Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Σε αναμμένα κάρβουνα η Τουρκία με την πιθανή επιλογή Ρούμπιο για State Department


Αρχιτέκτονας μαζί με τον Μενέντεζ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου – Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία για το άνοιγμα των  Βαρωσίων και τις προκλήσεις στην Αμμόχωστο – Υπέρμαχος της άσκησης πίεσης στον Ερντογάν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Του Μανώλη Καλατζή

Κρύος ιδρώτας ρέει στην Τουρκία, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών από τις ΗΠΑ, ότι ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα, θα είναι πιθανότατα ο νέος υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο με το οποίο ήρθη το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και ενισχύθηκε ο άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ εκτός από την υπογραφή του Μπομπ Μενέντεζ φέρει και αυτή του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την θέση ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία καθώς είναι ασταθής και μη αξιόπιστη.

Όπως γράφουν Αμερικανοί αναλυτές ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, αλλά όλα δείχνουν πως εμπιστεύεται τον Ρούμπιο, ο οποίος ήταν ένας από τους ανθρώπους που εισηγήθηκε τον Τζέι Ντι Βανς ως Αντιπρόεδρο και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε την εισήγηση.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ο οποίος εξελέγη στη Γερουσία για πρώτη φορά το 2010 θεωρείται ως ένα από τα «γεράκια» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ διατυπώνοντας πολύ σκληρές θέσεις σε σημαντικά θέματα, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι αποφασιστική έναντι του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Κίνας και της Κούβας. Ουκ ολίγες φορές επέκρινε την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν στην ανατολική Μεσόγειο στη σχέση Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ.

Ο νόμος Μενέντεζ – Ρούμπιο

Σε ότι αφορά στην περιοχή μας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ σε συνεργασία με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο, το 2019 προχώρησαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου  για την αναμόρφωση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για την νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία που οδήγησε τις ΗΠΑ σε πλήρη υποστήριξη της τριμερούς εταιρικής σχέσης, Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο ενέργειας και άμυνας, κάτι που έφερε την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η νομοθεσία «διόρθωνε» κατά τον Ρούμπιο στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περιφερειακούς εταίρους.

«Αυτή η δικομματική νομοθεσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμοιβαία συνεργασία μας για την ενέργεια και την ασφάλεια με τους συμμάχους μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είχε δηλώσει ο Ρούμπιο . «Με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο και την επέκταση της απαραίτητης ξένης στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αυτή η νομοθεσία επιφέρει μια συνολική προσέγγιση για τη σταθερότητα των βασικών περιφερειακών εταίρων».

Όπως οι Μενέντεζ και Ρούπιο είχαν κωδικοποιήσει τα κύρια σημαία του νομοσχεδίου τους, αυτό προέβλεπε:

  •      Άρση της απαγόρευσης πωλήσεων όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  •      Ίδρυση Ενεργειακού Κέντρου Ανατολικής Μεσογείου για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου·
  •      Έγκριση βοήθειας $3.000.000 στρατιωτικής φύσεως για την Ελλάδα.
  •      Έγκριση βοήθειας $2.000.000 για την Ελλάδα και $2.000.000 για τη Κύπρο για στρατιωτική εκπαίδευση.
  •      Αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα αεροσκάφη  F-35 λόγω αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 και επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
  •      Στρατηγική για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για αποτροπή κακόβουλων δραστηριοτήτων της Ρωσίας .

Αντίδραση για τα Βαρώσια

Το 2021 ο Μάρκο Ρούμπιο συνυπέγραψε μαζί με άλλους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές ψήφισμα καταδίκης του ανοίγματος της ακτογραμμής των Βαρωσίων από την Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ για τερματισμό τέτοιων ενεργειών. Οι Γερουσιαστές είχαν στείλει επιστολή στον Τζο Μπάιντεν προτρέποντας τη κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς διαύλους για να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της στα Βαρώσια και να διατυπώσει με σαφήνεια τις συνέπειες των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια του Προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας να εποικίσουν ή να ξανανοίξουν τα Βαρώσια θα αντιπροσώπευε κατάφωρη παραβίαση αυτών των αρχών» του διεθνούς δικαίου που υπερασπίζονται οι ΗΠΑ, είχαν γράψει οι γερουσιαστές . «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να καταστήσουν σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κράτους δικαίου είναι απαράδεκτη».

Στην ίδια επιστολή ο Μάρκο Ρούμπιο με τους υπόλοιπους 12 Γερουσιαστές ανέφερε:

«Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για ίδρυση δύο κρατών στην Κύπρο κατά τις επαφές στη Γενεύη -οι πρώτες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων το 2017 στο Κραν Μοντανά- υπονόμευσε τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη μακρά πάγια πολιτική. Ως περαιτέρω απόδειξη της απροθυμίας της να επιδιώξει μια σταθερή πολιτική διευθέτηση στο νησί, η Τουρκία φέρεται να έχει δημιουργήσει μια βάση για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο αεροδρόμιο του Λευκονικού, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Τέλος οι Γερουσιαστές προειδοποιούσαν πως αν η Τουρκία συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση θα πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Φρένο στον αυταρχισμό Ερντογάν

Ο Μάρκο Ρούμπιο είχε πρωταγωνιστήσει με ακόμα 50 Γερουσιαστές στην προσπάθεια να τερματιστούν οι αυταρχικές μέθοδοι του Ταγίπ Ερντογάν κατά των Τούρκων πολιτών. Το 2021 σε επιστολή που συνυπέγραψε  προέτρεπε την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έδειχνε τάση για μια ολοένα και πιο αυταρχική καταστολή των διαφωνούντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η  επιστολή ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιθωριοποίησε την εγχώρια αντιπολίτευση, φίμωσε τα μέσα ενημέρωσης που τον επέκριναν, εκκαθάρισε ανεξάρτητους δικαστές και τους αντικατέστησε με υποστηρικτές του, ενώ  φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. «Η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν έχει γίνει επίσης πιο επιθετική με την πάροδο του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια, επιτέθηκε θρασύτατα στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους που πολεμούν το ISIS στη Συρία, αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι ήταν ασύμβατα με την αμερικανική τεχνολογία και ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει μια εδαφική διαφορά με  την Αρμενία» σημειωνόταν στην επιστολή.  «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε επίσης να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθησε να φιμώσει επικριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Ενές Καντέρ, παίκτης του NBA, κυνηγώντας την οικογένειά του στην Τουρκία και εκδίδοντας διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του».

Γκάγκστερ ο Πούτιν

Ως προς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρούμπιο είναι της άποψης πως η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα πρέπει κάπου να καταλήξει, χωρίς όμως να ευνοεί την παράδοση του Κίεβου στη Μόσχα, χάριν της «ειρήνης».

Η στάση του έναντι της Ρωσίας είναι σκληρή, αλλά θεωρεί πως θα πρέπει να πειστεί η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις προσδοκίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρούμπιο έχει χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «γκάνγκστερ» και «φιγούρα του οργανωμένου εγκλήματος που διοικεί μια χώρα».

Αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ

Προσφάτως ο Ρούμπιο εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε από έναν ακτιβιστή που διαδήλωνε για τις Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων είχε πει πως την ευθύνη την έχει 100% η Χαμάς. Για την ίδια την Χαμάς είχε πει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να συνυπάρξει με αυτούς τους άγριους οι οποίοι πρέπει να εξαλειφθούν. Θολή είναι και η θέση του για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, αφού το 2015 είχε ταχθεί κατά της λύσης δύο κρατών στη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστινίων.

Σκληρός απέναντι στο Πεκίνο

Σκληρή στάση διατηρεί και για την Κίνα, την οποία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν με ενίσχυση της βιομηχανικής τους παραγωγής, καθώς μπορούν να παράγουν προϊόντα με υψηλότερη ποιότητα και με μεγαλύτερη στόχευση στους τομείς που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Επενδύει στις δυνατότητες της ελεύθερης οικονομίας, η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί τον κρατικό σχεδιασμό της οικονομίας της Κίνας.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ως συμπρόεδρος της δικομματικής επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα, συνέβαλε στη χάραξη επιθετικής πολιτικής κατά του Πεκίνου, στοχεύοντας στην ανάδειξη της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ήταν μεταξύ των γερουσιαστών που το 2020, υποστήριξε νομοσχέδιο με το οποίο αποτρέπεται η εισαγωγή στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων τα οποία παράγονται με καταναγκαστική εργασία, μελών της εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων. Το νομοσχέδιο υπεγράφη ως νόμος το 2021 από τον Τζο Μπάιντεν

Ζήτημα χρόνου η ανατροπή Μαδούρο

Το 2019, ο Μαρκ Ρούμπιο έπεισε τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πολιτική σκληρών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας ώστε να θέσει υπό πίεση το καθεστώς του Νικολά Μαδούρο. «Έχει επιλέξει μια μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει», είχε πει ο Ρούμπιο για τον  Μαδούρο σε συνέντευξή του στους New York Times. «Είναι απλώς θέμα χρόνου. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε είναι πόσο καιρό θα πάρει και αν το τέλος θα είναι ειρηνικό ή αιματηρό».

Έτοιμος να αναλάβει

Ο Μάρκο Ρούμπιο ο οποίος ξέρει πολύ καλά την λειτουργία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αν τελικώς επιλεγεί μάλλον θα περάσει άνετα από τη διαδικασία της ακρόασης, αφού είναι καλός γνώστης της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών θεμάτων που απασχολούν τις ΗΠΑ.

Παραμένει ως ερώτημα αν μετά ην ανάληψη καθηκόντων, θα ακολουθήσει γραμμή περιχαράκωσης ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη Κίνα εγκαταλείποντας τα άλλα ανοικτά θέματα. Κάτι τέτοιο θα τον ευθυγράμμιζε με την πολιτική του Τραμπ (Πρώτα η Αμερική) αλλά θα ήταν αντίθετη με την πορεία του ίδιου του Ρούμπιο,

Ο Ρούμπιο είχε βρεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 όταν είχε θέσει υποψηφιότητα ως ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές. Οι θέσεις του στο μεταναστευτικό ήταν μάλλον αρκετά «χαλαρές» και έτσι τα μέλη του κόμματος επέλεξαν τον Τραμπ.

Ο Τραμπ με την γνωστή αμετροέπεια που τον διακρίνει είχε χαρακτηρίσει τον γερουσιαστή της Φλόριντα ως «μικρό Μάρκο» με το Ρούμπιο να απαντάει επίσης έντονα. Μετά τη νίκη του Τραμπ το 2016, ο Ρούμπιο αποκατέστησε τις σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, υπηρετώντας ως άτυπος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και βοηθώντας τον να προετοιμαστεί για το πρώτο του ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν το 2020.

ΠΗΓΗ https://cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου