Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

SOS για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Με τη Ρωσία και την Κίνα να ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο σε αρκετά ζητήματα παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, οι Δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιρροή του Πεκίνου και της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεδομένης της εστίασης στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να αγνοηθούν, γιατί εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για περαιτέρω υποτροπή και αποσταθεροποίηση.

Ειδικότερα, Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία συμμετείχε και συμμετέχει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων εδώ και πολλά χρόνια και έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί παραπληροφόρηση και στρατιωτική «επιρροή» για να εκπληρώσει τους στόχους της. Η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων είναι κάτι που βλέπουν οι χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (Αμερικανός αναλυτής Σέσιονς).

Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πίσω από τα δυτικοβαλκανικά κράτη και να συνεργαστούν με καθορισμένες παραμέτρους, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και άλλους οργανισμούς, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα συνδράμουν πολύπλευρα στην υποστήριξή τους.

Ο Εντουαρντ Τζόζεφ, Αμερικανός αναλυτής για τα Βαλκάνια (στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins), αναφέρει: «Τα Βαλκάνια είναι μέρος της στρατηγικής του Πούτιν. Θέλει να χωρίσει την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλει να χωρίσει την Ευρώπη και στο εσωτερικό της. Και τα Βαλκάνια είναι η κύρια λεωφόρος για να το κάνει». Οι Σέσιονς και Τζόζεφ συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα σε ένα ετήσιο φόρουμ ασφαλείας στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε σε αυτό το θέμα. Επίσης, συμμετείχαν πολιτικοί και βουλευτές από την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή έξι χωρών που συμπεριλαμβάνει την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Κατά τη διάρκεια του κλειστού φόρουμ ασφαλείας, η Nαζ Ντουράκογλου, υφυπουργός Εξωτερικών για νομοθετικές υποθέσεις (απόφοιτη της Ναυτικής Σχολής Πολέμου), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή και εργάζονται με διάφορους τρόπους για την ενίσχυση της δημοκρατίας σε αυτές τις χώρες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η εξωτερική βοήθεια, η εστίαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και η προώθηση μεταρρυθμίσεων «για να βοηθηθεί η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και οι μεταξύ τους σχέσεις». Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ντουράκογλου είπε ότι, ενώ η Ρωσία ασκεί την επιρροή της μέσω ενέργειας και παραπληροφόρησης, η Κίνα προωθεί τα συμφέροντά της κυρίως μέσω οικονομικών επενδύσεων και επενδύσεων σε υποδομές. Η Ιταλίδα αναλύτρια και ειδική περί των Βαλκανίων Βαλμπόνα Ζενέλι έχει γράψει εκτενώς για την κινεζική και ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια. «Εχουν δει σημαντική επέκταση της κινεζικής επιρροής την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το γεωοικονομικό και διπλωματικό όραμα του Πεκίνου για την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των σχέσεων Κίνας-Ε.Ε.», έγραψε σε πρόσφατη ερευνητική εργασία.(Εργάζεται επίσης σε ένα βιβλίο για το θέμα.)

Καθώς η Ρωσία και η Κίνα ευθυγραμμίζουν τις θέσεις τους σε αντίθεση με τη Δύση, οι ειδικοί λένε ότι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις μεγάλες παγκόσμιες συγκρούσεις, όπως της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και την ολοένα πιο εχθρική στάση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και απέναντι στην Ταϊβάν. Για τον Mεντιού είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια κίνηση από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, ίσως και από το Ιράν, για να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, ως και να υπάρξει ένα άλλο σημείο σύγκρουσης, ώστε να μετατοπιστεί η προσοχή από την Ουκρανία.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

Ο εν εξελίξει εξοπλισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ στοχεύει στο να απoτρέψει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις του Βελιγραδίου. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση των Αμερικανών. Η Ρωσία επίσης «καταδίκασε έντονα» τα σχέδια. Η προτεινόμενη πώληση έρχεται κατά τη διάρκεια εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας , με την Ε.Ε. να επιδιώκει την επίλυσή τους. Στη συνεχιζόμενη απόρριψη της ανεξαρτησίας της πρώην επαρχίας της, η Σερβία είχε και έχει τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας.

Με όλη την ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή, τα καλά νέα είναι ότι η Δύση έχει δυνατά χαρτιά. Δεν είναι σαν την Ουκρανία. Η Ρωσία είναι πολύ μακριά για να μεταφέρει χερσαίες δυνάμεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ περικυκλώνουν τα Βαλκάνια. Ολες οι χώρες της περιοχής εκτός από τη Σερβία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. (Και κάποιες είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου