Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος η Ρωσία "νίπτει τας χείρας της" για την Κύπρο - Η γεωπολιτική διάσταση των ρωσικών επιλογών

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΩΣΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ newsit.com.cy

 Η Κύπρος ήλπιζε να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία, ωστόσο, τα μεγέθη είναι πολύ μικρά για να ανατρέψουν τους αριθμούς και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Η ρωσική Ομοσπονδία εξάγει πάνω από 40% των προϊόντων της σε χώρες της ΕΕ. Το ρωσικό "Plan B" το ανακοίνωσε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με την πανηγυρική ανακοίνωση ενός μακρόπνοου σχεδίου που προβλέπει την δημιουργία οικονομικών ζωνών off shore εντός της ρωσικής επικράτειας ως εναλλακτική πρόταση στην κατάρρευση του κυπριακού φορολογικού παραδείσου.


Δεν στάθηκαν αρκετοί οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας Κύπρου - Ρωσίας που μετουσιώνονταν σε διπλωματική, πολιτική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη σε διεθνές επίπεδο, ούτε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ε.Φ. τα οποία τα τελευταία χρόνια τα μονοπωλούσαν ρωσικές βιομηχανίες οπλισμού.

Επίσης δεν ήταν αρκετή και η συνεργασία στον ελπιδοφόρο ενεργειακό τομέα που προσέφερε απλόχερα η Κύπρος και η οποία θα καρποφορούσε τα επόμενα χρόνια λόγω των μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων, για να μην μιλήσουμε και για το γραφικό επιχείρημα περί ομοδόξων Ρώσων Χριστιανών Ορθόδοξων. Εν τέλει το "ξανθό γένος" ένιψε πανηγυρικά τας χείρας του, καθώς με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που προέβαλε, προκειμένου να βοηθήσει γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν από μια κυρίαρχη χώρα.


Με το χάος και την διχογνωμία να κυριαρχούν πλέον τόσο στο πολιτικό σκηνικό της Μεγαλονήσου, όσο και στην ίδια την Κυπριακή κοινωνία, που μέχρι χθες το μεσημέρι δεν ήταν καθόλου σαφές προς το πού σκέφτεται να στραφεί, προς την ΕΕ, ή προς την Ρωσία, ή σε ένα πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει και τους δύο, οι ελπίδες των Κυπρίων διαψεύστηκαν οικτρά, με την ΕΕ να σκληραίνει περαιτέρω την στάση της και με την Ρωσία απλά να προβάλλει τεχνηέντως την εικόνα ενός παθητικού δέκτη των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ενώ στην ουσία καιροφυλακτεί...καθαρά καιροσκοπικά φερόμενη...

Ουσιαστικά, η Μόσχα με την συμπεριφορά της θύμισε και ίσως αναβίωσε πρακτικές άσκησης εξωτερικής πολιτικής που ασκούσε επί της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Χωρίς να λάβει καν υπόψη της το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο αρμονικής συνεργασίας, το οποίο άλλωστε ήδη υφίστατο από πριν μεταξύ των δύο χωρών, προτίμησε να μην διακινδυνεύσει, στην παρούσα φάση, την ευνοϊκή οικονομική συνεργασία της με την Ευρωζώνη και κυρίως με την Γερμανία.

Εξ' ου άλλωστε και οι υπερβολικές-μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου προς την Κύπρο, οι οποίες αν γίνονταν αποδεκτές θα μιλούσαμε σήμερα για μια Κύπρο η οποία εν μια νυκτί θα είχε μεταβληθεί σε "ρωσική σατραπεία", εκχωρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με ο, τι αυτό συνεπάγεται και στους τομείς της άμυνας, αλλά κυρίως της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, στο Ρωσικό κράτος.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ρωσία είναι ικανοποιημένη, όπως άλλωστε φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ με την στάση της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλήν σαφώς την απόφαση του Eurogroup, ως κάτι καινοφανές στα διεθνή οικονομικά πεπραγμένα και ως κάτι παρεμφερές με ληστρική επιδρομή.

Απλά η Ρωσία καιροφυλακτεί μετρώντας τις δυνάμεις της και ανασυντασσόμενη, ελλοχεύοντας στο παρασκήνιο, όπως ακριβώς έπραξε στον Β' ΠΠ τακτική η οποία εν τέλει γονάτισε την αντίπαλη Γερμανία. Η τακτική της καμμένης γης λοιπόν αποδίδει σημαντικά οφέλη διαχρονικά για την Ρωσία, καθώς κουράζει τους αντιπάλους της, η οποία τακτική όμως έχει και παράπλευρες απώλειες, όπως σήμερα στην περίπτωση της Κύπρου.

Άλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αρκετοί από τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες έχουν υπάρξει πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν και έχουν ευθέως κατηγορηθεί πως υπέσκαπταν τα Ρωσικά κρατικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση Ρώσοι στρατηγικοί αναλυτές καταδεικνύουν το γεγονός, το οποίο και οι Ρώσοι οικονομολόγοι ενστερνίζονται, πως οποιαδήποτε βοήθεια προς την δοκιμαζόμενη Κύπρο θα ισοδυναμούσε με διάσωση της Ευρωζώνης και όπως ο Ρώσος διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικών Προγνώσεων σκωπτικά δήλωσε "γιατί να το κάνουμε, αφού κανείς δεν μας κάλεσε να συμμετέχουμε στην Ευρωζώνη...".

Κατ' αυτόν τον τρόπο οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρή και του Ρώσου ομολόγου του, Σιλουάνοφ, όπως ήταν φυσικό απέτυχαν να αποδώσουν κάτι το απτό. Ο Μιχάλης Σαρρής έφυγε από τη Μόσχα με άδεια χέρια την Παρασκευή με την Ρωσία να δηλώνει ότι δεν θα βοηθήσει την Κύπρο προτού να υπάρξει μια συμφωνία με πακέτο διάσωσης εκπορευόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επαμφοτερίζουσα ρωσική στάση βέβαια σε επίπεδο δηλώσεων δεν είναι εντελώς αφοριστική για την Κύπρο, με τον Μεντβέντεφ να δηλώνει "η Ρωσία δεν έχει αποσυρθεί από τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων της Κύπρου»...

Παραταύτα το κλίμα στην Λευκωσία είναι αρνητικό μόνο για την τρόικα, την ΕΕ και κυρίως την Γερμανία.

Το "ξανθό γένος" όμως θυμίζοντας έντονα την εποχή των Ορλοφικών (1770), όταν οι αδερφοί Ρώσοι πρίγκηπες Ορλώφ ξεσήκωσαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν με την υπόσχεση πως η ομόδοξη Ρωσία θα βοηθήσει, αλλά την κρίσιμη στιγμή απεχώρησαν, αφήνοντας τους Έλληνες να κατασφαγούν από τα Οθωμανικά στρατεύματα, "ένιψε τας χείρας του".

Μήπως τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται, ή απλά ένας λαός ο οποίος δεν γνωρίζει καλά την ιστορία του, κινδυνεύει να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη, παρά την διαφοροποίηση των εκάστοτε συνθηκών;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου