Νωρίτερα, από τα έδρανα της Γερουσίας ακουγόταν ρυθμικά το όνομα του πρώην Καβαλιέρε «Σίλβιο, Σίλβιο», ενώ οι βουλευτίνες του κόμματός του ήταν ντυμένες στα μαύρα και η πρώην υπουργός Νεότητας, Τζόρτζα Μελόνι, έφερε στο μπράτσο της διακριτικό πένθους.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Forza Italia έδινε την τελευταία ομιλία του στο πολιτικό κοινό του. Από το Παλάτσο Γκρατζιόλι στη Ρώμη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απευθυνόμενος στους σχετικά λίγους υποστηρικτές του, έκανε λόγο για μία «ημέρα πένθους για τη δημοκρατία», ενώ κατηγόρησε την «Αριστερή Γερουσία» για το… ψύχος που επικρατεί στην ιταλική πρωτεύουσα.
Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν και στις άδικες -κατά τη γνώμη του- επιθέσεις που έχει δεχθεί, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 57 δίκες «που πέταξαν επάνω μου, την ώρα που σε κανένα πολιτισμένο δημοκρατικό κράτος δε συνέβη ποτέ ότι ένας πολιτικής ηγέτης διώκεται κατά αυτά τον τρόπο».
Τόνισε, μάλιστα, πως χρειάστηκε χρόνος και χρήμα αρκετή ψυχραιμία, αλλά «οι εισαγγελείς είχαν ήδη αποφασίσει να με καταδικάσουν για την υπόθεση Mediaset και εκείνη για την Ρούμπι».
Παρόλα αυτά, δήλωσε πως είναι «απόλυτα αθώος» και δε δίστασε να πει ότι θα εκδικηθεί ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
Ολοκληρώνοντας τη συγκινησιακά φορτισμένη για τον ίδιο ομιλία του, ο Μπερλουσκόνι έδωσε ραντεβού με τους ψηφοφόρους του για μία Ιταλία πιο δημοκρατική, πιο ελεύθερη και με ευημερία, όπως είπε.
«Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας μόνο αν όλοι μαζί εργαστούμε για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να καταλάβουν αυτό που χρειάζεται ο τόπος και να τους πείσουμε να μη διασπάσουν τη ψήφο τους, αλλά να τη δώσου σε εμάς. Εμάς που θέλουμε να παραμείνουμε ελεύθεροι και να δώσουμε στη χώρα και στα παιδιά μας ένα μέλλον πραγματικής δημοκρατίας και πραγματικής ελευθερίας και ευημερίας», είπε.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε το συγκεντρωμένο πλήθος, συμπληρώνοντας πως και οι βουλευτές του ευχαριστούν τους ψηφοφόρους.
«Βέβαια κάποιοι άλλοι βουλευτές θέλησαν να αποχωρήσουν», είπε και σταμάτησε για να ακούσει τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους, που απευθύνονταν φυσικά στον πρώην στενό συνεργάτη του και γενικού γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο.
«Εμείς παραμείναμε εδώ, είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά, είμαστε σίγουροι ότι δε θα προδώσουμε τους ψηφοφόρους μας», τόνισε και έδωσε ραντεβού για την επόμενη προεκλογική καμπάνια ώστε «η Ιταλία να γίνει μία πραγματικά ελεύθερη χώρα».
Με σπασμένη φωνή, δήλωσε πως δε θα ξεχάσει στη ζωή του αυτή την ημέρα και δε θα ξεχάσει την αγάπη που δέχθηκε.
Νωρίτερα, κάποιοι από τους υποστηρικτές του ανήρτησαν πανό που έγραφε «Πρόκειται για πραξικόπημα», το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από τις τοπικές αρχές, ενώ άλλα ανέφεραν: «Είναι ανταρσία» και «Ο Καβαλιέρε είναι μάρτυρας της ελευθερίας».
Μάλιστα, μία ομάδα έντεκα εργατών επιχείρησε να μπουν στην έδρα του κόμματος του Μπερλουσκόνι, ενώ ένας εξ αυτών αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί. Ωστόσο, με την έγκαιρη παρέμβαση της ιταλικής αστυνομίας κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε.
Όλα αυτά, την ώρα που η αποπομπή του Μπερλουσκόνι -για την οποία αρκούν 161 ψήφοι- θεωρείται σίγουρη, καθώς οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος του Ενρίκο Λέτα αλλά και του πεντάστερου κινήματος M5S του Μπέμπε Γκρίλο προτίθενται να υπερψηφίσουν την αποπομπή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις 201 αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής, εκ των οποίων 107 του Δημοκρατικού Κόμματος, 20 από την Λίστα Πολιτών, 50 από το Κίνημα του Γκρίλο, 7 από το κόμμα Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, 14 πρώην μέλη του M5S και 10 της ομάδας Αυτονομίες.
Περίπου 117 πρόκειται να πουν «όχι», εκ των οποίων 62 από το Forza Italia, 10 της ομάδας Gal (Μεγάλες Αυτονομίες και Ελευθερία), 16 από τη ξενοφοβική Λέγκα και 20 από τη Νέα Κεντροδεξιά, του πρώην «πουλέν» του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο.
Παράλληλα, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας τέθηκε το ζήτημα από γερουσιαστές του Μπερλουσκονικού κόμματος να πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία, αίτημα που ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, απέρριψε.
Η αποπομπή του πρώην Καβαλιέρε, θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή της ποινής έπειτα από την καταδίκη του για την υπόθεση αγοραπωλησίας δικαιωμάτων του κολοσσού Mediaset, που θα μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό ή κοινωφελή εργασία και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια.
Βέβαια, ο Μπερλουσκόνι δείχνει πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά, οπότε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι θα επανέλθει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας με κάθε τρόπο.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου