Τα σχόλια της εκπροσώπου του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), για τη σχέση του προφήτη Μωάμεθ με τη νεότερη σύζυγό του είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη θέση της, αφού προηγουμένως προκάλεσαν οργή σε αρκετές χώρες του Κόλπου, όπως στο Ιράν, την Αλγερία, την Αίγυπτο.
Παρά την απομάκρυνσή της από τη θέση της εκπροσώπου του κόμματος, οι μουσουλμανικές χώρες επέβαλαν μποϊκοτάζ στα ινδικά προϊόντα καθώς οι δηλώσεις που έκανε η Νούπουρ Σάρμα, κρίθηκαν προσβλητικές για το Iσλάμ.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), με έδρα τη Σαουδική Αραβία, στον οποίο ανήκουν σχεδόν εξήντα μουσουλμανικές χώρες, καταδίκασε προχθές Κυριακή (4/6) τα σχόλια της εκπροσώπου του BJP, που αποκάλυψαν κατ’ αυτόν πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι η «ισλαμοφοβία» στην Ινδία.
Στο Κουβέιτ, αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε πως επέβαλε μποϊκοτάζ στα ινδικά προϊόντα. «Αποσύραμε τα προϊόντα από την Ινδία», αναφέρεται μπροστά στα καλυμμένα με πλαστικό ράφια όπου έβρισκε κανείς συσκευασμένο ρύζι και κάρι. «Ως Κουβεϊτιανοί και μουσουλμάνοι, δεν αποδεχόμαστε να προσβάλουν τον προφήτη», εξήγησε ο Νάσερ αλ Μουτάιρι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αλυσίδας του εμιράτου.
«Όλες οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να μποϊκοτάρουν τα ινδικά προϊόντα», έκρινε 26χρονος πελάτης.
Αλλεπάλληλες καταδίκες
Το κύμα καταδικών καταγράφεται ενώ ο αντιπρόεδρος της Ινδίας Βενκάια Νάιντου επισκέπτεται το Κατάρ για να επιδιώξει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Πέραν του Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ιράν κάλεσαν τους πρεσβευτές της Ινδίας για να απαιτήσουν εξηγήσεις και να ζητηθεί συγγνώμη. Η Σαουδική Αραβία, η οποία χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις δηλώσεις και κάλεσε σε «σεβασμό των πεποιθήσεων και των θρησκειών», ενώ το Μπαχρέιν και η Ιορδανία εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του BJP απομακρύνθηκε από τη θέση της.
Το κόμμα του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που κατηγορείται συστηματικά πως στιγματίζει τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ινδία (14% του πληθυσμού), διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι «σέβεται όλες τις θρησκείες».
Στην Αλγερία το μεγαλύτερο ισλαμιστικό κόμμα, το Κίνημα της Κοινωνίας και της Ειρήνης, καταδίκασε «με τον πιο αυστηρό τρόπο αυτή την κλιμάκωση της εκστρατείας μίσους εναντίον του ισλάμ και των μουσουλμάνων στην Ινδία που εγγράφεται (...) στην επίσημη τάση διωγμού των θρησκευτικών μειονοτήτων».
Στο Κάιρο, το πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ, από τους κυριότερους θεσμούς του σουνιτικού κόσμου, «καταδίκασε σθεναρά» χθες τις δηλώσεις της, που κατ’ αυτό αποκαλύπτουν «κατάφωρη άγνοια» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σθεναρά και αυστηρά».
Η ίδια πάντως ανέφερε μέσω Twitter ότι απαντούσε σε «προσβολές» εναντίον της ινδουιστικής θεότητας του Σίβα αλλά «αποσύρει άνευ όρων» τις δηλώσεις τους διότι δεν ήθελε «να προσβάλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός».
Τοπικός αξιωματούχος του BJP, ο Ναβίν Κουμάρ Τζιντάλ, που έκανε παρόμοια σχόλια μέσω Twitter προτού τα διαγράψει, τέθηκε εκτός κόμματος.
Οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες εισάγουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουν, έχουν καλές εμπορικές σχέσεις με την Ινδία, που τις προμηθεύει εξάλλου με εργατικά χέρια.
Από τους 13,5 εκατ. Ινδούς που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες, περίπου 8,7 εκατ. ζουν στις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου