Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ



Την παραίτησή του Χόσνι Μουμπάρακ και τη μεταβίβαση της εξουσίας στον στρατό της Αιγύπτου ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν. Ο αιγυπτιακός στρατός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Αλλάζει σελίδα η Αίγυπτος με την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της χώρας, ύστερα από τριάντα χρόνια διακυβέρνησης.
Με ζωντανή εικόνα από το προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε την ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο παραιτηθείς πρόεδρος μεταφέρει όλες τις εξουσίες στον στρατό. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του και όρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να αναλάβει τις υποθέσεις του κράτους» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος κ. Όμαρ Σουλεϊμάν.

Πανηγύρι στο Κάιρο
Ένα απέραντο πανηγύρι συνεχίζει να αποτελεί ολόκληρο το Κάιρο, με τον κόσμο να έχει ξεχυθεί στους δρόμους, τα κλάξον να χτυπάνε ασταμάτητα, τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδά για την Αίγυπτο, τα πυροτεχνήματα να συνεχίζουν να φωτίζουν τον ουρανό, την πόλη να αποκτά ξανά το γνώριμο χρώμα της.
Με το άκουσμα του νέου της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, το πλήθος των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και των γύρω δρόμων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Κάποιοι γέμισαν από δάκρυα χαράς. Οι σημαίες ατένιζαν ασταμάτητα τον καθαρό ουρανό του Καΐρου, οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν τις «ζαγρούτες», τα επιφωνήματα χαράς που τα ακούμε σε γάμους, κάποιοι αξιωματικοί άρχισαν να πετάνε λουλούδια στο πλήθος κάποιοι άλλοι κατέβηκαν και χόρευαν με το πλήθος που ανέβηκε στα αυτοκίνητα ή στα τανκ, δείχνοντας την μεγάλη τους χαρά που έφτασαν στο ποθητό αποτέλεσμα μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων.
Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Εσύ έξω, εμείς μέσα» ή «Είσαι Αιγύπτιος, ψηλά το κεφάλι».
«Τώρα δεν υπάρχει πλέον εδώ η μουσουλμανική αδελφότητα ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης» μας είπε κάποιος από τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει όλες αυτές τις μέρες στην πλατεία Ταχρίρ. Και συνέχισε: «Τώρα, στρατός και λαός είναι ένα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι ένα».
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι σε ερώτηση που του κάναμε για το πότε θα φύγει από την πλατεία, δεν έδειξε να επιθυμεί κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι «θέλουμε να δούμε τη νέα κατάσταση και αν είμαστε ικανοποιημένοι, πράγματι θα φύγουμε…»
Στρατός: Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση
Ο αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει «τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου», καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν «χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο -σε καιρούς ειρήνης και πολέμου- επίσης γιά την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέρονται του αιγυπτιακού έθνους».
«Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις...με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται» γράφει επίσης το σημερινό ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του 82χρονου Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και σε μια έκρηξη χαράς αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο της χώρας.
«Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το τεράστιο πλήθος από την πλατεία-σύμβολο της έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έξοδο του επί 30 χρόνια προέδρου της Αιγύπτου.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας, άλλοι κρατούσαν τα χέρια των στρατιωτών ενός τεθωρακισμένου που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία ενώ κονβόι χιλιάδων αυτοκινήτων διέσχιζε το Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας με τους επιβάτες να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη του λαού.
Κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αλλά και στα κυβερνητικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), «Ο εγκληματίας έφυγε» «Ζήτω ο νικητής λαός μας».
Πολλοί ήταν αυτοί που χόρευαν, που αγκάλιαζαν τους διπλανούς τους, που έκλαιγαν από χαρά για τη νίκη τους μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεις και πορείες κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στην διακυβέρνηση
Ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας μετά από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.
Τέλος μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων
Η ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ ήρθε μόλις μία μέρα μετά το διάγγελμα του πρώην πλέον προέδρου, όπου ανέφερε ότι θα διατηρούσε την προεδρία μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιούνταν οι εκλογές. Ωστόσο, το διάγγελμα προκάλεσε μεγαλύτερη οργή στους Αιγύπτιους διαδηλωτές, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ και τους δρόμους σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, αναφορές κάνουν λόγο ότι την Παρασκευή βρίσκονταν 20 εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους. Οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και το προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, όπου ο στρατός εμπόδιζε την πρόσβαση του κόσμου σε αυτά. Παράλληλα, χιλιάδες Αιγύπτιοι επιχειρούσαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν όταν περίπου 1.000 Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σήμερα σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη αλ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά και προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους. Στην προσπάθειά τους αυτή αντάλλαξαν πυρά και με τους αστυνομικούς που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην σκεπή του κτιρίου, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.
Οι διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ κράτησαν 18 μέρες και ακολούθησαν την εξέγερση στην Τυνησία και την πτώση του προέδρου της χώρα Μπεν Αλί.
Μεταβατική πολιτική κυβέρνηση ζητούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»
Η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρις ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.
«Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο».
Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
«Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
«Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος» της Ράφα, πρόσθεσε.
Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
«Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.
Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων
Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε άμεσα, από σήμερα, περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ, η 30ετής προεδρία του οποίου τερματίστηκε ήδη, όπως αναφέρθηκε στη Βέρνη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών, Λαρς Κνούχελ. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ύψους είναι οι καταθέσεις του Μουμπάρακ, που δεσμεύθηκαν άμεσα.
Γενικώς, η Ελβετία εσχάτως επιχειρεί να ανασκευαστεί η αρνητική εικόνα της στο εξωτερικό, εξαιτίας καταθέσεων, σε μεγάλες τράπεζές της, πολύ συζητήσιμης προέλευσης.
Παραδείγματος χάρη, ήδη έχουν δεσμευθεί άμεσα οι καταθέσεις στην Ελβετία του πρώην προέδρου της, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, όπως και του δικτάτορα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου