Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή των Μακεδονικών Οργανώσεων

Με μια επιστολή – μνημείο διπλωματίας αλλά και ορθολογικής παρουσίασης και ανάδειξης των δικαίων του Ελληνισμού στο ζήτημα της Μακεδονίας που έχουν εγείρει οι ανιστόρητες αξιώσεις της ΠΓΔΜ, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ενισχύουν αποφασιστικά την ελληνική διπλωματία, αδειάζοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την αλλαγή κειμένου που αφορούσε το ζήτημα, προφανώς μετά από παρεμβάσεις…

http://www.ancientdion.org/

ΔΙΟΝ: Ασπίδες που αφιέρωσε ο Μέγας Αλέξανδρος για τη νίκη του επί των Περσών στο Γρανικό Ποταμό. Βρίσκονται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου.
ΔΙΟΝ: Ασπίδες που αφιέρωσε ο Μέγας Αλέξανδρος για τη νίκη του επί των Περσών στο Γρανικό Ποταμό. Βρίσκονται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου.
Martin Nesirky
Spokesperson for the Secretary General of UN
Εξοχότατε,
Όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Μακεδόνες οι οποίοι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ανησυχούμε για ένα συγκεκριμένο περιστατικό σχετικά με την πρόσφατη λογοκρισία σε δελτίο τύπου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Το δελτίο τύπου, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2013 και με τίτλο «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας [ΠΓΔΜ] ζητεί μεγαλύτερη δράση των Ηνωμένων Εθνών στο «θέμα» του ονόματος», εμφανίστηκε στις ειδήσεις της ιστοσελίδας του ΟΗΕ και περιέγραφε την ομιλία του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ [1].

Το αρχικό κείμενο, μια σύντομη αλλά ισορροπημένη έκθεση, επισήμαινε τις προοπτικές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ οι οποίες παρουσιάστηκαν παράλληλα με την ομιλία του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Ωστόσο, κάποιος φαίνεται να προσβλήθηκε από το αρχικό κείμενο γιατί το άλλαξε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ λίγες μέρες αργότερα. Ως εκ τούτου, παρουσιάστηκαν μόνον οι θέσεις των Σκοπίων ενώ τα ελληνικά επιχειρήματα υπέστησαν λογοκρισία. Το δελτίο τύπου στη συνέχεια έγινε ένα είδος πανηγυρικός για την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, οι ακόλουθες φράσεις εξαλείφθηκαν:
Παράγραφος  4: «…Ο κ. Γκρουέφσκι αναφέρθηκε στη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά το γεγονός ότι έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Παράγραφος 5: «Η Ελλάδα ονομάζει Μακεδονία την δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της, που στην αρχαιότητα κατοικούνταν από τους Έλληνες, των οποίων το  πιο διάσημο μέλος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος».
Ενημερωτικά η μικρή πρόταση πως η Μακεδονία είναι το μεγαλύτερο γεωγραφικό και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, ήταν η μόνη αναφορά που συνόψισε τα ελληνικά επιχειρήματα σε αυτό το δελτίο Τύπου του ΟΗΕ.
Το αρχικό δελτίο τύπου μπορεί να βρεθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και blogs εξέφρασαν την απογοήτευση και ανησυχία τους για την λογοκρισία [2], ενώ μια σκοπιανή φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα επικρότησε την δράση του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε ένα αμφισβητήσιμο επίθετο για το όνομα της Ελλάδας, ενώ υπαινίχθη ότι Έλληνες χειρίζονται τις ειδήσεις στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ [3].
Το πρόβλημα του ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων είναι πολύπλοκο και ο ΟΗΕ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Για την Ελλάδα δεν είναι απλά ένα όνομα. Το θέμα είναι βαθύτερο και περιλαμβάνει την ιστορία, την πολιτιστική συνέχεια και αυτοδιάθεση από την αρχαιότητα, σύγχρονη εδαφική, την δημογραφική ταυτότητα, και πνευματικά δικαιώματα προϊόντων που εξάγονται. Ωστόσο, ποιος ήταν ο λόγος που η ελληνική επιχειρηματολογία αποσιωπήθηκε σε αυτή την περίπτωση; Ήταν αναληθής; Τα Σκόπια δεν εισαχθήκανε στον ΟΗΕ ως «ΠΓΔΜ» το 1993 με το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας  του ΟΗΕ, παράγραφος 2 [4]; Μήπως η ΠΓΔΜ δεν υπέγραψε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, αποδεχόμενη τον προσωρινό όρο  «ΠΓΔΜ» στο άρθρο 11 της συμφωνίας [5]; Ως φαίνεται ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι αγνόησε τις αποφάσεις της χώρας του και τις επιθυμίες του ΟΗΕ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.
Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι προτιμούμε να ασχολούμαστε με το παρόν με σκέψεις για το μέλλον, οι Μακεδόνες ήταν πάντα Έλληνες και ζουν στη Μακεδονία τουλάχιστον για 3000 χρόνια – και ναι, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας [6].
Με τέτοιου είδους πράξεις όπως λογοκρισία ελληνικών στοιχείων για το θέμα αυτό, ο ΟΗΕ αγνόησε μια πιο αποδεκτή και ουσιαστικά πιο αρχαία ιστορία, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιχειρήματά μας είναι ασήμαντα – ή, ακόμη χειρότερα, άσχετα και ανάξια μνείας.
Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε γιατί οι παραπάνω φράσεις εξαλείφθηκαν, από ποιον, και ποιος επέμενε να εξαλειφθούν;
Με εκτίμηση,
Ύδραυλις: ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα, που φυλάσσεται στο Μουσείο του Δίου
Ύδραυλις: ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα, που φυλάσσεται στο Μουσείο του Δίου
ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- Δημήτρης Χατζής, Ύπατος Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά – Δημήτρης Γιαντσούλης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Ακολουθεί πλειάδα υπογραφών.



ΠΗΓΗ vimasaronikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου