Μίχος Παναγιώτης
«Η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας είναι σαφής, διαχρονική και επίσημα διατυπωμένη» αναφέρουν Διπλωματικοί Αξιωματούχοι
Το χθεσινό σχόλιο εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται» ως απάντηση στον χάρτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που παρουσιάζει τα περισσότερα ελληνικά νησιά (περιλαμβανομένης της Κρήτης) ως τουρκικά αποτελεί τμήμα του «ψηφιδωτού» της ελληνοτουρκικής έντασης που συντηρεί η Άγκυρα.
O Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο τα γραφεία της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» και φωτογραφήθηκε με τον επικεφαλής της κρατώντας τον συγκεκριμένο χάρτη.
Διπλωματικές πηγές καταδίκασαν την «ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια» που αποτελεί «αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας», ενώ την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter απευθύνθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτώντας τον εάν υιοθετεί το αφήγημα του συγκυβερνήτη του. «Κοιτάξτε καλά αυτό το χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έχουν προσαρτηθεί από την Τουρκία. Ένα παράξενο όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη τουρκική πολιτική; Μια ακόμη πρόκληση ή ένας πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του για τις τελευταίες γελοιότητες του κυβερνητικού εταίρου του» έγραψε ο πρωθυπουργός.
Συνειδητοποίηση της πραγματικότητας
Η τουρκική κυβέρνηση -έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- δεν πήρε επίσημη θέση υιοθέτησης ή όχι των «απόψεων Μπαχτσελί». Ωστόσο, όποια και αν είναι η στάση της, πρακτικά θα έχει μικρό αντίκρισμα. Και τούτο, διότι, όπως υπογράμμιζαν ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι εν προκειμένω υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και μετρήσιμο: ο τουρκικός αναθεωρητισμός.
«Παρά τις όποιες διαιρέσεις και βαθιές τομές στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο ζήτημα της Ελλάδας υπάρχει απόλυτη σύμπτωση απόψεων. Μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν πλειοδοσία» τόνιζαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι ο διαχωρισμός μεταξύ «ερντογανικής Τουρκίας» και «Τουρκίας γενικά» είναι λανθασμένος. «Η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας είναι σαφής, διαχρονική και επίσημα διατυπωμένη» πρόσθεταν χαρακτηριστικά.
Κατάρριψη μύθων
Ένα στοιχείο που επισήμαναν -με ενδιαφέρον- έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ότι μετά την έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας (τόσο φέτος όσο και το 2020) άρχισε να εξασθενεί η συνήθης ελληνική επιχειρηματολογία, αναλυτών και δημοσιογράφων, που υποστηρίζει πως η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας οφείλεται σε «εσωτερικούς λόγους». Πρόκειται για «κατάρριψη των (ελληνοτουρκικών) μύθων» όπως χαρακτηριστικά λένε.
Πάντως, σύμφωνα με τους αρμόδιους, είτε η Άγκυρα μιλά για ένα είτε για πολλά νησιά, η βαρύτητα είναι ακριβώς η ίδια και συνεπάγεται αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Και αυτό ούτε ποσοτικοποιείται ούτε παζαρεύεται, αλλά απορρίπτεται με κάθε τρόπο και μέσο.
Γερμανική καταδίκη
«Η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη» έγραψε χθες στο Twitter o Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, αναπαράγοντας την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.
ΠΗΓΗ tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου