Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος:Τουρκικές προκλήσεις-Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε Νορβηγικό πλοίο!!!

Λευκωσία: «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει η Λευκωσία την παρενόχληση το Σάββατο νορβηγικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως οι προκλήσεις της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώνει ότι «οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά».

Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «Princess», το οποίο διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στα «οικόπεδα» «5» και «6» εντός της κυπριακής ΑΟΖ για λογαρισμό τη γαλλικής Total.
Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «TCG Giresun» (F-491), κλάσης Oliver Hazard Perry, που συνοδεύει το «Barbaros Hayrettin Pasa» προειδοποίησε δια ασυρμάτου το «Princess» να μην προχωρήσει σε έρευνες στη βόρεια ζώνη των «τεμαχίων» «5» και «6», καθώς η ζώνη βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής «5028» που η Τουρκία, δια της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, έχει δεσμεύσει για έρευνες. Να σημειωθεί ότι η προειδοποίηση προς το σεισμογραφικό «Princess» έγινε από μεγάλη απόσταση (περίπου 16,5 ναυτικών μιλίων).

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε ότι η παρενόχληση ήταν φραστική και εξήγησε ότι το τουρκικό πλοίο διά ασυρμάτου κάλεσε το ερευνητικό πλοίο της Total να εγκαταλείψει την περιοχή. Οι Αρχές της Δημοκρατίας, τόνισε, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το νορβηγικό σκάφος.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά, προσθέτοντας ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά αν κάτω από τέτοιες συνθήκες το περιβάλλον θεωρείται κατάλληλο για έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Φώτη Φωτίου, που επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καταδίωξη αλλά παρενόχληση.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, η Τουρκία ακολουθεί τους τελευταίους μήνες μια τακτική προκλήσεων και απειλών.

«Δεν θα ακολουθήσουμε τα παιχνίδια των Τούρκων», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η καλύτερη απάντηση είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών μας όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο.

Το μήνυμα που πρέπει να αποσταλεί, είπε ο κ. Φωτίου, είναι πως δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία (...) θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζει τον προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας μας».

Σε ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους σχετικά με το περιστατικό αναφέρονται τα εξής:

«Το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας με νοτιοδυτική κατεύθυνση για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει αδείας που του είχε δοθεί από την αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας.

» Την 1η Φεβρουαρίου 2014 και κατά την ώρα 21:45 το βράδυ, τουρκικό πολεμικό πλοίο επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το ερευνητικό πλοίο και του ανέφερε ότι κινείται δήθεν σε τουρκική περιοχή, ζητώντας του να αποχωρήσει.

» Το ερευνητικό πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την περιοχή για πραγματοποίηση της σεισμογραφικής έρευνας. Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά».

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι τα γεγονότα που αφορούν το ερευνητικό πλοίο είναι αυτά τα οποία ο ίδιος ανέφερε και σημείωσε ότι «το τουρκικό πλοίο βρισκόταν 16,5 ναυτικά μίλια μακριά από το ερευνητικό και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει καταδίωξη του, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι».

* Να σημειωθεί ότι σε πρωινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά είχε διαψεύσει ότι υπήρξε το επεισόδιο αυτό στην κυπριακή ΑΟΖ. Λίγη ώρα αργότερα σημείωσε πως για το περιστατικό θα γινόταν ενημέρωση από την κυβέρνηση εντός της ημέρας.

Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Η Άγκυρα, ωστόσο, παρουσίασε το περιστατικό ως «καταδίωξη» και«εκδίωξη» του νορβηγικού ερευνητικού από την φρεγάτα «TCG Giresun» (F-491), προβάλλοντας παράλληλα τις πάγιες τουρκικές θέσεις που σκοπό έχουν την αμφισβήτιση των κυριαρχικών φικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρχικά, ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18:40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο "Princess", το οποίο διεξήγατε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας "Giresun", η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23:50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης δεν υπήρξε (μέχρι στιγμής) επίσημη αντίδραση για το περιστατικό.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, αναφέρθηκε μόνο στις έρευνες λέγοντας ότι «Barbaros Hayrettin Pasa» αρχίζει τρισδιάστατες έρευνες ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων. Παράλληλα, ανέφερε ο Τ.Γιλντίζ, συνεχίζονται και οι έρευνες στη στεριά ανατολικά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι aHaber, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι διεξάγουν σεισμογραφικές έρευνες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

«Στη θάλασσα με το Μπάρμπαρος έχουν ολοκληρωθεί δισδιάστατες έρευνες και τώρα αρχίζουμε τρισδιάστατες έρευνες. Στη στεριά κάναμε έρευνα σε περίπου 700 χιλιόμετρα το 2013. Στα βόρεια και στα ανατολικά κάναμε έρευνα σε 5,500 χιλιόμετρα. Αυτοί είναι σημαντικοί αριθμοί. Το 2014 σχεδιάζουμε έρευνες σε 7.400 χιλιόμετρα. Τώρα στα ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή που έχουμε άδεια θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνα σε 3.500 χιλιόμετρα».

O Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα. «Έχουμε κάνει πολλά έξοδα, μακάρι να βρίσκαμε λέμε, αλλά ας είναι», είπε ο Τανέρ Γιλντίζ.

Για τη γεώτρηση «Turkyurtdu-1» στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου, ο Τ.Γιλντίζ είπε ότι δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν και κατέληξαν στο ότι τα αποθέματα δεν είναι αρκετά.

Όπως είπε συνεχίζουν τις έρευνές τους στη θάλασσα αλλά και στη στεριά προς τα ανατολικά της Κύπρου. «Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», είπε ο κ. Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι το «Barbaros Hayrettin Pasa» είναι ένα πλοίο με πολλές δυνατότητες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ακόμη ότι έχουν εκπονήσει master plan ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο για 35 χρόνια, σημειώνοντας ότι «είναι μια μεγάλη έρευνα».
Ανησυχίες και καταδίκη από κόμματα
ΕΔΕΚ: Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού στρατού, ότι τουρκικό πλοίο εξεδίωξε από θαλάσσιο τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ ερευνητικό νορβηγικό σκάφος αποτελεί κυνική ομολογία πειρατικής ενέργειας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως σημειώνει η ΕΔΕΚ, η παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας και της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 συνιστά θρασύτατη πρόκληση τόσο προς τη διεθνή νομιμότητα όσο και προς την Ε.Ε. που έχει ενσωματώσει το Δίκαιο της θάλασσας στο κοινοτικό κεκτημένο.

Παράλληλα έγινε αναφορά και στις πρωινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, επισημαίνοντας ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί απαράδεκτο το αλαλούμ δηλώσεων και στη συνέχεια διάψευσης της διάψευσης. «Επιτέλους σοβαρότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οικολόγοι: Έντονη ανησυχία σχετικά με το περιστατικό εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων διά στόματος της εκπροσώπου Τύπου, Ελένης Χρυσοστόμου.

Η κ. Χρυσοστόμου έθιξε και το θέμα των πρωινών δηλώσεων του κ. Παπαδόπουλου, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Αυτό όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η κυβέρνηση δια του στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου, στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, βιάστηκε να διαψεύσει τις πληροφορίες για το γεγονός. Μετά από μισή ώρα αναίρεσε τις πρώτες του δηλώσεις λέγοντας ότι θα υπάρξει περισσότερη ενημέρωση εφόσον γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν καλύτερα από την κυπριακή κυβέρνηση τι κάνουν στο κυπριακό πέλαγος. Βέβαια τι να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση που στρουθοκαμηλίζει».

Συμμαχία Πολιτών: Ο μόνος τρόπος η Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ και να προκαλεί είναι να πληρώσει τίμημα για τις πράξεις της, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας την κυβέρνηση να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας το περιστατικό παρενόχλησης του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «για ακόμη μια φορά η Τουρκία αποδεικνύει με τον πλέον προκλητικό τρόπο το στρατιωτικό της χαρακτήρα και τις βλέψεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος η Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ και να μας προκαλεί είναι να πληρώσει τίμημα για τις πράξεις της», προσθέτοντας ότι «η Κκβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι μετά και την προχθεσινή τουρκική στρατιωτική, επιθετική ενέργεια, αναστέλλει μονομερώς την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας». «Μόνο έτσι όσοι ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα παρέμβουν δραστικά στην Άγκυρα. Οι άνευ ουσίας αντιδράσεις της κυβέρνησης τρέφουν την τουρκική επιθετικότητα. Αν συνεχίσει με την ίδια παθητικότητα η κυβέρνηση τότε θα φέρει και η ίδια ευθύνες», είπε.

Τέλος, ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε «γιατί ενημερωθήκαμε από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση; Γνωρίζει η κυβέρνηση τι συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ; Αν γνωρίζει γιατί το αποκρύβει από τους πολίτες; Μήπως η απόκρυψη αποσκοπεί στο να αποκοιμίσει το λαό; Πιστεύει ακόμα η κυβέρνηση ότι η ανοχή που επιδεικνύει εξευμενίζει την Τουρκία;», κατέληξε.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου