Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κάτω και από τις 900 μονάδες το ΧΑ

Του Βασίλη Γεώργα από το capital.gr

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τον Γενικό Δείκτη να πιέζεται ως και πάνω από 5% χαμηλότερα δίνοντας διαστάσεις μίνι - κραχ στη διήμερη βουτιά που του έχει κοστίσει ήδη απώλειες 8,2% και έχει οδηγήσει την αγορά κάτω από τις 900 μονάδες.

Οι ισχυρές πιέσεις που εκδηλώνονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης με επίκεντρο όλες τις τραπεζικές αξίες (μετοχές, δικαιώματα, warrants) επιβαρύνουν αισθητά την εικόνα της αγοράς, με τις ρευστοποιήσεις να έχουν εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό, απειλώντας πλέον κρίσιμα επίπεδα στήριξης.


Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί προς τη σημαντική περιοχή στήριξης των 300 μονάδων (χαμηλό στις 304 μονάδες με πτώση 4,07%), ενώ ο FTSE Mid Cap υποχωρεί κατά 3,3% στις 1.100 μονάδες προϊδεάζοντας για επέκταση της ταλαιπωρίας της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αν δεν επανέλθει άμεσα πάνω από τη ζώνη των 1.108-1.110 μονάδων.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η ένταση των πιέσεων είναι τέτοια που μέσα στην ημέρα όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει τιμές κάτω από τις 900 μονάδες (σ.σ ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 899 μονάδες), με την αγορά να επικεντρώνει την προσοχή της στη ζώνη 890-870 μονάδων όπου εντοπίζεται αντίστοιχα ο κινητός μέσος των 200 ημερών και το κάτω σκέλος του μακροχρόνιου ανοδικού καναλιού τάσης. Ενδεχόμενο παράλληλο «πέρασμα» του δείκτη σχετικής ισχύος RSI σε υπερπωλημένη περιοχή θα ενισχύσει τις πιθανότητες περάτωσης της πίεσης και πιθανόν να αποτελέσει σημείο αφετηρίας ανοδικής αντίδρασης, σχολιάζουν τεχνικοί αναλυτές.

Οι συναλλαγές σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ξεπερνούν πλέον τα 40 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν ολόκληρος ο τζίρος των προηγούμενων ημερών.

Στον τραπεζικό δείκτη η σημερινή εικόνα είναι απογοητευτική, αν και η αγορά συμπεριφέρεται λίγο πολύ όπως αναμένονταν λόγω της πλημμυρίδας νέων μετοχών και προϊόντων, και των υπερτιμημένων αρχικών τιμών εκκίνησης σε δικαιώματα και warrants.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Alpha Bank η οποία υποχωρεί στα 0,40 ευρώ με απώλειες 18,3% ενώ τα warrants έχουν περιορίσει τις αρχικές απώλειες στο -65% με πράξεις στα 0,50 ευρώ και συναλλαγές άνω των 11 εκατ. τεμαχίων. Τζίρος 18 εκατ. ευρώ έχει γίνει με άξονα τις μετοχές της Alpha Bank και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ στους παραστατικούς τίτλους. Τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η μετοχή της Alpha έχει υποχωρήσει πάνω από 43%.

Η Πειραιώς δέχεται από την έναρξη της συνεδρίασης πιέσεις, με την τιμή της να υποχωρεί στα 1,52 ευρώ με απώλειες 11%, ενώ το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση έχει εξαϋλωθεί με απώλειες άνω του 90% στα 0,0370 και συναλλαγές 18 εκατ. δικαιωμάτων.

Υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Εθνικής υποχωρώντας κατά 5% στη ζώνη 3,91-3,96 ευρώ, αρκετά μακριά πλέον από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, με χαμηλές όμως συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 600 χιλ. τεμάχια.  

Σε ελεύθερη πτώση η Eurobank ενόψει αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της, υποχωρεί κατά 26% στα 0,26 ευρώ.

Στο κόκκινο και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη Folli Folli, την Μυτιληναίος, την Coca Cola, την Ελλάκτωρ και τη Βιοχάλκο να χάνουν πάνω από 4-5% ενώ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ πιέζονται χαμηλότερα κατά 3,5%.

Μετά από δύο ώρες συναλλαγών ούτε μια από τις μετοχές του 25άρη δεν βρισκόταν σε θετικό πρόσημο, ενώ συνολικά στην αγορά 86 μετοχές κατέγραφαν πτώση έναντι 28 που κινούνταν ανοδικά.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση άνοδο κατέγραφαν μόνο οι Σαράντης, Ελληνικά Καλώδια και ΟΛΘ, με τη μετοχή του Ιατρικού, της Σιδενόρ και της Intracom να πιέζονται μέχρι και 5-6% χαμηλότερα.

 
GD 896.920-4.56%
ΟΓΚΟΣ: € 57,729,656.900



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου