Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ιράν: Βίντεο ντοκουμέντο από την προετοιμασία των πυραύλων που έριξε στο Ισραήλ


Το φώς της δημοσιότητας είδε βίντεο ντοκουμέντο από την προετοιμασίας για την εκτόξευση των διακοσίων βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν που έπληξαν το Ισραήλ.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, αποτυπώνονται σκηνές στις οποίες στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν προετοιμάζει τους βαλλιστικούς πυραύλους για το χτύπημα στο Ισραήλ, ενώ δικρίνονται και κάποιοι από αυτούς να γράφουν επάνω τους στίχους του Κορανίου.

Η ιρανική επίθεση, η δεύτερη κατά του Ισραήλ σε περίπου 6 μήνες, ενίσχυσε τους φόβους για το ξέσπασμα ενός εκτεταμένου περιφερειακού πολέμου, παρασύροντας και άλλες χώρες σε αυτόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι η Τεχεράνη θα πληρώσει το τίμημα και η Ουάσιγκτον είπε ότι θα συνεργαστεί με τον σύμμαχό της για να διασφαλίσει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες».

Την Πέμπτη (03/10), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν να εξαπολύσουν επιδρομές σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα ισραηλινό χτύπημα με στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει «πολλές επιλογές» να απαντήσει και θα δείξει στην Τεχεράνη τη δύναμή της «σύντομα».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει ακόμη, πώς θα απαντήσει στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σε σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ντόχα την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη θα είναι έτοιμη να απαντήσει και υποσχέθηκε «ισχυρότερη» απάντηση αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.

Και πρόσθεσε: «Κάθε είδους στρατιωτική επίθεση, τρομοκρατική ενέργεια ή υπέρβαση των κόκκινων γραμμών μας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση από τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Το κρυφό οπλοστάσιο του Ιράν – Μπορεί να πλήξει ακόμη τη ΝΑ Ευρώπη

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη Τρίτη ήταν άνευ προηγουμένου. Τουλάχιστον 184 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, με αρκετούς να καταφέρνουν να διεισδύσουν στο πολυδιαφημισμένο αμυντικό σύστημα Iron Dome της χώρας.

Το Ιράν δήλωσε ότι η επιχείρηση στόχευε αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ήταν απάντηση στις δολοφονίες από το Ισραήλ βασικών Ιρανών συμμάχων στην περιοχή. Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά εξελιγμένο οπλοστάσιο, που φέρεται να περιλαμβάνει υπερηχητικούς πυραύλους.

Παράλληλα, διαθέτει και μία «κρυφή» οικογένεια πυραυλικών συστημάτων, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες. Βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών που διαθέτει ο υπογράφων από το εξωτερικό, το Ιράν τυγχάνει διαχρονικής υποστήριξης από σημαντικούς Ρώσους, Βορειοκορεάτες, καθώς και ορισμένους μισθοφόρους από το Πακιστάν, με εξειδίκευση σε πυραυλικούς τομείς.

Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πυραυλικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ικανούς να πλήξουν το Ισραήλ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία, το Ιράν έχει επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση της ακρίβειας και της φονικότητας αυτών των όπλων. Αυτές οι εξελίξεις έχουν καταστήσει τις πυραυλικές δυνάμεις του Ιράν ένα ισχυρό εργαλείο προβολής ισχύος και μια αξιόπιστη απειλή για τις ΗΠΑ και τις αραβικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Παρότι το Ιράν δεν έχει ακόμη αναπτύξει πύραυλο ικανό να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να εξελίσσει τεχνολογίες πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, υπό την αιγίδα του ανεπτυγμένου διαστημικού του προγράμματος. Επιπλέον, το Ιράν είναι σημαντικός κόμβος για τη διασπορά όπλων, προμηθεύοντας ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και το καθεστώς Ασαντ της Συρίας με πυραύλους και ρουκέτες, καθώς και με δυνατότητες τοπικής παραγωγής.


Ισραήλ εναντίον Ιράν: Ποια χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατό


Από το 2015, το Ιράν παρέχει στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης ολοένα και πιο προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεγάλης εμβέλειας. Πιο πρόσφατα, το 2019, άρχισε να εξοπλίζει σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ με ρουκέτες και άλλα μικρά βλήματα, για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διπλωματικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ και τις ΗΠΑ.

Οι παρακάτω πύραυλοι, που ακόμα δεν έχουν καταστεί επιχειρησιακοί, είναι:

  • Emad (Shahab-3 Variant) με ακτίνα δράσης 1.700 χλμ.
  • Ghadr-1 (Shahab-3 Variant), MRBM με εμβέλεια 1.950 χλμ.
  • FatehKhorramshahr με εμβέλεια 2.000 χλμ.
  • Simorgh SLV με υψόμετρο 500 χλμ.
  • Soumar Cruise Missile με εμβέλεια 2.000-3.000 χλμ.

Μεταξύ των όπλων που χρησιμοποίησε το Ιράν την περασμένη Τρίτη ήταν ο πύραυλος Fatteh-2, με μέγιστη ταχύτητα 16.093 χλμ/ώρα. Ο Fatteh-2 παρουσιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023 κατά την επίσκεψη του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μουσείο της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGCAF) στην Τεχεράνη. Ο Fatteh-1, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνιο, έχει εμβέλεια 1.400 χλμ., αρκετή για να πλήξει το Τελ Αβίβ, ενώ το δεύτερο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με «κεφαλή υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης (HGV)», η οποία μπορεί να ελιχθεί και να γλιστρήσει με υπερηχητική ταχύτητα.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, η ικανότητα ελιγμών των HGV κατά την πτήση τα καθιστά απρόβλεπτα, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν αποτελεσματικά τις αεροπορικές άμυνες. Αλλα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα περιλαμβάνουν τους πυραύλους Emad, Shahab-3 και Kheibar Shekan. Προηγούμενες εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών το 2021/2022 ανέφεραν ότι το Ιράν διέθετε περίπου 3.200 βαλλιστικούς πυραύλους, και σήμερα πιθανώς έχει περισσότερους.

Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ικανό να αναπτύξει και να παράγει σε μεγάλη κλίμακα ένα ευρύ φάσμα μοντέλων και παραλλαγών βαλλιστικών πυραύλων. Η χώρα έχει αποδείξει την ικανότητά της να οργανώνει και να εκτοξεύει ταχύτατα. Ωστόσο, τα νέα μοντέλα πυραύλων μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς το διαθέσιμο υλικό αναφοράς δείχνει συχνά πυραύλους μακέτες από παρελάσεις και εκθέσεις μέσων ενημέρωσης, ενώ έχουν ενσωματωθεί πολλές επαναληπτικές εξελίξεις.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου