Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Θύελλα ρωσικών αντιδράσεων για χάρτη με Ελλάδα, Καύκασο, Κριμαία, στην τουρκική σφαίρα επιρροής το 2050

Θανάσης Αργυράκης
Από το lawandorder

«Η Άγκυρα κάνει σκέψεις για να ξαναζωντανέψει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καλό είναι οι Τούρκοι αξιωματούχοι να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στη ρωσική ιστορία»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στη Ρωσία χάρτης του 2008, του αμερικανικού think tank, Stratfor, που ξαναβγήκε από το χρονοντούλαπο, και προβλήθηκε από το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, TGRT Haber.

Ο χάρτης δείχνει πως «βλέπει» το αμερικανικό think tank να διαμορφώνεται η «τουρκική σφαίρα επιρροής το 2050». Σε αυτή περιλαμβάνονται η Ελλάδα, ο Καύκασος, η Νότια Ρωσία, η Μέση Ανατολή μέχρι και τον Περσικό Κόλπο, καθώς και τμήμα της Βόρειας Αφρικής, και ειδικότερα η Λιβύη και η Αίγυπτος.

Πρόκειται, προφανώς, για «σφαίρα επιρροής» και όχι κατ’ ανάγκη κατάληψη εδαφών. Όπως και να’ χει, ο χάρτης αυτός και στο παρελθόν κρίθηκε, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβολικός, αν και, σε σημαντικό βαθμό, αντικατοπτρίζει τις μεγαλοϊδεατικές «επιθυμίες» της γείτονος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που καλλιεργείται ο εθνικισμός και ο νέο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός επέλεξε ακριβώς αυτή τη συγκυρία για να ανασύρει από το χρονοντούλαπο και να προβάλλει έναν τέτοιου είδους χάρτη.

Παρ’ ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι Ρωσία και Τουρκία «τα’ χουν βρει» και έχουν «κοινά στρατηγικά συμφέροντα», οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη Ρωσία, και μάλιστα σε ιδιαίτερα αιχμηρούς τόνους, έναντι της Τουρκίας, εντυπωσιάζουν.

Τόσο η μαζική αναπαραγωγή της «είδησης» και οι επικριτικοί σχολιασμοί από το μεγαλύτερο κομμάτι των ρωσικών ΜΜΕ, όσο και εκ μέρους σημαντικής μερίδας Ρώσων πολιτικών δείχνουν την έντονη ενόχληση που προκάλεσε στη Ρωσία η προβολή αυτού του χάρτη.

Να σημειωθεί ότι στη Ρωσία έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για τις σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας ιδιαίτερα μετά τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και την ήττα της Αρμενίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, Ria Novosti, με πολλαπλά δημοσιεύματά του, πρόβαλε το θέμα.

Σε ένα από αυτά παραθέτει τη δήλωση του Α’ αναπληρωτή επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, της ρωσικής Βουλής δηλαδή, Αλεξάντρ Σέριν, ο οποίος κάλεσε το Κρεμλίνο «να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του τέτοιους σχεδιασμούς», δεδομένης μάλιστα της «αυτοπεποίθησης των τουρκικών αρχών».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στον χάρτη, σημείωσε ότι ««μετά την επιτυχή επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία πιστεύει απόλυτα στη δύναμή της και τώρα δηλώνει ανοικτά προς ποιά κατεύθυνση θα βαδίσει στη συνέχεια».

Σε άλλο τηλεγράφημά  του, επίσης, το Ria Novosti, παραθέτει δήλωση του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής της Κριμαίας για τις διεθνείς σχέσεις, Γιούρι Γκέμπελ, ο οποίος καλεί την Τουρκία «να ξεχάσει τα όνειρά της για τα ρωσικά εδάφη».

Όλα αυτά, είπε ο ίδιος, «θυμίζουν έργο επιστημονικής φαντασίας. Το μόνο που μπορούμε να συμβουλεύσουμε την τουρκική πλευρά, είναι να αφήσει στην άκρη τα όνειρά της για ρωσικές περιοχές, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πληρώσει ακριβά τις υπερβολικές ορέξεις της».

Σε υψηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας κινήθηκαν οι δηλώσεις και άλλων Ρώσων πολιτικών. Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, Αντρέϊ Κράσοφ, είπε: «Η Άγκυρα κάνει σκέψεις για να ξαναζωντανέψει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καλό είναι οι Τούρκοι αξιωματούχοι να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στη ρωσική ιστορία. Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη της ρωσικής ψυχής και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν».

Επίσης, ο βουλευτής της Δούμας, Πάβελ Σπερόφ, δήλωσε: «Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ποτέ τις φιλοδοξίες της σε σχέση με την Κριμαία και πολιτικοί κύκλοι της χώρας συζητούν τακτικά το θέμα της προσάρτησης της χερσονήσου. Είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στις περιοχές που είχε πριν από τρεις αιώνες, και, ενδεχομένως, να καταλάβει ορισμένες περιοχές, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν κάποια σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Παρακολουθούμε στενά τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιδράσει».

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας

ΠΗΓΗ lawandorder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου