Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Συνεταιριστικό κράτος με εξουσία στα κρατίδια, ζητεί ο Έρογλου

Λευκωσία: Οι γενιές αλλάζουν και σε περίπτωση που το Κυπριακό δεν λυθεί και επιμηκυνθεί και άλλο, οι γενιές που μεγαλώνουν θα απομακρυνθούν και άλλο η μια από την άλλη και ο αριθμός των ατόμων που θα σκέφτονται ότι η συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία θα μειώνεται, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου σημειώνοντας ότι από αυτή την άποψη, «η ώρα της λύσης είναι τώρα».

Σε συνέντευξή του στο συγκρότημα ΜΜΕ «Κίπρις», που δημοσιεύει η ομώνυμη εφημερίδα, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι από την στιγμή που θα παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «εάν η ε/κ πλευρά δείξει καλή θέληση, όπως και η τ/κ», τότε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός 3-5 μηνών.

Για το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι δεν υπολόγισε πως οι συναντήσεις για το θέμα αυτό θα διαρκούσαν τόσο πολύ και η τ/κ πλευρά είχε αποδεχθεί το πρώτο προσχέδιο που είχαν ετοιμάσει οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εναντιώθηκε η ε/κ πλευρά. Τις τελευταίες τους προτάσεις για το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, τις κατέθεσαν προχθές και επανέλαβε την θέση του ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές, η διαδικασία που διαρκεί εδώ και δύο περίπου μήνες πρέπει να τερματισθεί. Έκανε δε αναφορά σε τέσσερις ή πέντε φορές που έγινε ανταλλαγή προτάσεων και αντιπροτάσεων.

Με το κοινό ανακοινωθέν, είπε, η ε/κ πλευρά κάνει προσπάθεια να υποβάλει κάποια θέματα που θέλει στη λύση και αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, να αφαιρέσεις κάποια δικαιώματα χωρίς διαπραγμάτευση, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Έρογλου επανέλαβε την αντίθεσή του στην συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μίλησε για νέο ομόσπονδο κράτος που θα δημιουργηθεί με βάση τη διζωνικότητα, τις δύο κοινότητες και την πολιτική ισότητα. Αποδέχεται επίσης ότι το κοινό κράτος θα έχει μια υπηκοότητα, μια διεθνή προσωπικότητα και μια κυριαρχία, αλλά -υποστήριξε- αυτή την κυριαρχία από κάπου θα πρέπει να την πάρει γιατί «από τον ουρανό ένα χέρι ήρθε και την έδωσε; Δηλαδή δεν μας υπολογίζουν καθόλου στην πραγματικότητα, σαν να μην υπάρχουμε. Δηλαδή το τ/κ συνιστών κρατίδιο και το ε/κ συνιστών κρατίδιο». Το συνεταιριστικό κράτος, συνέχισε, θα ιδρυθεί από αυτά τα δύο και «εμείς λέμε ότι σίγουρα αυτά τα κρατίδια θα έχουν εξουσίες, μια δύναμη».

Σε ερώτηση εάν γίνεται συζήτηση για μια εναλλακτική λύση, ο κ. Ερογλου απάντησε ότι αυτό γίνεται. Ως προς το αν θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Οζντίλ Ναμί, όπως ζήτησε και ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι ο αρμόδιος να το αποφασίσει είναι ο ίδιος και δεν μπορεί να πει αν το αντιμετωπίζει θετικά ή αρνητικά, αλλά αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί μέσω των εφημερίδων.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου