Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ αναζητούν διέξοδο από την διεθνή αστάθεια μέσω Κίνας


Ζητείται προβλεψιμότητα: και αυτήν μόνο ένας ανοικτός δίαυλος διαλόγου με την Κίνα μπορεί να την προσφέρει. Αντιμέτωπος με τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και με την πρόκληση της επανεκλογής του, ο ένοικος του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν πολλαπλασιάζει, όπως έδειξαν οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, τα ανοίγματα του προς το Πεκίνο, προκειμένου να εξασφαλίσει “ήρεμα νερά” με τον βασικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. 

Την Τρίτη, ο Μπάιντεν είχε, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, η οποία και χαρακτηρίσθηκε “ειλικρινής και παραγωγική”. Την Τετάρτη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, εγκαινίασε επταήμερη επίσκεψη στην Κίνα, κατά την οποία προβλέπεται να έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικούς ιθύνοντες και επιχειρηματίες.

Του Κώστα Ράπτη
ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Ο δε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να πραγματοποιήσει και αυτός επίσκεψη στην Κίνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σειρά αναμένεται να πάρει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Όλες αυτές οι κινήσεις λειτουργούν ως follow up στη συνάντηση κορυφής που είχαν πέρσι τον Νοέμβριο στην Καλιφόρνια οι Μπάιντεν και Σι και ενδεχομένως θέτουν τα θεμέλια και για μία επόμενη. Το Πεκίνο ανταποκρίνεται θετικά. Σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση για τη συνδιάλεξη των δύο ηγετών, ο Σι έθεσε πρότεινε τρεις “αρχές”: την επιδίωξη της ειρήνης, την απόδοση προτεραιότητας στη σταθερότητα και την στήριξη των αμοιβαίων δεσμεύσεων με πράξεις. Το τι ακριβώς επιδιώκει η αμερικανική πλευρά κατέστη σαφές σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Δευτέρα από μη κατονομαζόμενη αξιωματούχο της κυβέρνησης: “ο έντονος ανταγωνισμός επιβάλλει και έντονη διπλωματία ώστε να υπάρχει διαχείριση των εντάσεων, ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων και πρόληψη των αθέλητων συγκρούσεων”.

Πέρα όμως από την αποτροπή των “εκτροχιασμών” (στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει ο διάλογος των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών) η σινοαμερικανική συνεργασία μπορεί να έχει και θετικό περιεχόμενο, σε πεδία όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα των δύο πλευρών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου