Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πούτιν: Ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία η Κριμαία

Το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν νόμιμο και δημοκρατικό - Δεν επιθυμούμε την περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας - Σταματήσε τη ρητορία περί «ψυχρού πολέμου», το μήνυμα στη ΔύσηΣύννομο με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους διεθνείς νόμους είναι το δημοψήφισμα στη Κριμαία, δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του να επικυρώσουν το διάταγμα το οποίο δίνει το πράσινο φως για την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.


Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επεσήμανε ότιμ 300 χιλιάδες Τάταροι ανυπομονούν να ενταχθούν στην Ρωσία. «Σεβόμαστε όλες τις εθνικότητες που ζουν στην Κριμαία. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν τρεις γλώσσες», είπε.

Κάνοντας άνοιγμα στους Ταταρους της Κριμαίας, ο Πούτον επισήμανε ότι στο παρελθόν άδικα ήταν υποταγμένοι.Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πλήρη ενσωμάτωση των Ταταρων στην Κριμαία κι ότι οι διαφορετικές εθνικές μειονότητες θα πρέπει να ζήσουν αρμονικά στην στρατηγικής σημασίας χερσόνησο.

Ο Ρώσος προέδρος ανακοίνωσε, επίσης, πως και οι τρείς κύριες εθνότητες που ζουν εκεί θα έχουν ισότιμα γλωσσικά δικαιώματα και η Κριμαία θα έχει τρεις ισότιμες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαϊκή ταταρική.



Τέλος, ο Πούτιν τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας ήταν περισσότερο από πειστικό. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα αισθανόταν ότι είχε "ληστέψει" την Κριμαία όταν ανήκε στην Ουκρανία.

«Οι καλές σχέσεις με την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας. Μία καλή σχέση με το Κίεβο είναι σημαντική για εμάς», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία υποστήριξε ότι ήταν νόμιμη, παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι δυνάμεις ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά μόνο μέχρι το όριο των 25.000 στρατιωτών που προέβλεπε η συμφωνία με την Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας, συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος ενώ απευθυνόμενος στις χώρες της Δύσης τις κάλεσε να σταματήσουν τη ρητορική του «Ψυχρού Πολέμου» τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που έχει δικαιώματα και θα τα υπερασπιστεί. Συνέκρινε, μάλιστα, τα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία με ό,τι συνέβη το 1999 στο Κόσοβο κατηρογώντας τους Δυτικούς ότι τώρα επιτίθενται στη Ρωσία ενώ τότε επενέβησαν οι ίδιοι για να υπερασπιστούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός λαού. Κατηγόρησε, δε, τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από "το δίκαιο του όπλου".

Μιλώντας, δε, για την αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι «η επανάσταση στην Ουκρανία ενορχηστρώθηκε από νεοναζιστές, ρωσόφοβους και αντισημίτες».

«Θα ήμασταν προδότες αν αφήναμε την Κριμαία σε αυτή την κατάσταση» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη γραμμή εκείνων που παρακολούθουν την ομιλία Πούτιν ήταν όλα τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος στα οποία τη Δευτέρα επιβλήθηκαν κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ.

Μετά την ομιλία Πούτιν ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, και ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης υπέγραψαν από κοινού με τον πρόεδρο της Ρωσίας τη συνθήκη για την ένταξη της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία.



Ο Πούτιν απευθυνόμενος στους βουλευτές του ζήτησε να σκεφτούν την υιοθέτηση των δύο νέων τμημάτων της Ομοσπονδίας.

Το κείμενο στη συνέχεια θα σταλεί προς έγκριση στο συνταγματικό δικαστήριο και μετά θα προχωρήσει η ψήφισή του από τα κοινοβούλια Ρωσίας και Κριμαίας.


ΠΗΓΗ protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου