Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου οι εξελίξεις στην Ελλάδα




Από το real
 
Με έναν... ελληνικότατο τίτλο κυκλοφορεί η έντυπη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Liberation, αναφερόμενη στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος: ΧΑΟΣ – Le chaos.

Σε άρθρο της η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ και προσθέτει ότι «Ένα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χθες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, δια μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



Επιπλέον, η Liberation χαρακτηρίζει την απόφαση του πρωθυπουργού με τα επακόλουθά της, ως μία στάση στην Οδύσσεια του χρέους και επιπλέον θέτει ερωτήματα: «Το δημοψήφισμα αποτελεί στρατηγικό ελιγμό του Παπανδρέου για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ; Θα αρκούσε όμως μία απειλή για πρόωρες εκλογές. Ή μήπως αποφάσισε να τελειώνει, ζητώντας από τον λαό να αποφασίσει ‘’ναι’’ ή ‘’όχι’’ για παραμονή στην ευρωζώνη με τις σκληρές θυσίες που απαιτούνται; Τελευταία υπόθεση είναι μήπως θέλει να εξαναγκάσει τη Δεξιά να αποδεχθεί την εθνική ενότητα που αρνείται επί διετία;».

Επίσης, η γαλλική Le Figaro στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης έχει φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού με τίτλο "Παπανδρέου, ο άνθρωπος που βάζει σε κίνδυνο το ευρώ". Στο άρθρο σχολιάζεται η βουτιά που σημείωσαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ελλάδα, καθώς και ή έκτακτη συνάντηση στις Κάννες πριν από τη Σύνοδο της G20.

La Tribune: KPAX

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα προκάλεσε πολιτικό και οικονομικό σεισμό, αναφέρεται στο γαλλικό δημοσίευμα της La Tribune που κυκλοφορεί σήμερα επίσης με ελληνικό τίτλο ΚΡΑΧ, σχολιάζοντας ότι η απόφαση αυτή έπληξε τις τραπεζικές μετοχές και τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Σοκ και οργή για το ελληνικό δημοψήφισμα στην Ε.Ε., σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο σε άρθρο του συγχαίρει τον Γ. Παπανδρέου για την απόφασή του.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τις τελευταίες εξελίξεις για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και την αντίδραση στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα έχει αφήσει άφωνη την Ευρώπη ζητώντας δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση αυτή προκαλεί αμφιβολία και στις προσπάθειες διάσωσης του Ευρώ και εβδομάδες αναταράξεων στις αγορές πριν από την ψήφο» υπογραμμίζει στον υπότιτλο το γερμανικό περιοδικό.

Επιπλέον το Spiegel αναφέρει ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πολίτες είναι κατά του πακέτου διάσωσης.



«Μπράβο κ. Παπανδρέου!»

Την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος του Spiegel Sven Böll εκτιμά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε μία σωστή απόφαση. «Η Ευρώπη είναι αποσβολωμένη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν για το σχέδιο διάσωσης των Βρυξελλών για τη χώρα τους. Ο Γεώργιος Παπανδρέου βάζει όλα τα αυγά του σε ένα καλάθι- αλλά έχει πάρει τη σωστή απόφαση» σημειώνει ο αρθρογράφος που στον τίτλο του κειμένου συγχαίρει τον πρωθυπουργό.



Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος πάντα υπάρχει ο κίνδυνος οι Ελληνες να πουν όχι στο νέο πακέτο αλλά η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σωστή για τρεις λόγους:

1. «Ο πρωθυπουργός χρειάζεται άμεση νομιμοποίηση για τις ενέργειές του. Εκλέχθηκε πριν από την κορύφωση της κρίσης. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί εξαιρετικά βήμα».

2. «Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι ένα εμπόδιο. Έπειτα από ενάμιση χρόνo δεν έχουν καταφέρει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Με την ψηφοφορία τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα λογικευθεί».

3. «Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα των μέτρων λιτότητας: πολλοί αισθάνονται απόγνωση και κατεβαίνουν σε απεργία. Αλλά αν όσοι έχουν ακόμη δουλειά επίσης δεν εργάζονται τότε η οικονομία βλάπτεται περαιτέρω. Εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού τασσόταν σε έναν δρόμο εξόδου από την κρίση τότε πιθανόν αυτή η τραγική κατάσταση θα τελείωνε. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πιθανόν θα έχαναν τη νομιμοποίησή τους».

Σύμφωνα με τον Sven Böll, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί οι Έλληνες θα ψηφίσουν αν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει στους πολίτες μία πολύ ευθεία ερώτηση: Θέλετε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τοευρώή να επιστρέψουμε στη δραχμή;».

«Όλα για την κρίση στην Ελλάδα: Τα σχέδια του Παπανδρέου – Η Μέρκελ δεν γνώριζε τίποτα»

Με αυτόν τον τίτλο  η γερμανική Bild φιλοξενεί άρθρο όπου αναφέρεται στη μαραθώνια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα όλοι οι υπουργοί να εκφράσουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό, αλλά και στο γεγονός ότι η καγκελάριος δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια του Παπανδρέου.



Επίσης, χαρακτηριστικά η Bild σχολιάζει ότι ο Σαρκοζί – που επίσης δεν γνώριζε – μαινόταν όταν ενημερώθηκε για το δημοψήφισμα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι παρά τα τελευταίες εξελίξεις, η Ελλάδα θα πάρει την έκτη δόση από το πακέτο διάσωσης έως τις 11 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα δεν είναι αρχαία τραγωδία»

«Η χώρα που εφηύρε το δράμα και τη δημοκρατία, δεν απογοητεύει τον κόσμο σε κανένα από τα παραπάνω». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το άρθρο που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg και αναφέρεται στην απόφαση του Γ.Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την νέα δανειακή σύμβαση, ενώ έχει ως τίτλο: «Η απόφαση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα δεν είναι αρχαία τραγωδία». Επίσης, στο άρθρο τονίζεται πως αυτή η κίνηση έχει πολύ μεγάλο ρίσκο, με δεδομένη τη μικρή πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση στη βουλή. Επίσης, στο άρθρο αναφέρεται πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και την αγορά σε οικονομικό χάος.




«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεισε το υπουργικό συμβούλιο, τώρα σειρά έχει Μέρκελ και Σαρκοζί»

«Μέσα σε μπαράζ κριτικής, ο Γ.Παπανδρέου αγωνίστηκε για να κερδίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου και να πάει σε δημοψήφισμα», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, τη στιγμή που κάποιοι από τους υπουργούς του τον παρότρυναν να μην θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Επίσης, το άρθρο αναφέρει πως η στήριξη των υπουργών στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, του δίνει χρόνο μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.



Daily Mail: "Διεφθαρμένο έθνος κρατά πιστόλι στον κρόταφο της ΕΕ"

Με άρθρο-άποψη η βρετανική Daily Mail αναφέρεται στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας με αυτήν την απερίσκεπτη απόφαση του Παπανδρέου, τον αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και στις φήμες που κυκλοφορούν σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα για επικείμενο στρατιωτικό πραξικόπημα, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται με τις κινήσεις του να κρατά πιστόλι στον κρόταφο της Ευρώπης για να κερδίσει καλύτερους όρους για τη χώρα του.

Αναλυτικά, η Daily Mail στην άποψη που δημοσιεύει του Matthew Lynn αναφέρει ότι αν και στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι ηγέτες της Ευρώπης αναστέναξαν με ανακούφιση που βρήκαν λύση στην κρίση χρέους του ευρώ, η απερίσκεπτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκαλεί νέα κρίση. Επίσης, στο άρθρο επισημαίνεται ο αντίκτυπος που έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στις αγορές, αλλά και στα πολιτικά τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας μας, με την παραίτηση Αποστολάκη, το κείμενο-παρέμβαση των 6 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.



Επιπλέον, στο άρθρο-άποψη τονίζεται ότι κυκλοφορούν σκοτεινά σενάρια στη χώρα για στρατιωτικό πραξικόπημα ανάλογο με αυτό του 1967, που διήρκεσε έως το 1974. «Αυτό που κάνει ακόμη πιο απίστευτη την κίνηση Παπανδρέου» – γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας – «είναι ότι πρέπει να είχε πάρει αυτήν την απόφαση για δημοψήφισμα την ώρα που φαινόταν να υπογράφει τη συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί να είναι ένα τέχνασμα για να πάρει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ.

Αναγνωρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι τρομοκρατημένες από το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, που μπορεί να προκαλούσε κατάρρευση στην ευρωζώνη, τώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή οργή στην Ελλάδα κατά της λήψης μέτρων λιτότητας προκειμένου να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης κι ακόμη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους από τις ξένες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου