Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ισπανία και Ιρλανδία βλέπουν την «έξοδο» από το Μνημόνιο

Ισπανία και Ιρλανδία βλέπουν την «έξοδο» από το Μνημόνιο
Η έξοδος της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα προσαρμογής, η πρώτη στα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2014, στέλνει μήνυμα ελπίδας και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (μνημόνιο), δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν.
Ο κ. Ρεν χαιρέτισε την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να μην ζητήσει ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή, σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία πέτυχε σημαντική πρόοδο, οι προκλήσεις παραμένουν, αλλα η έξοδος είναι ένα ξεκάθαρο μηνυμα στις αγορες. Στέλνει επίσης μήνυμα και στις άλλες χώρες που βίσκονται σε πρόγραμμα, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε από το ταμείο διάσωσης, επιτρέπει στη χώρα να διατηρήσει μια πολύ ικανοποιητική ρευστότητα.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες από τις πέντε χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες θα βγουν από τα προγράμματα στήριξής τους. Αυτό θα ωφελούσε τις κυβερνήσεις τους και την ευρωζώνη, τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η ιρλανδική κυβέρνηση πρώτη ανακοίνωσε χτες ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της όπως αναμενόταν στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πήρε μέρος στο σημερινό Eurogroup, εκτίμησε ότι: «Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές μας της σταθεροποίησης και της άμυνας του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι επιτυχείς και σωστές».
Ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε από την πλευρά του: «Μόλις πριν ένα χρόνο η ευρωζώνη ήταν εύθραυστη, ασταθής, απειλούνταν με εξαφάνιση ή διάλυση. Εργαστήκαμε σκληρά όλοι μαζί για να υπάρχει τώρα σταθερότητα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».
Τα προγράμματα στήριξης συνοδεύτηκαν από αυστηρές πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια.
Το Δουβλίνο είχε συνάψει  μια συμφωνία δανεισμού 67,5 δισ. ευρώ το 2010 μετά τις τεράστιες ζημίες που υπέστησαν οι ιρλανδικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ η Μαδρίτη είχε εξασφαλίσει ένα δάνειο έως 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι για να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της τομέα. Τελικά δανείστηκε 41,37 δισ. ευρώ.
Η Ιρλανδία μπήκε σε μνημόνιο το Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή έξι μηνες μετά την Ελλάδα, ενώ το συνολικό ποσό των δανείων από τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ανήλθε στα 85 δισ. ευρώ. Συνολικά στη διάρκεια της τριετίας οι δύο ιρλανδικές κυβερνήσεις υιοθέτησαν επτα πακέτα λιτότητας ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.
Η περίπτωση της Ισπανίας ήταν διαφορετική, δεδομένου ότι η χώρα αυτή δεν εισήλθε σε πλήρες μνημόνιο, ούτε χρηματοδοτήθηκε από το ΔΝΤ. Τα δάνεια ύψους 41,3 δισ. ευρώ που έλαβε από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας πήγαν στην αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Η Μαδρίτη δεν αποκλείστηκε ποτέ από τις αγορές, αφού δανείζονταν κανονικά σε όλη τη διάρκεια που εφάρμοζε το πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου