Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η γερμανική Άνω Βουλή απέρριψε τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολογία

Η φορολογική συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει Γερμανία και Ελβετία, απορρίφθηκε την Παρασκευή από τη γερμανική Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είχε διαπραγματευτεί με την Ελβετία μια συμφωνία διπλής φορολόγησης η οποία αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013. Βάσει της συμφωνίας αυτής, προβλεπόταν η επιβολή συνολικής φορολόγησης 21 ως 41% στις γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία, ενώ οι γερμανικές αρχές δεσμεύονταν να μην αγοράσουν δεδομένα-προϊόντα υποκλοπής, στα οποία θα αναφέρονταν στοιχεία των Γερμανών που φέρονται να φοροδιαφεύγουν.


Όμως η αντιπολίτευση στη Μπούντεσρατ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, έκριναν ότι αυτή η συμφωνία είναι πολύ επιεικής για τους φοροφυγάδες και είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να την καταψηφίσει.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ ωστόσο αποφάσισε να προσπαθήσει να βρει μια λύση για να διασωθεί η συμφωνία. «Είναι μια συμφωνία που αξίζει να πολεμήσουμε γι’ αυτήν.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος υπενθύμισε ότι τη συμφωνία έχει ήδη επικυρώσει η Βέρνη.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο την πιθανότητα να συγκαλέσει την επιτροπή διαμεσολάβησης για το θέμα αυτό.

Η επιτροπή διαμεσολάβησης αποτελείται από 16 μέλη της κάτω βουλής (Μπούντεσταγκ), στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, και 16 μέλη της Μπούντεσρατ.

Εξάλλου, στελέχη ελβετικών τραπεζών εξέφρασαν σήμερα «την απογοήτευσή» τους μετά την απόρριψη της συμφωνία από τη γερμανική άνω βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, η Ελβετία «είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης».

Για τη Βέρνη, «η συμφωνία επιβολής φόρου στην πηγή επιτρέπει να επιλυθεί το διαρκές πρόβλημα των γερμανικών πόρων που δεν φορολογούνται και κατατίθενται στην Ελβετία και έτσι να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου