Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ζητούν άμεσα ενημέρωση από τον Δ.Χριστόφια Ανησυχίες και προβληματισμός στα κόμματα μετά την τριμερή



Από το 
Λευκωσία: Προβληματισμό και ανησυχίες εκφράζει η πλειοψηφία των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωποι των κομμάτων σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφεραν, ωστόσο, ότι αναμένουν πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα.


Κίνδυνο να μας μείνει η διχοτόμηση, βλέπει ο ΔΗΣY

«Ορατός και μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μας μείνει η διχοτόμηση» εκτιμά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης.

Πρέπει να το καταλάβουμε, είπε, ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης εδραιώνονται.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον του πιεστικού διλήμματος ναυαγίου, ή μιας πολυμερούς διάσκεψης.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει να γίνει νηφάλια επανεκτίμηση της κατάστασης, σοβαρός προβληματισμός και συλλογική προετοιμασία και διαχείριση των επόμενων βημάτων.

Άλλα βλέπει το ΑΚΕΛ

Τα Ηνωμένα Έθνη επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να «ντύσουν» με θετικό τρόπο τις εξελίξεις, για να μπορούν να συνεχίσουν την αποστολή των καλών τους υπηρεσιών, εκτιμά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης απέρριψε τα περί χρονοδιαγραμάτων και επιδιαιτησίας, προσθέτοντας ότι εισερχόμαστε στο τελικό στάδιο αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων.

Ευχή και ελπίδα μας, είπε, είναι να επιδείξει δημιουργική και εποικοδομητική στάση και η άλλη πλευρά, για να φθάσουμε σε λύση στο Κυπριακό.

Σε αυτό το τελικό στάδιο, είπε, είτε θα έχουμε λύση, είτε αναστολή της διαδικασίας, είτε αδιέξοδο.

Εμείς, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για λύση, γιατί δεν βολευόμαστε με τη διχοτόμηση.

Η θέση του ΔΗΚΟ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, χαρακτήρισε αρνητικές τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά ο Ιανουάριος είναι προφανές χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι το κόμμα του θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση, αλλά και για συλλογικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής, ώστε να εντοπιστούν οι κίνδυνοι που βρίσκονται ενώπιόν μας.

Η θέση της ΕΔΕΚ

Πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, προκύπτουν από τη δήλωση του Μπαν Γκι Μουν, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης.

Είναι σαφές, είπε, ότι παρεισφρύουν πλέον χρονοδιαγράμματα, από τη στιγμή που δίνεται χρόνος δύο μηνών για επίλυση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, ενώ γίνεται αναφορά και σε πολυμερή διάσκεψη.

Η θέση του ΕΥΡΩΚΟ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, εκτιμά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μέχρι τον Ιανουάριο να μπούμε σε ένα άγριο, όπως είπε, πάρε – δώσε.

Είπε επίσης ότι δεν αποκλείεται, εφόσον δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε συγκλίσεις ή συμφωνία, να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, για να καταρτίσει συνολικά ένα καινούργιο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η θέση των Οικολόγων

Ανησυχία εκφράζουν οι Οικολόγοι για την εξαγγελία πολυμερούς διάσκεψης, η οποία παραπέμπει σε επιδιαιτησία.

Η ΓΓ του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Χριστόφια, αμέσως μετά την επιστροφή του, να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου