Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Οι Χούθι απλώνουν τα πλοκάμια τους σε Μέση Ανατολή και... παραπέρα


Πώς επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα και ξεγλιστρούν από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η προσέγγιση με ομάδες της Αλ Κάιντα και ο ρόλος της Ρωσίας.

Ο «άξονας αντίστασης» του Ιράν έχει υποστεί μια σειρά από χτυπήματα από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα, με επιχειρήσεις που στόχευσαν την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αυτό δεν εμπόδισε τους Χούθι της Υεμένης να στοχεύουν περισσότερα πλοία αυτή την εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα με drones και πυραύλους, η τελευταία απόδειξη του πώς ένας κλιμακούμενος περιφερειακός πόλεμος φαίνεται να ενισχύει έναν άλλοτε μικρό παίκτη στην περιοχή που υποστηρίζεται από το Ιράν, γράφει η WSJ.

Οι Χούθι μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει το είδος των ισραηλινών επιδρομών που σκότωσαν τον Χασάν Νασράλα, τον χαρισματικό ηγέτη της Χεζμπολάχ. Λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατό του, το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ενορχήστρωσε την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Αντίθετα, οι Χούθι έχουν ωφεληθεί από την εμπλοκή τους στη σύγκρουση της Γάζας, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές. Από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, η χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική ομάδα έχει εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία, διαταράσσοντας το εμπόριο και αυξάνοντας τα κόστη.

Οι Χούθι επεκτείνονται επίσης γρήγορα στο εξωτερικό, δανείζοντας μαχητές σε συγκρούσεις που διεξάγονται αλλού και σφυρηλατώντας διεθνείς δεσμούς με μια σειρά παράγοντες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, ακόμη και τη Ρωσία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

«Ένα από τα ατυχή παρακλάδια της σύγκρουσης στη Γάζα είναι… ότι οι Χούθι έχουν διπλασιάσει τις επαφές τους με άλλους "κακοήθεις" παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Τίμοθι Λέντερκινγκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη. Ο Λέντερκινγκ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ ανησυχητική» και είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με περιφερειακούς εταίρους για το πώς θα αντιδράσουν.

Ένας εκπρόσωπος των Χούθι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Χούθι, που ανήκουν στον σιιτικό κλάδο του Ισλάμ, είναι μαχητές στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Κατέλαβαν την πρωτεύουσα San'a το 2014, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες υπό την ηγεσία των σουνιτών να παρέμβουν. Το Ιράν, μια άλλη σιιτική δύναμη, απάντησε στέλνοντας περισσότερα όπλα στους Χούθι, γεγονός που έφερε την ομάδα πιο κοντά στην Τεχεράνη.

Αλλά μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, οι Χούθι αντιμετώπιζαν μια αυξανόμενη οικονομική κρίση στην Υεμένη και τη δυσαρέσκεια για τους απλήρωτους μισθούς. Όταν ξεκίνησε η περσινή σύγκρουση στη Γάζα, οι Χούθι άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και drones τόσο ενάντια στο Ισραήλ όσο και κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εμπλοκή τους στον πόλεμο τους έδωσε «ανανεωμένη εγχώρια και περιφερειακή νομιμότητα, πλασάροντας τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της Γάζας στην ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, αναλυτής ασφαλείας Μέσης Ανατολής με έδρα τις ΗΠΑ.

Η στόχευση πλοίων από τους Χούθι έχει προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Τα πλήγματα όμως, δεν έχουν πετύχει πολλά, ώστε να αμβλύνουν τις δυνατότητες των Χούθι. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει ορισμένα πλήγματα κατά των Χούθι, αλλά έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους να αντιμετωπίσουν την ομάδα.

Η εστίαση του Ισραήλ σε άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχει ωφελήσει ακούσια τους Χούθι, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. Αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα της Χεζμπολάχ στα τέλη Σεπτεμβρίου, «οι Χούθι παρενέβησαν γρήγορα για να καλύψουν το πολιτικό και στρατιωτικό κενό στον άξονα της αντίστασης», είπε ο Αλμπάσα.

Το πιο περίεργο είναι ότι οι Χούθι έχουν πλησιάσει ορισμένα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, παρά την παραδοσιακή εχθρότητα της σουνιτικής ομάδας προς τη σιιτική αίρεση του Ισλάμ. Η συνεργασία των Χούθι με την τρομοκρατική ομάδα al-Shabaab στη Σομαλία είναι «αρκετά εκτεταμένη», είπε ο Λέντερκινγκ, προσθέτοντας ότι οι δύο ομάδες συζητούν τρόπους περαιτέρω «απειλής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι Χούθι συμφώνησαν επίσης να δώσουν drones, πυραύλους και εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και συζητούν για κοινές επιθέσεις κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης με έδρα το Άντεν και θαλάσσιους στόχους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Τζιμπουτί ανησυχούν για την τάση, είπε ο Λέντερκινγκ, και οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους τους πώς θα εμποδίσουν τις μεταφορές όπλων.

Οι Χούθι ψάχνουν επίσης να βρουν νέους τρόπους για να προμηθευτούν όπλα και αναζητούν χρηματοδότηση στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Η Ρωσία παρείχε δεδομένα στόχευσης στους αντάρτες, καθώς επιτέθηκαν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και εξετάζει το ενδεχόμενο παράδοσης αντιπλοϊκών πυραύλων στους Χούθι, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου