Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ανάλυση CT: Μπορεί το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος; Από τη θεωρία, στην πράξη

Έντονη φημολογία για νέα επιχείρηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν – Ετοιμάζει βαλίτσες για Μπακού ο Τατάρ – Η πρόθεση υπήρχε και υπάρχει. Τι γίνεται όμως στην πράξη; – Οι δικλείδες ασφαλείας για ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα

Η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στα Κόνια και προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο Μπακού, αναζωπύρωσε τις φήμες περί πρόθεσης των Αζέρων να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Όμως η θεωρία από την πράξη απέχουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο θέμα.

Η τελευταία φορά που ακούστηκε έντονα και γράφτηκε στην Τουρκία αυτό το ενδεχόμενο ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν είχε επισκεφθεί παρανόμως τα κατεχόμενα και συμμετείχε στα προκλητικά πανηγύρια για την 20η Ιουλίου. Από τους ίδιους η επίσκεψη είχε χαρακτηριστεί ως «επίσημη» -άρα και ιστορική- και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για το πρώτο ουσιαστικό βήμα με κατεύθυνση την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχαν γίνει από πολιτικούς των δύο μερών βαρυσήμαντες δηλώσεις για τους δεσμούς που συνδέουν Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και κατεχόμενα. Μίλησαν για τρία «κράτη» τουρκικής καταγωγής, για ένα έθνος. Για την ανάγκη να ενωθεί αυτή η… «δύναμη» ώστε «να ανατείλει ο τουρκικός κόσμος».

Λίγες μέρες αργότερα είχαν αρχίσει οι φήμες περί διεργασίων για αναγνώριση, τις οποίες αναγκάστηκε τότε να διαψεύσει το Μπακού, δία της Αζέρικης πρεσβείας στις Βρυξέλλες. Βλέπετε το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία φλερτάρει εδώ και δεκαετίες το Αζερμπαϊτζάν.

Άλλωστε αυτό ήταν το «πρόβλημα» που είχε βρει μπροστά του το Μπακού όταν τον Νοέμβριο του 2020 είχε ανοίξει ξανά το φάκελο της αναγνώρισης, μαζί με το Πακιστάν, την τότε κυβέρνηση της Τρίπολης, το Μπαγκλαντές και την Γκάμπια. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς «εξαιτίας της ευρωπαϊκής απειλής για αναγνώριση της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ορεινού Καραμπάχ».

Πρακτικά το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να αναγνωρίσει επίσημα το ψευδοκράτος, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν θα έθετε σε κίνδυνο την εταιρική σχέση που έχει αναπτύξει με τις Βρυξέλλες, όσο κι αν θεωρεί πως μαζί με την Άγκυρα και τα κατεχόμενα αποτελούν σταγόνες από την ίδια βρύση. Στα λόγια μπορεί να αγαπάει το ψευδοκράτος και το… αναγνωρίζει όσο θέλει, όμως πρακτικά οι Αζέροι ξέρουν πως αν προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια επισήμως, θα εκραγεί μια ωρολογιακή βόμβα με απρόβλεπτες επιπτώσεις και συνέπειες για τους ίδιους.

Πέραν της ευρωπαϊκής, υπάρχει και η ασφαλιστική δικλείδα του ΟΗΕ. Τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεκάθαρα σε σχέση με το ζήτημα του ψευδοκράτους. Τα κράτη – μέλη επέδειξαν και επιδεικνύουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο θέμα φρενάροντας όποιον επιχείρησε μέχρι σήμερα να παραστρατήσει.

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του πως αμέσως μετά την ίδρυση του παράνομου «κράτους» το 1983 το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές το είχαν αναγνωρίσει και στη συνέχεια έκαναν πίσω λόγω των διεθνών αντιδράσεων.

ΠΗΓΗ cyprustimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου