Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Γερμανία-Ινδία: Όλο το παρασκήνιο της αυριανής συνάντησης Σολτς-Μόντι

 

Με στρατιωτικές τιμές, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) θα υποδεχτεί τη Δευτέρα έναν καλεσμένο που δεν έχει βρει ακόμη σαφή λόγια για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος  έρχεται στο Βερολίνο για τις λεγόμενες κυβερνητικές διαβουλεύσεις - μια διμερή συνάντηση εργασίας από την οποία η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει σε μια ιδιαίτερα βαθιά ανταλλαγή απόψεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Handelsblatt, η επιδιωκόμενη επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης επισκιάζεται από τις διαφορές σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση και να κατονομάσει το Κρεμλίνο ως επιτιθέμενο.

Ακόμη και πριν από την αναχώρησή του, η κυβέρνηση Μόντι κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να υποχωρήσει από τη θέση της - την οποία επαίνεσε ρητά η Ρωσία. Η Ινδία αποκλείει αποφασιστικά τη συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πριν από την αναχώρηση του Μόντι για την Ευρώπη, όπου σκοπεύει να επισκεφθεί τη Δανία και τη Γαλλία καθώς και τη Γερμανία: "Η στάση μας σχετικά με τις κυρώσεις δεν έχει αλλάξει καθόλου".

Αντί να ασκήσει οικονομική πίεση στη Ρωσία, η Ινδία θέλει να διασφαλίσει ότι οι επιχειρηματικές συναλλαγές με τη χώρα αυτή μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα. Αναφερόμενο στις δυτικές κυρώσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: "Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές μας αλληλεπιδράσεις με τη Ρωσία και να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες μας και τα συμφέροντά μας δεν επηρεάζονται".

Η συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία θα τον συνοδεύσουν αρκετοί υπουργοί, είναι το πρώτο ταξίδι του Μόντι στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση της Ινδίας να διατηρήσει παραδοσιακά στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Μόσχας παρά την εισβολή προκάλεσε απογοήτευση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο σύμβουλος του Σολτς για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Γενς Πλότνερ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Νέο Δελχί: "Θέλουμε μια κατάσταση όπου οι κυρώσεις μας δεν θα υπονομεύονται και καμία φιλική χώρα δεν θα προσπαθεί να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο".

Ο Scholz βλέπει κοινές αξίες και συμφέροντα με την Ινδία


Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι κορυφαίοι δυτικοί πολιτικοί δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη στάση της Ινδίας πρόσφατα: Tόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψαν στο Νέο Δελχί ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν την Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Κανείς από τους δύο δεν πέτυχε σημαντικές παραχωρήσεις - όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε επικρίνει τις πετρελαϊκές συμφωνίες της Ινδίας με τη Ρωσία σε τηλεδιάσκεψη με τον Μόντι στα μέσα Απριλίου.

Η γερμανική κυβέρνηση, επίσης, προφανώς δεν αναμένει ότι οι διακυβερνητικές διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε κάποια σημαντική προσέγγιση στο θέμα της Ρωσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit δήλωσε πριν από τις συνομιλίες ότι στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η αποσαφήνιση των δικών του θέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να καταστήσει τη σαφή θέση της Ινδίας στο πλευρό της Ουκρανίας απαραίτητη προϋπόθεση για στενότερες σχέσεις. Αναφερόμενος στη στάση της Ινδίας μέχρι στιγμής, ο Hebestreit δήλωσε: "Το αν αυτό στέκεται εμπόδιο σε μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση, μάλλον θα πρέπει να το κρίνουμε με την πάροδο του χρόνου".

Ο καγκελάριος Σολτς ονόμασε πρόσφατα την Ινδία ως μία από τις χώρες με τις οποίες η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί στενότερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού - μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα. Η Γερμανία μοιράζεται κοινές αξίες και συμφέροντα με αυτές τις χώρες, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο. Ωστόσο, τα συμφέροντα της Ινδίας διαφέρουν από εκείνα της Γερμανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η χώρα θεωρεί τον εαυτό της ουδέτερο στη σύγκρουση και έχει απέχει από την ψηφοφορία επί των επικριτικών για τη Ρωσία ψηφισμάτων τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και στη Γενική Συνέλευση.

Η απομάκρυνση από τη Ρωσία θα βλάψει την Ινδία - λέει το Νέο Δελχί


Μια απομάκρυνση από τη Ρωσία θα έβλαπτε την Ινδία κατά την άποψη της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί: Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού και δεν θέλει να διακινδυνεύσει την αποδυνάμωση του στρατού της, ιδίως ενόψει των συγκρούσεων με την Κίνα. Ταυτόχρονα, η Ρωσία παρέχει επίσης ενέργεια: μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η υποήπειρος αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές της σε ρωσικό πετρέλαιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες αγοράς από χώρες όπως η Ινδία, η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι ένα ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα μπορούσε να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα τέτοιο εμπάργκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά. "Θα μπορούσε να προκύψει μια κατάσταση στην οποία ο Πούτιν, ο οποίος εξακολουθεί να πουλάει πετρέλαιο σε άλλα κράτη, θα παίρνει περισσότερα χρήματα με λιγότερο πετρέλαιο", προειδοποίησε.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιβάλει προσαυξήσεις τιμών στις συμφωνίες της με την Ινδία για το πετρέλαιο - το αντίθετο μάλιστα: σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, η Ινδία αγόραζε από τη Ρωσία κυρίως επειδή η χώρα είχε συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές μετά την έναρξη του κύματος των δυτικών κυρώσεων.

Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί παρουσίασε επίσης τον όγκο των προμηθειών ως συγκριτικά μικρό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar δήλωσε ότι η χώρα αγοράζει λιγότερη ενέργεια από τη Ρωσία σε ένα μήνα από ό,τι η Ευρώπη σε ένα απόγευμα.

Η Ινδία συνεργάζεται επί του παρόντος με τη Ρωσία για έναν νέο μηχανισμό πληρωμών, ώστε να είναι ευκολότερο να διακανονίζονται στο μέλλον οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε ρούβλια και ρουπίες, αντί να γίνονται εκτροπές μέσω του δολαρίου ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, εκπρόσωποι της ρωσικής και της ινδικής κεντρικής τράπεζας διαπραγματεύονται πρόσφατα τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, η τελική απόφαση προφανώς δεν έχει ακόμη ληφθεί.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου