Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ - Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λεπτό προς λεπτό, μέσω του Newsbomb.gr.
«Μαύρη» επέτειος η σημερινή για το Ισραήλ, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θανατηφόρα εισβολή της Χαμάς.
365 ημέρες αργότερα, η περιοχή θυμίζει πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί απειλώντας με ευρύτερη σύρραξη.
Ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη κίνηση του Ισραήλ, παρά τις προειδοποιήσεις του Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την περσμένη εβδομάδα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρότεινε να μετανομαστεί η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς , μέχρι τώρα γνωστή επίσημα με το όνομα της στρατιωτικής εκστρατείας - «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος Αναγέννησης», και σε μία αιφνιδιαστική κίνηση πριν από λίγο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ενημέρωσης για την ασφάλεια.
Η Χαμάς τίμησε την επέτειο της επίθεσης της στις 7 Οκτωβρίου 2023 εκτοξεύοντας ένα μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητά της μετά από ένα χρόνο πολέμου και καταστροφών στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς, υποσχέθηκε να συνεχίσει τα μπαράζ παρά τις πρόσφατες απώλειές της.
Συναγερμοί ήχησαν στο Τελ Αβίβ, το Kfar Chabad και το Rishon Lezion, μεταξύ άλλων τοποθεσιών στο κέντρο της χώρας.
Η απόλυτη καταστροφή: Η Γάζα πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου
Μήνυμα Βρετανού πρωθυπουργού για την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου: «Ήταν η πιο αιματηρή ημέρα για το Ισραήλ»
«Ημέρα θλίψης», χαρακτήρισε την σημερινή επέτειο ο Κιρ Στάρμερ καθώς αποτίει φόρο τιμής σε «όλα τα αθώα θύματα» στη Μέση Ανατολή.
Ο Keir Starmer λέει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν η πιο αιματηρή ημέρα για τον λαό του Ισραήλ από το Ολοκαύτωμα. Λέει ότι 15 Βρετανοί «δολοφονήθηκαν βάναυσα» εκείνη την ημέρα και ένας άλλος πέθανε έκτοτε στην αιχμαλωσία. Για πολλούς ανθρώπους, ο πόνος εκείνης της ημέρας είναι τόσο οξύς όσο πριν από ένα χρόνο.
Την περασμένη εβδομάδα συνάντησε τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και κρατήθηκαν όμηροι, λέει. Λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτά που είπαν. Οι οικογένειες των ομήρων περνούν «αγωνία» μέρα με τη μέρα. Πρέπει να επιστραφούν, λέει.
Λέει ότι είναι επίσης «μέρα θλίψης για την ευρύτερη περιοχή». Ο ανθρώπινος απολογισμός μεταξύ αθώων πολιτών στη Γάζα είναι «πραγματικά καταστροφικός», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι «ένας ζωντανός εφιάλτης», συμπλήρωσε.
Αναχαιτίστηκε πύραυλος από την Υεμένη
Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά τους συναγερμούς που ενεργοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές στο κέντρο της χώρας, η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο εδάφους-επιφανείας που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
IDF: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 132 ρουκέτες στο Ισραήλ σήμερα
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι περίπου 135 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο προς το Ισραήλ μέχρι στιγμής σήμερα.
«Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν ενάντια στην απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ για την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και των κατοίκων του», ανέφερε.
Νωρίτερα, αναφέραμε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε «εκτεταμένες» επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, με ρουκέτες να εκτοξεύονται επίσης πάνω από τα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, πυροδοτώντας σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.
Ερντογάν: Το Ισραήλ θα πληρώσει τελικά το τίμημα για τη γενοκτονία στη Γάζα
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την 7η Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε πως το Ισραήλ θα πληρώσει τελικά το τίμημα για τη Γάζα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα αυτής της γενοκτονίας που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο», γράφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο X.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογική δράση εναντίον του Ισραήλ, είπε: «Ακριβώς όπως η κοινή συμμαχία της ανθρωπότητας σταμάτησε τον Χίτλερ, ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν) Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφονιών του θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο».
«Αυτοί που πεθαίνουν στη Γάζα, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο αυτές τις μέρες δεν είναι μόνο γυναίκες, παιδιά, μωρά και αθώοι πολίτες, αλλά και η ανθρωπότητα και το διεθνές σύστημα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι 50.000 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν δολοφονηθεί στη Γάζα μέσα σε ένα χρόνο και πολλά ιδρύματα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και σχολείων, καταστράφηκαν.
«Πολλοί δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πρεσβευτές της ειρήνης δεν είναι πλέον ανάμεσά μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Για ένα χρόνο, αυτό που έχει σκοτωθεί μπροστά στα μάτια του κόσμου είναι η ίδια η ανθρωπότητα και όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στον παλαιστινιακό και λιβανέζικο λαό για τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από την ισραηλινή κυβέρνηση από τις 7 Οκτωβρίου.
«Ένας κόσμος στον οποίο δεν λογοδοτεί για τη γενοκτονία της Γάζας θα βρει ποτέ ειρήνη», είπε.
«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόστος, και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή την έντιμη στάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που σχετίζονται με τη Χαμάς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις που σχετίζονται με τη Χαμάς στην επέτειο της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.
Ανάρτηση Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους πεσόντες, έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Χ, δημοσιεύοντας ένα βίντεο
Δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν ο ΙDF τον θάνατο Σαφιεντίν
Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαίωση ότι ο πιθανός διάδοχος του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα πέθανε, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ μπορούσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν , ο οποίος προεδρεύει του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ είπε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση: Δεν έχουμε ακόμα αυτή την επιβεβαίωση. Όταν επιβεβαιωθεί, όπως και όταν, θα είναι στην ιστοσελίδα του IDF (ισραηλινός στρατός)
Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: Ήρθε η ώρα για διπλωματία
Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με στρατιωτική δύναμη και θα απαιτήσει διπλωματική λύση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.
«Η βία από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, τη δική σας ασφάλεια. Η στρατιωτική επιτυχία δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια πολιτική προοπτική», δήλωσε ο Μπαρό στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.
«Για να φέρουμε τους ομήρους πίσω στους αγαπημένους τους, για να επιτρέψουμε στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στον Βορρά, μετά από ένα χρόνο πολέμου, ήρθε η ώρα για διπλωματία».
Ο Νετανιάχου συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την ασφάλεια
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκαλεί ενημέρωση για την ασφάλεια μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης για την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Times of Israel, που επικαλούνται δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου.
Η συνάντηση φαίνεται να είναι επείγουσα, καθώς μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Jean-Noël Barrot αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.
«Στοχευμένη» επίθεση του IDF στη Βηρυτό, χωρίς προειδοποίηση εκκένωσης
Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο IDF τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με μια έκθεση του N12, δεν υπήρξε προειδοποίηση εκκένωσης πριν από την επίθεση και διεξήχθη κοντά στην περιοχή όπου ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο υποτιθέμενος διάδοχος του δολοφονηθέντος επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θεωρήθηκε ότι σκοτώθηκε.
Ο Νετανιάχου αλλάζει το όνομα του πολέμου από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης»
Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε να αλλάξει το όνομα των επιχειρήσεων του IDF από «Σιδερένια Σπαθιά - Iron Swords» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης».
Αυτό έρχεται την ημέρα που συμπληρώνεται ένα έτος από την εισβολή της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το πρότεινε αυτό σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά δεν το ζήτημα δεν τέθηκε προς συζήτηση ή ψηφοφορία.
Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων και να σωπάσουν τα όπλα
Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων, να σωπάσουν τα όπλα, να σταματήσει ο πόνος που έχει σκεπάσει την περιοχή και ότι είναι ώρα για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη, στέλνει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗ Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε εκ νέου τη δέσμευση του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επισήμανε ότι σημάδεψε τις ψυχές και την ημέρα αυτή θυμόμαστε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν βάναυσα και υπέστησαν ανείπωτη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας καθώς απλώς ζούσαν τη ζωή τους. Αυτή είναι μια ημέρα, προσέθεσε, που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επαναλάβει με την πιο δυνατή φωνή την απόλυτη καταδίκη μας για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αρπαγής ομήρων.
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ σκοτώνοντας πάνω από 1.250 Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τις οικογένειες των ομήρων, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκμυστηρεύτηκε πως έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα των αγαπημένων τους προσώπων και μοιράστηκε την αγωνία και τον πόνο τους. «Δεν μπορώ να φανταστώ τα βασανιστήρια που αναγκάζονται να υπομένουν καθημερινά. Απαιτώ για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Μέχρι τότε, η Χαμάς πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τους ομήρους» σημείωσε στο μήνυμά του.
Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλα τα θύματα και τους οικείους τους και επισημαίνει: «Από την 7η Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει ένα κύμα συγκλονιστικής βίας και αιματοχυσίας. Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να συντρίβει ζωές και να προκαλεί βαθύτατο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τώρα στον λαό του Λιβάνου».
Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να «τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, να επανενώσουμε τις οικογένειες και να βάλουμε τέλος στον πόνο και τη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». «Ας μη σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση, όπου το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς και με σεβασμό η μία για την άλλη» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Χεζμπολάχ λέει πως στοχοθέτησε ισραηλινούς στρατιώτες σε λιβανικό μεθοριακό χωριό
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στο χωριό Μαρούν αλ-Ρας του νότιου Λιβάνου, στα σύνορα με το Ισραήλ, καθώς εδώ και μία εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν χερσαίες επιδρομές στο Λίβανο.
Οι μαχητές της Χεζμπολάχ «βομβάρδισαν ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ-Ρας με μια ομοβροντία ρουκετών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης πως επιτέθηκε με ρουκέτες σε περιοχές βόρεια της Χάιφας, σε μια δεύτερη σημερινή επίθεση αφού η οργάνωση είχε και νωρίτερα εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον αυτής της πόλης λιμάνι στο βόρειο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι στρατιώτες, οι οποίοι ανήκουν σε μια τρίτη ισραηλινή μεραρχία, εμπλέκονται πλέον στις χερσαίες μάχες εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
«Στρατιώτες της 91ης μεραρχίας άρχισαν χθες, Κυριακή, εντοπισμένη και στοχευμένη επιχειρησιακή δράση στο νότιο Λίβανο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.
Ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη
Ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης της πληροφορίας.
Βίντεο από την περιοχή Καλάντια δείχνει νεαρούς να αποκλείουν δρόμο με λάστιχα που καίγονται, ενώ στο σημείο βρίσκονται οχήματα του ισραηλινού στρατού και ασθενοφόρα.
Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος της φονικής και πρωτοφανούς επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και προκάλεσε τη χειρότερη αιματοχυσία στην επί δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Από τον περσινό Οκτώβριο η βία έχει αυξηθεί στη Δυτική Όχθη. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι -συμπεριλαμβανομένων ενόπλων μαχητών, νεαρών που πετούν πέτρες και αμάχων που είναι περαστικοί- έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις σε δρόμους τον τελευταίο χρόνο.
Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού λόγω του φόβου να σημειωθούν σήμερα επιθέσεις. Οι μετακινήσεις στη Δυτική Όχθη περιορίστηκαν περαιτέρω καθώς πολλά μεθοριακά σημεία ελέγχου έκλεισαν, σύμφωνα με κατοίκους, και ορισμένοι Παλαιστίνιοι που διαθέτουν άδειες εισόδου έλαβαν ειδοποίηση στα κινητά τους τηλέφωνα, με την οποία ενημερώνονταν ότι δεν θα τους επιτραπεί είσοδος στο Ισραήλ.
Ερντογάν: «Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εδώ και ένα χρόνο»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα» της «γενοκτονίας» που διαπράττει εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ένα χρόνο μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ και την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση εναντίον της Γάζας.
«Το Ισραήλ θα πληρώσει αργά ή γρήγορα το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εδώ και ένα χρόνο και την οποία συνεχίζει», έγραψε ο τούρκος πρόεδρος σε μήνυμά του στο X.
«Εδώ και ακριβώς 365 ημέρες, 50.000 από τους αδελφούς και τις αδελφές μας, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια», συνέχισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που εδώ και ένα χρόνο είναι από αυτούς που επικρίνουν περισσότερο το Ισραήλ.
«Όπως ακριβώς σταμάτησε τον Χίτλερ η συμμαχία της ανθρωπότητας, ο (ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου και το φονικό δίκτυό του θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο», προσθέτει ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τη Χαμάς «οργάνωση αντίστασης».
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, «η ανθρωπότητα ολόκληρη δολοφονείται απ' ευθείας μπροστά στα μάτια του κόσμου εδώ και ένα χρόνο».
Λίβανος: Δέκα πυροσβέστες νεκροί από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα
Δέκα πυροσβέστες σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε δημοτικό κτίριο στην κωμόπολη Μπιντ Τζμπεΐλ του νότιου Λιβάνου, στα σύνορα με το Ισραήλ.
Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/10) το υπουργείο Υγείας.
«Δέκα πυροσβέστες σκοτώθηκαν» ενώ «βρίσκονταν μέσα στο κτίριο έτοιμοι να βγουν για επιχειρήσεις διάσωσης», ανέφερε το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατήγγειλε μια «σφαγή».
«Οι έρευνες συνεχίζονται στα συντρίμμια του κτιρίου, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την αρχή των συγκρούσεων, πριν από ένα χρόνο, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 115 διασώστες και πυροσβέστες, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο στα επίσημα λιβανικά στοιχεία.
Μάκης Λεβής στο Newsbomb.gr: «H Xαμάς σκότωσε τη μισή τάξη του γιου μου, έκαψε τη νταντά του»
Ένα χρόνο μετά τις συντονισμένες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσαν στη Μέση Ανατολή, οι ιστορίες φρίκης εξακολουθούν να συγκλονίζουν. Ο Μάκης Λεβής, Έλληνας που ζει και δραστηριοποιείται στο Ισραήλ περιγράφει στο Newsbomb.gr το πώς έζησε το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου του 2023
Ακριβώς ένα χρόνο μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο Μάκης Λεβής, ελεύθερος επαγγελματίας που τα τελευταία 14 χρόνια ζει και εργάζεται στη χώρα, έκανε μία οδυνηρή αναδρομή στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Στις 6 Οκτωβρίου του 2023 θυμάται, γιόρτασαν τα γενέθλια του μεγάλου του γιού Γιόναταν, ο οποίος είναι σήμερα 11 ετών. Φίλοι και συγγενείς συγκεντρώθηκαν για να του ευχηθούν στο ειδυλλιακό -μέχρι τότε- «μοσάβ» ( τύπος συνεταιριστικής γεωργικής κοινότητας) στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.
«Την επόμενη ημέρα ξυπνήσαμε με ήχους από σειρήνες, καλάσνικοφ, τρομοκράτες μέσα στο κράτος. Σκότωσαν γυναίκες και παιδιά μέσα στο σπίτι τους, στα καταφύγια. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν την ωμή βία. Ήρθαν για να σκοτώσουν, να βιάσουν, να καταλύσουν το κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι στη διακήρυξή της, η Χαμάς μιλάει για αφανισμό του κράτους του Ισραήλ, γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε» λέει.
Αμέσως κατάλαβαν τι είχε συμβεί. «Αμπαρωθήκαμε την επόμενη κιόλας στιγμή στο καταφύγιο, ένα δωμάτιο με μπετόν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Λάβαμε εντολή να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα και να κλειδωθούμε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς υπήρξαμε απίστευτα τυχεροί γιατί οι ένοπλοι προσπάθησαν να μπουν και στο δικό μας μοσάβ, αλλά μας "βοήθησε" η συγκυρία. Λίγο καιρό πριν την επίθεση Βεδουίνοι είχαν αρχίσει να κλέβουν αυτοκίνητα από την περιοχή άρα είχε αυξηθεί η ασφάλεια του οικισμού. Όταν προσπάθησαν να μπουν μέσα, μία ομάδα 72 ατόμων τους σταμάτησε με αποτέλεσμα να φύγουν».
Οι πρώτες ώρες στο καταφύγιο όπως λέει ήταν δραματικές. Τους έδωσαν οδηγίες να βγάλουν τα χερούλια από τις πόρτες. Οι τρομοκράτες συχνά βάζουν φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο για να σε πνίξουν με τους καπνούς και να αναγκαστείς να βγεις έξω. Τους είπαν λοιπόν να προμηθευτούν βρεγμένες πετσέτες. Και τα παιδιά; τον ρωτάμε. Πώς βίωσαν τις επιθέσεις, τον πανικό των πρώτων ωρών; «Τα αφήσαμε να βυθιστούν στα τάμπλετ. Κάναμε τα πάντα για να μην φθάσουν οι πληροφορίες και η ανησυχία μας σε εκείνα...»
Πολλοί γνωστοί, φίλοι και γείτονες όμως δεν είχαν την ίδια τύχη. «Η μισή τάξη του γιου μου σκοτώθηκε. Οι τρομοκράτες μπήκαν μέσα και βίασαν κορίτσια από 9-10 ετών μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες. Σκότωσαν αδιάκριτα. Ο δάσκαλος μουσικής των παιδιών, ο προπονητής μπάσκετ, η νταντά τους με τα εγγόνια της. Την έκαψαν μέσα στο ίδιο της το σπίτι» λέει συντετριμμένος. Και συνεχίζει: «Θέλουν να κάνουν πόλεμο, έστω "ιερό" όπως τον βαφτίζουν; Ας υποθέσουμε ότι το δέχομαι. Δεν σκοτώνει κανείς αδιακρίτως παιδιά και γυναίκες. Όταν ρίχνεις ρουκέτα στο σπίτι μου, φταις και εγώ θα γκρεμίσω το δικό σου».
Ο κ Λεβής επέστρεψε στην Ελλάδα με τους δύο γιους του στις 10 Οκτωβρίου του 2023, τρία 24ωρα μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Σήμερα τα παιδιά του ζουν σε ένα ξενοδοχείο στη Νεκρά Θάλασσα μαζί με τη μητέρα τους, όπως χιλιάδες ακόμη Ισραηλινοί που έμεναν στο νότο πριν από την 7η Οκτωβρίου και μετεγκαταστάθηκαν για λόγους ασφαλείας, με έξοδα της κυβέρνησης Νετανιάχου. Το κράτος, λέει, βοηθάει τους πολίτες να διαχειριστούν το τραύμα, υπάρχουν παντού κινητές μονάδες ψυχολόγων, η βοήθεια είναι άμεση και πανταχού παρούσα.
Πώς βλέπει λοιπόν τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ένα χρόνο μετά; Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη και οι ισορροπίες τρόμου με το Ιράν προκαλούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ο κ Λεβής δίνει τη δική του «αισιόδοξη» εκδοχή σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων. «Για μένα η κατάσταση είναι καλύτερη. Η Χαμάς έχει αποδεκατιστεί, δεν πέφτουν πλέον ρουκέτες.
Το δίχτυ πληροφοριών του ισραηλινού στρατού είναι καλύτερο από ποτέ. Κάποιοι ανοίγουν το στόμα τους και μιλάνε. Όταν η Χαμάς ζούσε και βασίλευε, τα στόματα έμεναν κλειστά απο φόβο. Όχι πια. Στον Λίβανο το μόνο που θέλει το Ισραήλ είναι να απωθήσει το Χεζμπολάχ από τα σύνορα». Και κλείνει με μία φράση: "Όλο το Ισραήλ ελπίζει και θέλει την ειρήνη".
ΥΠΕΞ Ιορδανίας: «Η ισραηλινή επιθετικότητα ωθεί την Μέση Ανατολή στην άβυσσο»
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λίβανο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Aΐμάν Σαφαντί προειδοποίησε ότι η «ισραηλινή επιθετικότητα» ωθεί την περιοχή προς την «άβυσσο» του πλήρους πολέμου.
«Η ισραηλινή επιθετικότητα ... η οποία ξεκίνησε στη Γάζα και τώρα συνεχίζεται στον Λίβανο πιέζει ολόκληρη την περιοχή στην άβυσσο του πλήρους περιφερειακού πολέμου» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.
Στις αρχές του έτους, στήριξε την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο κατηγόρησε ότι διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο της στη Γάζα. Ο Σαφαντί είπε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες κατά των αμάχων στη Γάζα πληρούν τον νομικό ορισμό της γενοκτονίας.
Ιράν: Καλά στην υγεία του ο διοικητής της ομάδας Quds των «Φρουρών της Επανάστασης»
Ο διοικητής της ομάδας Quds των «Φρουρών της Επανάστασης», Ισμαήλ Καανί «είναι καλά στην υγεία του» μετά από αναφορές ότι είχε χαθεί η επαφή μαζί του μετά από επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.
Ο Καανί «εκτελεί τις δραστηριότητές του. Κάποιοι μας ζητούν να εκδώσουμε μια δήλωση ... δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό», είπε ο αναπληρωτής διοικητής της ομάδας , Iρατζ Μασζεντί, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μια πηγή ασφαλείας του Ιράν δήλωσε στο παρελθόν στο πρακτορείο ειδήσεων του Reuters, οτι ο Καανί ήταν στα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής επίθεσης την περασμένη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο το κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν.
Η δύναμη Quds αποτελεί μέρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και συντονίζει τη δράση του μαζί με περιφερειακές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω» τους ομήρους, λέει ο Νετανιάχου
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την πρώτη επέτειο της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, πως το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να φέρει πίσω τους ομήρους.
«Αυτή την ημέρα, σ' αυτό τον τόπο και σε πολυάριθμα μέρη της χώρας μας, θυμούμαστε τους νεκρούς μας, τους ομήρους μας - τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω, και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την τελετή αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εξέφρασε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει τα πάντα για να «νικήσει» τους εχθρούς του Ισραήλ.
«Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουμε τους εχθρούς μας και να υπερασπισθούμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση.
Τζόρτζια Μελόνι: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, με γραπτή της δήλωσή, στην σημερινή επέτειο της σφαγής Ισραηλινών αμάχων από την Χαμάς.
"Δεν ξεχνάμε την απάνθρωπη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς πριν από έναν χρόνο. Θυμόμαστε πάντα την σφαγή χιλιάδων αμάχων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και την ασεβή προσβολή των πτωμάτων τους, τα οποία εκτέθηκαν δημόσια χωρίς κανένα έλεος", τόνισε η Μελόνι.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προσθέτει ότι η ανάμνηση των όσων συνέβησαν δεν αποτελεί απλή τελετή, αλλά προϋπόθεση κάθε πολιτικής δράσης για την επιστροφή της ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Μελονι, "ο όλο και πιο διαδεδομένος δισταγμός ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού δείχνει έναν υφέρποντα και ολο και ευρύτερο αντισημιτισμό, ο οποίος επιβάλλεται να προκαλέσει ανησυχία σε όλους. Και οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών δυστυχως το επιβεβαίωσαν ".
"Κατά την σημερινή επέτειο υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να ζει ειρηνικά εντός των συνόρων του, αλλά και την ανάγκη αυτό να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δικαιο", καθιστά σαφές η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
"Τα θύματα της Γάζας είναι θύματα δύο φορές. Του κυνισμού της Χαμάς, η οποία τα χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπιδες και, στην συνέχεια, των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ", τονίζει.
Η Τζόρτζια Μελόνι καταλήγει ζητώντας να εργαστούν όλοι για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση και δεσμεύεται, ως εκ περιτροπής πρόεδρος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, να καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου, μέσω της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
ΕΕ: «Οι καρδιές μας είναι με τις εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο»
«Οι καρδιές μας είναι με τις εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο» σήμερα, πρώτη επέτειο από τη φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Σε αυτήν την τραγική επέτειο, θέλω να τιμήσω τη μνήμη των θυμάτων», σημειώνει σε γραπτή της δήλωση. Η ΕΕ «στέκεται στο πλευρό όλων των αθώων ανθρώπων που οι ζωές τους διαλύθηκαν τελείως από εκείνη τη μοιραία ημέρα». Η επίθεση της Χαμάς «έφερε τεράστιο πόνο όχι μόνον στον λαό του Ισραήλ, αλλά και σε αθώους Παλαιστίνιους».
Η Φον ντερ Λάιεν επαναλαμβάνει το αίτημα της ΕΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Επίσης δεσμεύεται για οικονομική αρωγή και ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό και τον Λίβανο.
Τα αντισημιτικά περιστατικά βρίσκονται σε αύξηση, σημειώνει επίσης η Φον ντερ Λάιεν, δεσμευόμενη για περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΟΗΕ: "Ατελείωτη τραγωδία" η χρονιά που πέρασε
Η χρονιά που πέρασε ήταν για τη Μέση Ανατολή μια «ατελείωτη τραγωδία», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη φονική και πρωτοφανή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Στην πιο αιματηρή αυτή επίθεση στην Ιστορία του Ισραήλ, πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 απήχθησαν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ απάντησε με μαζικές επιθέσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 41.800 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Χαμάς δεν κάνει διάκριση στον απολογισμό της ανάμεσα σε μαχητές και αμάχους και τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.
«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ή λέξεις που να μπορούν να εκφράσουν πλήρως το μέγεθος της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής καταστροφής που έχει συμβεί», σημειώνει η Τζόις Μισούγια, μεταβατική επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Η Μισούγια καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ «να ασκήσουν την επιρροή τους» για να διασφαλίσουν τον σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Πρέπει επίσης να εργαστούν για να τερματιστεί η ατιμωρησία. Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια βιώσιμη ειρήνη έχουν καθυστερήσει πολύ».
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί και οι άμαχοι αντιμετωπίζουν ακραίες στερήσεις, με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα ή ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το OCHA.
Πάνω από 300 εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, περισσότεροι από αυτούς σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη κρίση, γεγονός που καθιστά τον παλαιστινιακό θύλακα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς φορείς, προσθέτει το OCHA.
«Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να προστατεύονται και η δουλειά τους να διευκολύνεται. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν για οποιεσδήποτε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Και η επίθεση στη Γάζα πρέπει να σταματήσει», καταλήγει.
Δανία: Νέα έκρηξη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη
Έκρηξη ακούστηκε στη διάρκεια της νύχτας σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Δανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Κοπεγχάγης, πέντε ημέρες ύστερα από επίθεση που είχε στόχο το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.
«Φυσικά εξετάζουμε για να δούμε εάν θα μπορούσε να έχει σχέση με το περιστατικό που συνέβη στην πρεσβεία του Ισραήλ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Τρίνε Μόλερ, επιθεωρήτρια στην αστυνομία της Κοπεγχάγης.
«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ισχύει αυτό», πρόσθεσε η ίδια.
Εικόνες στον τοπικό Τύπο δείχνουν ίχνη της έκρηξης μπροστά από κτίριο με κατοικίες σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ισραηλινή πρεσβεία.
Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Οκτωβρίου, σημειώθηκαν εκρήξεις πολύ κοντά στην ίδια πρεσβεία, που πιθανόν προκλήθηκαν από τη ρίψη χειροβομβίδων, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις αρχές, δύο νεαροί Σουηδοί, ηλικίας 16 και 19 ετών, θεωρούνται ύποπτοι ότι μετέφεραν πέντε χειροβομβίδες και ότι εκτόξευσαν δύο οι οποίες έπεσαν σε στέγη σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το κτίριο της πρεσβείας. Την περασμένη Πέμπτη, τέθηκαν υπό κράτηση από δικαστή για 27 ημέρες.
Στη Σουηδία, η ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη έγινε την Τρίτη στόχος πυρών χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.
Η σουηδική υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει αποκλείσει την ανάμιξη του Ιράν σε αυτά τα δύο περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου