Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ:ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ


Επειδή το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης, στα πλαίσια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού έργου κατέθεσε ερώτηση στη βουλή με θέμα  «Προστασία της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων»
Ο Αχαιός πολιτικός μετά την διαπίστωση που  έκανε    ο επίκουρος καθηγητής της Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Απόστολος Βανταράκης και νυν αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων, που μελετά την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων της περιοχής, έκανε λόγο  για συνεχή επιδείνωση τα τελευταία δέκα χρόνια και ζητά από την Υπουργό Περιβάλλοντος  Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής  την άμεση λείψει μέτρων προστασίας των θαλασσίων υδάτων
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  
«Κάθε φέτος και χειρότερα. Δυστυχώς την διαπίστωση αυτή έκανε ως συμπέρασμα   ο επίκουρος καθηγητής της Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Απόστολος Βανταράκης και νυν αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων, που μελετά την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων της περιοχής μας και διαπιστώνει συνεχή επιδείνωση τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων», τονίζει  ο επίκουρος  καθηγητής Απ. Βανταράκης, «σχετίζεται με την αναψυχή του ανθρώπου και την διασκέδαση του, πηγαίνει στην θάλασσα για να περάσει καλά και να διασκεδάσει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η θάλασσα να είναι καθαρή.
«Εμάς», συνεχίζει να υποστηρίζει  «δεν μας ενδιαφέρει μόνον να είναι καθαρή η θάλασσα, αλλά και εάν υπάρχει ζήτημα επικινδυνότητας για τους ανθρώπους που κολυμπούν σε μια μολυσμένη θάλασσα, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών αλλά και για τα ηλικιωμένα άτομα».
Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις   θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές  να προχωρήσουν σε άμεσους ελέγχους σε καταστήματα, οικίες και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κοντά στις παραλιακές ζώνες για να διαπιστώσουν εάν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για τα απόβλητα τους, εάν αδειάζουν τακτικά τους βόθρους τους ή όχι, εάν παροχετεύουν ή όχι τα απόβλητα στην θάλασσα και γενικά να διασφαλίσουν ότι έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των  λουομένων  από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων με οποιονδήποτε τρόπο στην θάλασσα.
Έτσι θα προστατεύσουν και την υγεία των λουομένων αλλά και την καλή φήμη μιας περιοχής, όπου θα μπορούν όλοι να κολυμπούν χωρίς κίνδυνο να πάθουν οποιαδήποτε μόλυνση.
Το πρόβλημα είναι πως οι αρμόδιες αρχές, οι υπηρεσίες των  παραλιακών δήμων δεν κάνουν ούτε έργα για την διαχείριση των αποβλήτων τους ούτε και ελέγχους σε όσους βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και απορούν όταν εκδίδονται τα πορίσματα των ελέγχων και διαπιστώνουν πως σε ορισμένες περιοχές οι δείκτες βρίσκονται πολύ κοντά, ακριβώς ή ακόμα και επάνω από τα όρια.
Σήμερα,  η ηθική υποχρέωση της πολιτείας και  των δημοτικών αρχών των παραλιακών Δήμων,  είναι περισσότερο μεγάλη τώρα με την οικονομική κρίση. Είναι απαραίτητο   να διασφαλιστεί  η  καλή ποιότητα των θαλασσίων υδάτων κοντά στις πόλεις π.χ, την Πάτρα, Αίγιο,  γιατί λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης αλλά και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, πολλοί θα περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις πολύ κοντινές ακτές π.χ. στην Πλαζ, τον Καστελλόκαμπο, το Ρίο, το Μονοδένδρι, τα Βραχνέικα κ.λπ. Άρα στις περιοχές αυτές οφείλουν να διασφαλίζουν πως τα νερά θα είναι καθαρά και θα μπορούν όλοι να κολυμπούν χωρίς κινδύνους για την υγεία τους.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι έργα ανάλογα δεν έχουν γίνει, και επειδή το  προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η αρμόδια Υπουργός, είναι διατεθειμένη με τις υπηρεσίες του Υπουργείου να αυξήσουν  τους ελέγχους για να εξασφαλίσουν πως τα απόβλητα  δεν θα καταλήγουν στην θάλασσα. Είναι διατεθειμένη να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες ελέγχου από τώρα που είναι σχετικά νωρίς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου