Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Οι Μεγαλύτερες Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις του 2024 στην Υπέροχη Ελλάδα (ρουμανικό δημοσίευμα)


Η Ελλάδα, διάσημη για την αρχαία της κληρονομιά, κατέπληξε τον αρχαιολογικό κόσμο ξανά  το 2024.

Από βυθισμένους θησαυρούς έως μνημειακές κατασκευές, οι φετινές ανακαλύψεις παρέχουν ένα σε βάθος παράθυρο στην πλούσια ιστορία της χώρας, γράφει η ρουμανική Puterea.

Τα θαλάσσια θαύματα των Αντικυθήρων

Ο καταξιωμένος Έλληνας αρχαιολόγος Θεόδωρος Γ. Κουκούλης, έχει εμβαθύνει στη σχολαστική δεξιοτεχνία των γραναζιών του μηχανισμού των Αντικυθήρων και στη λειτουργία του

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων  αποκαλύπτει νέα μυστικά: Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν το διάσημο ναυάγιο των Αντικυθήρων ανακάλυψαν ένα διατηρημένο τμήμα του κύτους του πλοίου. Αυτό το εξαιρετικό εύρημα, μαζί με 300 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων μαρμάρινων αγαλμάτων και αγγείων, προσφέρει νέες γνώσεις για την αρχαία ναυπηγική και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα περισσότερων ναυαγίων στην περιοχή.

Ένα δεύτερο ναυάγιο ανακαλύφθηκε κοντά στα Αντικύθηρα:  μόλις 200 μέτρα από την αρχική τοποθεσία, ανακαλύφθηκε ένα δεύτερο ναυάγιο που χρονολογείται γύρω στο 60 π.Χ. Αξιοσημείωτα ευρήματα περιελάμβαναν ανθρώπινα δόντια ενσωματωμένα σε χάλκινη μάζα και μαρμάρινη κεφαλή, πιθανώς του Ηρακλή, ολοκληρώνοντας πιθανώς ένα ακέφαλο άγαλμα που στεγάζεται στο  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα Μινωικά Μυστήρια της Κρήτης

Ιερό Πύλης στο Ανάκτορο των Αρχανών:  Οι ανασκαφές στο  μινωικό ανάκτορο των Αρχανών αποκάλυψαν το πρώτο γνωστό Ιερό Πύλης από τέτοιο συγκρότημα. Με τέσσερις βωμούς έξω από την κύρια είσοδο και περισσότερους στην αυλή, αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη θρησκευτική σημασία του χώρου. Οι επισκευές από τη μυκηναϊκή εποχή δείχνουν τη διαχρονική σημασία του.

Μοναδικό κυκλικό μνημείο στο  Καστέλι :  Οι οικοδομικές εργασίες στο Καστέλι της Κρήτης αποκάλυψαν ένα τεράστιο κυκλικό μνημείο από το 2000-1700 π.Χ. Με πολλαπλούς δακτυλίους και ακτινωτούς τοίχους, αυτή η άνευ προηγουμένου δομή προτείνει τελετουργικές συγκεντρώσεις και κοινές προσφορές, εμπλουτίζοντας την κατανόησή μας για τις μινωικές τελετουργικές πρακτικές.

Μακεδονικά Θαύματα

Το παλάτι του Φιλίππου Β’ ανοίγει ξανά μετά από 16 χρόνια:  Το μεγαλοπρεπές παλάτι του Φιλίππου Β’ στις Αιγές της Μακεδονίας άνοιξε ξανά μετά από εκτεταμένη αναστήλωση. Το μεγαλύτερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας, χρησίμευσε ως το βήμα για την ανακήρυξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε βασιλιά.

Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να εξερευνήσουν το μεγαλείο του, παράλληλα με τον άθικτο τάφο του Φιλίππου Β’ και μια τεράστια νεκρόπολη.

Ολυμπία, οι αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το γυμνάσιο του 2ου αιώνα π.Χ., όπου οι αθλητές προπονούνταν για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγάλη αυλή του, πλαισιωμένη από δωρικές καμάρες, ζωντανεύει την ιστορία.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα δημόσιο κτίριο με κολώνες, μαρμάρινα αγάλματα λιονταριού και μια επιτύμβια στήλη. Οι άθικτες ταφές αποκάλυψαν χρυσά κοσμήματα και ένα περσικό νόμισμα, παρέχοντας μια γεύση του πλούτου και των συνδέσεων της πόλης.

Λίμνη Πλαστήρα : Κοντά στη λίμνη Πλαστήρα ανακαλύφθηκε ένας νεολιθικός οικισμός 8.000 ετών. Η τοποθεσία διαθέτει κλιβάνους αγγειοπλαστικής, εργαλεία λείανσης και ειδώλια, που απεικονίζουν την προηγμένη καθημερινή ζωή αυτής της κοινότητας μεγάλου υψομέτρου.

Στην Επίδαυρο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής και της θεραπείας. Χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. με ρωμαϊκές τροποποιήσεις, η κρήνη, ο περίβολος και η στοά του χώρου ευθυγραμμίζονται με τις μαρτυρίες του αρχαίου περιηγητή Παυσανία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου