Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Από το real.gr
Σε… βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που οδήγησε στην απόφαση για απόσυρση των υπουργών της από την κυβέρνηση και των στελεχών της από τη Δημόσια Διοίκηση.
Παρά την ισχυρή πλειοψηφία με την οποία «πέρασε» η σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, δεν έλειψαν οι ενστάσεις, οι διαφοροποιήσεις και πάντως η… μελαγχολία στα πρόσωπα των διαφωνούντων. Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου ξεχώρισαν για τη στάση τους από τους βουλευτές, καθώς ήταν οι δύο που καταψήφισαν την πρόταση επιμένοντας μέχρι τέλους πως θα έπρεπε να βρεθεί ο κοινός τόπος και η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Την «αποχή» επέλεξε στην ψηφοφορία και ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης. Σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής, 14 μέλη υπερψήφισαν την πρόταση Κουβέλη, τέσσερα την καταψήφισαν και ο κ. Λυκούδης επέμεινε στην «αποχή» και σε αυτή την ψηφοφορία. Οι τέσσερις διαφωνούντες δε, εξέδωσαν αργότερα μία πολύ σκληρή ανακοίνωση, με την οποία παρομοίαζαν την κίνηση της ΔΗΜΑΡ να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, με… άλμα στο κενό.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, την απάντηση επιχείρησε να δώσει με δήλωσή του αμέσως μετά ο Φώτης Κουβέλης. «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει την μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι παρούσα σε αυτή την μάχη με τις διακριτές πολιτικές της θέσεις. «Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε, δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι θα είναι και αντίθετη σε «αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Στην πραγματικότητα, απαντώντας στο κατά πόσον θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφόσον αυτή ζητείτο από τον πρωθυπουργό, στελέχη της ΔΗΜΑΡ παρέπεμπαν για αυτή την απόφαση στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το επόμενο Σάββατο. Ως τότε, θα έχουν μεσολαβήσει δύο ακόμα συνεδριάσεις, μία της Εκτελεστικής Επιτροπής την Τρίτη και μία της ΚΟ την Τετάρτη, προκειμένου να επιχειρηθεί μία αποτίμηση, αλλά και μία νέα εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται την επόμενη μέρα της εξόδου της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.
Όσο για το πώς έφτασε σε αυτή την απόφαση, το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών υπήρξε πολύ, έντονο και σε κάποιες περιπτώσεις, δραματικό. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η ΕΡΤ υπήρξε μόνο η αφορμή, αφού «η ΔΗΜΑΡ πιεζόταν από την επιβολή ενός δεξιού κράτους», όπως λένε. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις στελεχών χθες στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. «Η ΔΗΜΑΡ ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και αυτό το νόημα είχε η συμμετοχή της στην κυβέρνηση. αυτό έχει μπλοκάρει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θίγονται συντεχνιακά και ατομικά συμφέροντα», φέρεται να είπε η Φωτεινή Σκοπούλη, ενώ ότι «η μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απολύσεις αλλά αξιολόγηση», φέρεται να υποστήριξε ο Αντώνης Μανιτάκης, εκ των δύο κυβερνητικών ως χθες στελεχών που πήραν τον λόγο. «Σώσαμε την χώρα από τη χρεοκοπία. Τώρα πρέπει να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία», φέρεται να υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν πολλά ακόμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν λίγες οι συσκέψεις στα γραφεία του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης. Με την πρόταση για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες της τις συχνότητες και όλο το προσωπικό να μη γίνεται δεκτή από τον Αντώνη Σαμαρά, ακολούθησαν συσκέψεις παρουσία νομικών (μεταξύ των οποίων η σύζυγος και οι κόρες του Φώτη Κουβέλη) προκειμένου να εξετασθούν βήμα προς βήμα οι εργατικοί νόμοι που θα έδιναν διέξοδο στο πρόβλημα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
Η τελική απόφαση περί σκληρής στάσης ως προς την διατήρηση του συνόλου του προσωπικού με το καθεστώς των παλιών τους συμβάσεων, οδήγησε στην ρήξη, που ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης είχε αποτρέψει στην πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, όταν παραλίγο να «πέσει» η κυβέρνηση από τη διαφωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου