Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Λιβύη: Ο Χάφταρ δίνει στον Αλ Ντμπεϊμπά προθεσμία για τη δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο και απειλεί με πόλεμο


Ο Χάφταρ κατηγορεί την κυβέρνηση Αλ Ντμπεϊμπά και την Κεντρική Τράπεζα για διαφθορά και σπατάλη δημοσίου χρήματος

Ιούλιος 4, 2023. Ελλάδα.

Βεγγάζη (Λιβύη) – Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του θα λάβουν προθεσμία, το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, για δίκαιη κατανομή του πετρελαϊκού πλούτου στη Λιβύη,

υπονοώντας μια στρατιωτική κλιμάκωση σε περίπτωση μη εφαρμογής, η οποία αποτελεί ένδειξη ότι η σύγκρουση για τα έσοδα από το πετρέλαιο μπορεί να εμποδίσει την αρχική συναίνεση για να βαδίσει η χώρα σε εκλογές.

Η απειλή κλιμάκωσης του διοικητή του λιβυκού στρατού έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά την απειλή του Οσάμα Χαμάντ, επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που διορίστηκε από το Κοινοβούλιο, ο οποίος παραπονέθηκε για την έλλειψη «δίκαιης» κατανομής των εσόδων από πετρέλαιο, για να σταματήσει η ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη και οι εξαγωγές επίσης, και να κηρύξει ανωτέρα βία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, να δεσμεύσει παράνομα τα έσοδα από το πετρέλαιο».

Τα έσοδα από το πετρέλαιο, η κύρια πηγή εισοδήματος στη Λιβύη, διαχειρίζονται η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου και η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και εδρεύουν στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, όπου είναι η έδρα της απερχόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

«Λάβαμε εκατοντάδες μηνύματα από τον λαό της Λιβύης που απαιτούν τη συγκρότηση μιας ανώτατης επιτροπής για οικονομικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και νομικών προσώπων ικανών να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με δίκαιο τρόπο», είπε ο Χάφταρ σε τηλεοπτική ομιλία που μεταδόθηκε από το  τηλεοπτικό κανάλι «Libya Al Hadath» από τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη. Η επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο Χάφταρ επεσήμανε ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο της επιτροπής, οι Λίβυοι θα είναι μπροστά «την ημερομηνία που θα διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους από τον πετρελαϊκό πλούτο», σημειώνοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί τους στον καθορισμένο χρόνο» αναφερόμενος σε πιθανή επέμβαση των δυνάμεών του για το θέμα της διανομής του πετρελαϊκού πλούτου.

Ο διοικητής του λιβυκού στρατού επέκρινε δριμύτατα τις αρμόδιες αρχές στην πρωτεύουσα Τρίπολη και μίλησε για χρηματοπιστωτική και οικονομική καταστροφή, λεηλασία του δημοσίου χρήματος και ανικανότητα των υπηρεσιών εποπτείας, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση καθιστά επείγουσα τη λήψη πρακτικών μέτρων για τη διανομή πετρελαίου και δίκαια έσοδα.

Ο Χάφταρ κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα στην Τρίπολη ότι «διέπραξε εγκλήματα σε πιστώσεις εγγράφων», επικαλούμενος δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας και εκθέσεις του Γραφείου Ελέγχου και Διοικητικού Ελέγχου στην Τρίπολη.

Είπε ότι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι πιστώσεις τεκμηρίωσης για το έτος 2022 διανεμήθηκαν σε 1.646 εταιρείες, το μερίδιο της ανατολικής περιοχής ήταν 7 τοις εκατό και η νότια περιφέρεια έλαβε μόνο το 2 τοις εκατό του συνόλου αυτών των πιστώσεων.

Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης επιτέθηκε στους δυτικούς πρεσβευτές και τους κατηγόρησε για αρνητική παρέμβαση στη λιβυκή κρίση, καλώντας τους να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις.

Ο Στρατάρχης του λιβυκού στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος που εκπροσωπείται από τους πιο εξέχοντες διοικητές των στρατιωτικών του δυνάμεων,  κατηγόρησε τους δυτικούς πρεσβευτές, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, για αρνητική παρέμβαση στην κρίση, ζητώντας τους να μην κολλάνε μύτη τους στα λιβυκά θέματα.

«Ο λαός μας δεν χρειάζεται μαθήματα και κηρύγματα, γιατί η λύση της κρίσης είναι εσωτερικό θέμα της Λιβύης, και τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι οι πρεσβευτές αυτών των χωρών έχασαν κάθε όραμα για να βοηθήσουν τους Λίβυους να λύσουν την κρίση τους, γιατί είναι διαφορετικοί και τα συμφέροντά τους διασταυρώνονται στη Λιβύη και γίναμε το θύμα και αυτοί που πληρώνουν το τίμημα».

Ο Χάφταρ τόνισε ότι «η λύση στη Λιβύη βρίσκεται στη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών», ζητώντας την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων μαχητών από τη χώρα, σε εφαρμογή των «ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εργασιών της 5+5 της Λιβυκής κοινής στρατιωτικής επιτροπής».

middle-east-online

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου