Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Αλβανία: Οι Αλβανοτσάμηδες θα ...υποδεχθούν τον Κάρολο Παπούλια

Νοέμβριος 3, 2013.

Τίρανα.

Τα μέλη του συλλόγου «τσαμουριά»- [Shoqata Çamëria] θα διαμαρτυρηθούν αύριο μπροστά από την αλβανική προεδρία κατά την άφιξη του Έλληνα προέδρου στα Τίρανα, Κάρολου Παπούλια.

Ο πρόεδρος του συλλόγου αυτού και πολιτικός γραμματέας του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Ardian Tana, σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσε όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στην επίσκεψη του Έλληνα προέδρου.


«Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα προέδρου Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία αποτελεί την πιο καλή περίπτωση για τον Σύλλογο της Τσαμουριάς να αποκαλύψει στους ελληνικούς φορείς, σε υψηλότερο επίπεδο, το πρόβλημα των τσαμουριωτών και ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για την επίλυσή του».

»Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, το 1994, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών ο κύριος Κάρολος Παπούλιας είχε πει στον ομόλογό του, κύριο Alfred Serreqi ότι το ζήτημα των Αλβανοτσάμηδων δεν μπορεί να επιλυθεί, οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και ότι πρέπει να περάσουν 20 χρόνια για να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία.

Σεβόμενοι τη σύστασή του, πιστεύουμε ότι ο κύριος Παπούλιας δεν θα υποχωρήσει από αυτό που είπε πριν από είκοσι χρόνια», δήλωσε ο Τάνα.

Πρόσθεσε, επίσης:

«Καλούμε τον Έλληνα πρόεδρο να ευθυγραμμισθεί με την προοδευτική μερίδα των ακαδημαϊκών κύκλων, της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών που αποδέχεται τις κατηγορίες της χώρας τους από την κοινότητα των τσάμηδων και απαιτούν την πληρωμή του χρέους που βρίσκεται στα συρτάρια της ιστορίας».

Επιπλέον για την εφαρμογή της συνθήκης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα θα πρέπει να καταργήσει τους νόμους που έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν, ιδίως την εμπόλεμη κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο Ardian Tana ζητά από τον Έλληνα πρόεδρο να δεχθεί τη δημιουργία νεκροταφείου της κοινότητας των τσάμηδων στην Ελλάδα.

«Ειδικά, που η Ελλάδα εξακολουθεί να επιμένει στην αύξηση των νεκροταφείων για την ταφή των υπολοίπων Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία, κάτι το οποίο προκαλεί την εθνική μας μνήμη, ζητάμε από τον κ. Παπούλια, να αποδεχθεί η Ελλάδα, τη δημιουργία νεκροταφείων της κοινότητας των τσάμηδων και την ανέγερση μνημείων για τους μάρτυρές του αντιφασιστικού αγώνα μας και για τα αθώα θύματα μιας επαίσχυντης σελίδας στην ιστορία της γειτονικής χώρας», κατέληξε ο επικεφαλής του Συλλόγου ‘Τσαμουριά’.

ΠΗΓΗ echedoros-a





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου