Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μήπως τελικά η Γερμανία επιθυμεί τη διάλυση της ΕΕ;

Από το defence-point

Η ψευδαίσθηση που επικρατεί στην Ευρώπη ότι ο παράγων χρόνος είναι με το μέρος της χωρίς να υπάρχει συναίσθηση ότι η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και της Ένωσης καθεαυτής έχει τεθεί σε κίνδυνο, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τόσο απίστευτη φαντάζει, ώστε να σε κάνει να εξετάζεις ακόμα και το ενδεχόμενο μήπως τελικά η Γερμανία θέλει να διαλυθεί η Ευρώπη, απλά να το αφήσει να συμβεί από μόνο του ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες…
Πως βγάλαμε αυτό το συμπέρασμα όμως; Η Ευρώπη μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες της «σε 24 μήνες» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


«Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές για μια νέα μορφή διακυβέρνησης», διότι «όσο έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, έχουμε προβλήματα», σημείωσε ο Σόιμπλε στην διάρκεια μιας συνόδου στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι κρίνει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδείχθηκε ανεπαρκές.
Ο Σόιμπλε εκτίμησε ακόμα ότι δεν πρέπει να «χαλαρώσουν οι προσπάθειες να εφαρμοστούν πλήρως οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης διότι η κρίση δεν έχει τερματιστεί, συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε και αυτή εντείνεται». Δεν πρέπει στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης χρέους να επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεσή του στο να γίνει μια βεβιασμένη προσπάθεια από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους, αφού η αποτελεσματικότητά της θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια, κατά τον ίδιο. Εάν η ΕΚΤ αποδυόταν σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης του κρατικού χρέους των κρατών-μελών της, αυτό θα έδινε στην ευρωζώνη «μερικούς μήνες ανάπαυλας», αλλά τελικά «οι αγορές θα έπαυαν πλέον να θεωρούν το ευρώ σταθερό νόμισμα», κατά τον Σόιμπλε.
Όλα αυτά είναι καλά και σεβαστά. Το πώς θα αποτραπεί η κατάρρευση της Ιταλίας, ή λίγο αργότερα της Ισπανίας δεν το λέει κανείς. Άρα είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού προκύπτει η αισιοδοξία του Σόιμπλε ότι η Ένωση έχει στη διάθεσή της αυτή την περίφημη διετία για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών μέσω της λήψεως δραστικών – δραματικών μέτρων.
Είναι άραγε ενδεχόμενο η Γερμανία κατά βάθος να έχει καταλήξει ότι η Ενωμένη Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν εξυπηρετεί το γερμανικό εθνικό συμφέρον; Η ερώτηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη αφού εάν αυτό ισχύει, τότε πιθανότατα οι Γερμανοί απλώς δίνουν χρόνο σε όλες τις πλευρές… να χρεοκοπήσουν μόνες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου