Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η Μεσόγειος φλέγεται!!!

Η κρίση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δείχνει να λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις έπειτα από τη δραματική επιδείνωση της θέσης της Ισπανίας και τη σχεδόν σίγουρη, όπως προβάλλεται, προσφυγή της σε κάποιου είδους ευρωπαϊκή βοήθεια, ίσως και εντός των επομένων ωρών.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από τη Fitch θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ως η χαριστική βολή που καθιστά αναπόφευκτη την καταφυγή της Ισπανίας στη βοήθεια των εταίρων της, που με τη σειρά τους απεργάζονται τρόπους για να στηρίξουν τη χώρα, η οποία πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε λογικές Μνημονίου όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.


Εκείνο που περισσότερο από κάθε τι «φοβίζει» πλέον τους ιθύνοντες της ΕΕ είναι η ευθεία «προειδοποίηση» της Fitch ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μαζικές υποβαθμίσεις κι άλλων χωρών της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η κρίση συνεχισθεί και πάντως στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ. Τα καμπανάκια κινδύνου ηχούν για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο αλλά και την Ιταλία.

Η τελευταία αποτελεί το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης καθώς διολισθαίνει με τη σειρά της σε επικίνδυνα νερά.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat), η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώνεται δραματικά. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, κατά 1,9%, έναντι προβλέψεων για υποχώρηση της τάξης του 0,5%. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή «βούλιαξε» κατά 9,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί και δραματική συρρίκνωση των προβλεπόμενων εσόδων από τη φορολογία.
Όλα αυτά προσθέτουν πιέσεις στην ήδη βαλλόμενη από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι και είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες αρκετά ΜΜΕ θέτουν ευθέως θέμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των χειρισμών του πρωθυπουργού. Πρακτικά δηλαδή ανοίγουν θέμα πρόωρων εκλογών με κάποιους πολιτικούς αναλυτές να τις τοποθετούν ίσως και στις αρχές του φθινοπώρου.

Στον αντίποδα όλων αυτών, η Πορτογαλία.
Μπορεί να μην ανήκει – γεωγραφικά – στη Μεσόγειο, αλλά σίγουρα ανήκει στις «επικίνδυνες» δημοσιονομικά χώρες της Ευρωζώνης. Με την τύχη της στενά συνδεδεμένη με την γείτονά της Ισπανία.

Παρά την πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως και η Πορτογαλία θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον νέα βοήθεια, νέο πακέτο στήριξης. Διαφωνεί επί του θέματος ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Πάουλο Πόρτας. Ο οποίος, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο στο Χιούστον, δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα του «είναι λιγότερο ευάλωτη στα οικονομικά προβλήματα που προέρχονται από την Ελλάδα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο», παραδέχθηκε πως η «τύχη» της Ισπανίας είναι «ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και την Πορτογαλία» και σε τελική ανάλυση δήλωσε πεπεισμένος πως η κυβέρνησή του και οι Πορτογάλοι πολίτες θα «εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, θα πετύχουν τους στόχους τους και θα τιμήσουν το λόγο τους».
Άρα δεν θα έχουν πρόβλημα …

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου