Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Νέες εκδόσεις που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού

Των Σίμα Μεζιρίδου, Ιωάννη Τσανασίδη και Αλέξιου Γ. Κ. Σαββίδη

Πιστή στο έργο διάσωσης και ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) συνεχίζει και την εκδοτική δραστηριότητά της. Προσφάτως κυκλοφόρησαν το Παράρτημα 44 «Αρχείου Πόντου» (2022), Παράρτημα 45 «Αρχείου Πόντου» (2022) και μια ειδική έκδοση. Στο Παράρτημα 45 «Αρχείου Πόντου» (2022) βρίσκεται το νέο έργο του μουσικού, καθηγητή ποντιακής λύρας και ερευνητή Ιωάννη Τσανασίδη με τίτλο Πόντιοι λυράρηδες γεννημένοι από το 1920 έως το 1945 στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί το pontosnews.gr.

Την ίδια στιγμή στο Παράρτημα 44 «Αρχείου Πόντου» (2022) φιλοξενείται η διδακτορική διατριβή της Σίμα Μεζιρίδου με τίτλο The Late Byzantine City of Trebizond and the Ottoman Accommodation, που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz.

Θέμα της διατριβής είναι η αλλαγή του τοπίου της Τραπεζούντας κατά την εγκατάσταση των Οθωμανών τον 15ο και 16ο αι.

Η Σίμα Μεζιρίδου παρουσιάζει την προϋπάρχουσα της οθωμανοκρατίας πολιτική γεωγραφία του Πόντου της περιόδου του 13ου και 14ου αι., την ταυτότητα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας του 15ου αι. με την τοπογραφία της, την οικονομία, το εμπόριο, τη διοίκηση, τις κοινωνικές ενσωματώσεις και ακολουθεί η εγκατάσταση του οθωμανικού στοιχείου μετά την άλωση της αυτοκρατορίας (1461), τα ισλαμικά κτήρια, τον οθωμανικό στρατό και γενικά την οθωμανοποίηση της πόλης.

Η έρευνά της βασίζεται σε γραπτές πηγές και γίνεται σύγκριση και με αρχαιολογικά δεδομένα.

Η ειδική έκδοση είναι Το κράτος των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας (1204-1461 μ.Χ.). Η βυζαντινή Αυτοκρατορία του Πόντου του Αλέξιου Γ. Κ. Σαββίδη. Η συγκεκριμένη ειδική έκδοση αποτελεί ευσύνοπτη ιστορική επισκόπηση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1204-1461), του βυζαντινού κράτους των Μεγάλων Κομνηνών. Πρόκειται για την Γ’ έκδοση του πονήματος (Α’ έκδοση 2016, Β’ έκδοση 2017) στην οποία υπάρχει συμπληρωματική βιβλιογραφία και εκτεταμένος πρόλογος.

Όπως μας ενημερώνει η ΕΠΜ, και οι τρεις εκδόσεις διατίθενται ως εξής:

  • Η διδακτορική διατριβή της Σίμα Μεζιρίδου από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Αγνώστων Μαρτύρων 73, Νέα Σμύρνη Αττικής 17123
  • Το ερευνητικό έργο του Ιωάννη Τσανασίδη από τις Εκδόσεις Κυριακίδη, Παναγίας Δεξιάς 7, Θεσσαλονίκη 54635
  • Η ειδική έκδοση του Αλέξιου Γ. Κ. Σαββίδη από τον οίκο Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., Επισκόπου Κίτρους Νικολάου 4, Θεσσαλονίκη 54635.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου