέμους, το έργο του «Ιστορίαι» και θεωρείται ότι ίδρυσε την ιστορική ανάλυση.
  • Μυθολογία: Η αρχαία Ελληνική μυθολογία δεν αποτελείται από απλές αφηγήσεις με φανταστικά στοιχεία. Οι Ελληνικοί μύθοι είναι αλληγορικές ιστορίες και αποτελούν ένα παγκόσμιο πολιτισμικό φαινόμενο που συνδέεται με τη θρησκεία, την κοινωνία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την τέχνη. Η μυθολογία μέχρι και σήμερα εμπνέει τις τέχνες, καλλιεργεί την φαντασία του ανθρώπου και οι μύθοι της κρύβουν άρρητες αλήθειες για τον άνθρωπο, την αυτογνωσία, την ηθική, τις αρετές, τις αξίες και το καλό.

Αρχαία Ελλάδα
Πηγή εικόνας: epbooks.gr

Πηγές:
GRAF F.(Μτφρ Λέλλου Α.), ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης,2015.
Η αξία της Μυθολογίας για την αναζήτηση στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξής μας! Ανακτήθηκε από humanstories.gr (Τελευταία πρόσβαση 25/3/2019)
20 πράγματα που έχει προσφέρει στον κόσμο η Ελλάδα και δεν τα ξέρουν οι ξένοι! Ανακτήθηκε από travelstyle.gr
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Ανακτήθηκε από theancientwebgreece.wordpress.com
Η αρχαία Ελλάδα, κοιτίδα της μαθηματικής σκέψης. Ανακτήθηκε από physics4u.gr

ΠΗΓΗ maxmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου