Εν αμφιβόλω τίθεται περαιτέρω και η συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μια εικονική σύνοδο κορυφής της G7 που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο να αποκαλέσουν τη Ρωσία επιτιθέμενη σε δήλωση της G7 για την τρίτη επέτειο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times. Μη επιτρέποντάς να υπάρξει κοινή δήλωση που θα χρησίμευσε ως επίδειξη ενότητας της ομάδας. Στο ρεπορτάζ του το αμερικάνικο μέσο επικαλείται πέντε δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.
Εν αμφιβόλω τίθεται περαιτέρω και η συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μια εικονική σύνοδο κορυφής της G7 που είχε προγραμματισθεί για την Δευτέρα.
Η εξέλιξη, όπως σημειώνουν οι FT, έρχεται μια μόλις ημέρα αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και πρότεινε να προσκληθεί η Ρωσία ξανά στην G7.
Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν αντιταχθεί στη φράση «ρωσική επίθεση» και σε παρόμοιες περιγραφές που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τη σύγκρουση, δήλωσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι.
Η ομάδα των G7 στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, παραδοσιακά εξέδιδε δήλωση στήριξης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Είμαστε ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα. «Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη διατύπωση, αλλά εξακολουθούμε να το επεξεργαζόμαστε και ελπίζουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφορές σε «επιθετικότητα της Ρωσίας» χρησιμοποιήθηκαν πέντε φορές στη δήλωση των ηγετών της G7 πέρυσι.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η δήλωση του 2024.
Η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να μαλακώσει τη γλώσσα - τονίζουν οι Financial Times - αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ να περιγράφει τον πόλεμο ως «σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Πρόσφατες δηλώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιούν παρόμοια διατύπωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάγνωσης από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, η οποία αναφέρει δύο φορές «τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια απόκλιση από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία συχνά χρησιμοποιούσε φράσεις όπως «ρωσική επιθετικότητα» όταν αναφερόταν στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου