Εντονότερα αντέδρασαν οι Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους προέρχεται εξ άλλου η Πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, καθώς και η υπουργός εξωτερικών Ανν Λίντε.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του διακεκριμένου διπλωμάτη, και πολιτικού Πιέρ Σόρι, κάποτε στενού συμβούλου του εμβληματικού ηγέτη της σουηδικής σοσιαλδημοκρατίας, Ούλαφ Πάλμε: ««Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα χαστούκι από τον Ερντογάν, ντροπή για τη Σουηδία και συνιστά προδοσία έναντι των Κούρδων αγωνιστών για την ελευθερία. Προκάλεσε σοκ σε πολλούς σοσιαλδημοκράτες», δήλωσε ο Σκόρι στην ημερήσια εφημερίδα Εξπρέσεν.
Σχολιάζοντας ειδικότερα την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην σουηδική υπηρεσία πληροφορίων και την MIT, όρος που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο συνεργασίας, ο Σκόρι είπε τα εξής αποκαλυπτικά: «Πρόκειται για την ίδια ΜΙΤ που ‘φύτεψε’ ίχνη για υποτιθέμενη εμπλοκή του PKK στην δολοφονία του Πάλμε», κατά την διερεύνησή της το 1986. «Είναι η δεύτερη φορά που η MIT χρησιμοποιεί το PKK προς όφελός της», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα.
Έντονα αντέδρασε και ένα άλλο σημαίνον στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, η Λένα Γιέλμ-Βάλλεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και αναπληρωτής του πρωθυπουργού κατά τις δεκαετίες 1990-2000. «Πιστεύω ότι αρκετοί δυσαρεστήθηκαν επειδή αναγκαστήκαμε να κάτσουμε και να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τις αρχές του σουηδικού κράτους δικαίου».
Οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς, η ψήφος ανοχής των οποίων είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκαν επίσης ιδιαίτερα ενοχλημένοι: «Είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς για τον κίνδυνο που υπάρχει να καταστεί η σουηδική πολιτική ασφάλειας έρμαιο στα χέρια του δεσπότη Ερντογάν, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος στην ίδια εφημερίδα. Ένα άλλο μέλος της ηγετικής ομάδας, ο Χακάν Σβέννελινγκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προέβη σε «εξευτελιστικές παραχωρήσεις».
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιόνας Στζόστετ, που υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για την σύναψη οποιαδήποτε συμφωνίας με τον Ερντογάν επίσης απέρριψε τη συμφωνία: «Η Σουηδία θα πρέπει από ‘δω και πέρα να απελαύνει άμεσα όσους η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών θεωρεί ύποπτους. Στην Τουρκία, ειρηνικοί ακτιβιστές, αριστεροί πολιτικοί και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά την αστήρικτη κατηγορία περί τρομοκρατίας», ανέφερε σε δήλωσή του στο Τουΐτερ, σχολιάζοντας τους όρους της συμφωνίας που σύναψε η Άγκυρα με την Στοκχόλμη.
Η σκληρή κριτική που εκφράστηκε ανάγκασε την Άντερσον να βγει με δηλώσεις της και να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους που εκφράστηκαν: «πρώτον, δεν πρόκειται να απελάσουμε κανέναν πολίτη της Σουηδίας. Δεύτερον, οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε θα τηρούν πιστά το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο. Τρίτον, όποιος δεν εμπλέκεται πραγματικά σε τρομοκρατικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να ανησυχεί», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση SVT.
Στα Σουηδικά ΜΜΕ, πάντως, υπάρχει διχογνωμία για το εάν ήδη η Τουρκία έχει δώσει στους Σουηδούς μια λίστα υπόπτων προς έκδοση. Ενώ η SVT ανέφερε ότι οι σουηδικές αρχές δεν έλαβαν κάποια τέτοια λίστα από την Τουρκία, η μεγάλης κυκλοφορίας ημερήσια εφημερίδα Dagens Nyheter, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι στις 30 Ιουνίου οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν μια λίστα 30 υπόπτων.
Οι Κούρδοι της Σουηδίας, ο αγώνας των οποίων έχει κερδίσει την εκτίμηση της κοινωνίας τους εδώ και δεκαετίες, και αποτελούν ένα ισχυρό εθνικό λόμπι, αισθάνονται ότι προδόθηκαν από τους Σοσιαλδημοκράτες τους οποίους μέχρι τώρα στήριζαν σε μαζική βάση. Ετοιμάζονται μάλιστα να εκφράσουν την αγανάκτησή τους ενόψει των εκλογών που αναμένοντα να διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
ροή ειδήσεων ardin-rixi.gr
Με πληροφορίες από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Al-Monitor
ΠΗΓΗ ardin-rixi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου