Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

«Ερευνα σε βάθος από τη Δικαιοσύνη»

Των Χαράλαμπου Μπελιά, Αννας Κανδύλη από το real.gr

Να επέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν, τόσο για την υπερβάση στο κόστος της Ολυμπιάδας της Αθήνας το 2004 όσο και για τη μετα-ολυμπιακή εγκατάλειψη των έργων, ζητεί με δηλώσεις της στη Realnews η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου. Σημειώνεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων στο παρελθόν η Realnews το κόστος της Ολυμπιάδας της Αθήνας, από τα 7,741 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, εκτινάχθηκε στα ύψη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις όπως αυτή του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s, έφτασε 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα συνδέουν το κόστος αυτό με την ύφεση στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν και για τη συντήρηση των εγκαταλελειμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων που σαπίζουν.

Οπως η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει, «τόσο οι αποδιδομενες οικονομικές ατασθαλίες, όπως η υπερβολική υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού κατασκευής των ολυμπιακών έργων ή οι απευθείας αναθέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο και η εγκατάλειψη των περισσότερων εξ αυτών (των έργων) και η παράλειψη αξιοποίησής τους, και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβάλλεται να αξιοποιείται στο μέγιστο η περιουσία του Δημοσίου, είναι δύο ζητήματα πολύ σοβαρά, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη. Θεωρώ βέβαιο ότι μετά τον θόρυβο που προκύπτει και πάλι θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα τα αρμόδια όργανα και να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν».

Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη διοργάνωση, δεν έχει γίνει καμία επίσημη αποτίμηση του συνολικού κόστους της Ολυμπιάδας της Αθήνας θεωρείται από μόνο του ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δέκα βουλευτές ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το πού πήγαν τα χρήματα της «χρυσής» Ολυμπιάδας και γιατί υπήρξαν τόσο σημαντικές υπερβάσεις.

Τι έγινε στο Λονδίνο

Και αυτό τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία ο Σεμπάστιαν Κόε έθεσε ως στόχο να εξαργυρώσει την επιτυχία των Αγώνων του Λονδίνου και στον οικονομικό τομέα, προσελκύοντας επιχειρηματίες και επενδυτές σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη Βρετανία. Περίπου 2,69 δισ. ευρώ καρπώθηκε η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων.

Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν με τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, στο Λονδίνο τα έργα και οι εγκαταστάσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έγιναν με γνώμονα τη μετα-ολυμπιακή τους αξιοποίηση. Με άλλα λόγια, δεν σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν μόνο τις απαιτήσεις της διοργάνωσης, αλλά και για να συνεχίσουν να αποδίδουν στο έπακρο και μετά τη λήξη αυτής. Για παράδειγμα, επτά από τα δέκα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων είναι προσωρινές κατασκευές, οι οποίες θα αποσυναρμολογηθούν και θα ανακυκλωθούν. Το Ολυμπιακό Πάρκο κατασκευάστηκε σε μια βιομηχανική περιοχή όπου συσσωρεύονταν τα οικιακά απόβλητα. Προηγήθηκαν εργαστηριακοί έλεγχοι και ακολούθησε καθαρισμός. Πλέον είναι από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης και περιλαμβάνει γήπεδα, χώρους πρασίνου, λίμνες, λεωφορειόδρομους κ.λπ.

Στο Λονδίνο, για πρώτη φορά το Ολυμπιακό Χωριό ήταν τόσο κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης, που οι φιλοξενούμενοι του χωριού το... σήκωσαν.

Οι εγκαταστάσεις

Στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, στην Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας, η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα από τα ολυμπιακά ακίνητα είναι απογοητευτική.

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διόρισε τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Λονδίνου Σεμπάστιαν Κόε «πρεσβευτή της κληρονομιάς των Αγώνων». Η ΔΟΕ έβαλε στα ταμεία της την τελευταία τετραετία 6,46 δισ. ευρώ - από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010 και τους θερινούς Αγώνες τους Λονδίνου φέτος.

Περίπου 2,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έβαλε στα ταμεία της η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως δημιουργήθηκαν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, οι Αγώνες, σύμφωνα με τις προσδοκίες των Βρετανών, υπολογίζεται να αποφέρουν περίπου 13 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ REALNEWS

ΜΕΡΟΣ Α

ΜΕΡΟΣ Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου