Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική βία για κατάληψη Παναμά και Γροιλανδίας


Αυτό είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, εξηγώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το χρειάζονται για την οικονομική ασφάλεια.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο στις 25 Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας για την πιθανή ανακατάκτηση της Διώρυγας του Παναμά και την προσάρτηση της Γροιλανδίας, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Τα δύο εδάφη δεν αποτελούν μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τα ελέγξει.

Ακριβώς σε σχέση με αυτές τις δηλώσεις, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα – ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Τραμπ διαβεβαιώσεις για το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «στρατιωτική δύναμη ή οικονομικό εξαναγκασμό» για να αποκτήσει τον έλεγχο αυτών των περιοχών.

 Ο Τραμπ απάντησε: «Σχετικά με τον Παναμά και τη Γροιλανδία, δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα».

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Μπορώ να πω το εξής: το χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια. Το κανάλι του Παναμά χτίστηκε για τον στρατό μας. Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε αυτό αυτή τη στιγμή… Ίσως χρειαστεί να κάνω κάτι».

Στο κανάλι του Παναμά, ο Τραμπ επικαλέστηκε τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα. Ο Κάρτερ ήταν «καλός άνθρωπος», είπε, αλλά «η παραχώρηση της Διώρυγας του Παναμά ήταν μεγάλο λάθος. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που έχασε τις εκλογές, ακόμη περισσότερο από ό,τι για τους ομήρους», αναφερόμενος στην ιστορία των Αμερικανών ομήρων στην Τεχεράνη.

Το κανάλι του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, κατασκευάστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα από στρατιωτικούς μηχανικούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη δεκαετία του 1970, ο Κάρτερ υπέγραψε συμφωνία για την επιστροφή του Καναλιού στο ομώνυμο κράτος της Κεντρικής Αμερικής.

Ωστόσο, ο Τραμπ αμφισβήτησε πρόσφατα τη δικαιοδοσία επί του καναλιού, κατηγορώντας τον Παναμά ότι εφαρμόζει υπερβολικούς δασμούς στα αμερικανικά πλοία που διέρχονται και απειλεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

Η Γροιλανδία, από την άλλη πλευρά, είναι μέρος της Δανίας (διατηρώντας μια ορισμένη αυτονομία) και για χρόνια ήταν μια ιδιαίτερα περιζήτητη περιοχή λόγω του πλούτου της σε σπάνια μέταλλα.

Η Γροιλανδία

Εδώ και χρόνια, ο Τραμπ έλεγε ότι θέλει να «αγοράσει» τη Γροιλανδία. Και στη συνέντευξη Τύπου ο εκλεγμένος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι δεν απέκλεισε «καθήκοντα εναντίον της Δανίας».

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν απάντησε ότι «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και δεν θα είναι προς πώληση στο μέλλον».

Και ο Καναδάς

Η διάσκεψη περιελάμβανε επίσης μια ακόμη επίθεση στον γειτονικό Καναδά, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «οικονομική δύναμη» αφού εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει η χώρα το πενήντα πρώτο αμερικανικό κράτος.

Μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού

 Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ήθελε να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής», «επειδή κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς εκεί και είναι δικός μας».

ΝΑΤΟ, αμυντικές δαπάνες στο 5%

Επανέλαβε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ «θα πρέπει να φέρουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5 τοις εκατό» του ΑΕΠ. Ο Τραμπ διευκρίνισε: «Όλοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι 5 τοις εκατό και όχι 2 τοις εκατό».

Κακός ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας πολύ κακός πόλεμος και θα μπορούσε να κλιμακωθεί. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να γίνει πολύ χειρότερος από ό,τι είναι τώρα», είπε, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι πιέζει πάρα πολύ για να ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Μέση Ανατολή

Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο εκλεγμένος πρόεδρος απείλησε ότι «αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όλη η κόλαση θα λυθεί στη Μέση Ανατολή», επαναλαμβάνοντας μια απειλή που είχε ήδη διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

 «Δεν θα ήταν καλό για τη Χαμάς και δεν θα ήταν καλό, ειλικρινά, για κανέναν. Η κόλαση θα χαλάσει, δεν θέλω να πω περισσότερα αλλά μέχρι εκεί».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα είναι ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, ο οποίος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «κάνουν μεγάλη πρόοδο» προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Και επανέλαβε ότι «ελπίζει πραγματικά ότι μέχρι τα εγκαίνια θα έχουμε κάποια καλά πράγματα να ανακοινώσουμε εκ μέρους του προέδρου».

Ansa, linkiesta,

 —

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου