Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα προκαλεί ξανά μεγάλη ανησυχία στα διεθνή ΜΜΕ και τους επενδυτικούς οίκους

FT: «Η ευρωζώνη μπορεί να κληθεί να διαλέξει ανάμεσα σε διαγραφή χρέους ή στην πρώτη έξοδο από το ευρώ» - Αναλυτές της Citi: Αβέβαιο το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ επί σκηνής - Bloomberg: Το "στοίχημα" Σαμαρά με Δήμα και το άνοιγμα στους ανεξάρτητους βουλευτές - HSBC: Κίνδυνος να παγώσει η οικονομία
Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρούν να αναλύσουν οι Financial Times.

Σε άρθρο της, η έγκριτη βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει την αντίδραση των διεθνών αγορών και την εκτίναξη των speads (στο 8%), αλλά και την ιστορική (από το 1987) κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την οποία, όπως λέει, «πυροδότησε» η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.





Όπως παρατηρούν οι αρθρογράφοι Elaine Moore, Robin Wigglesworth, Kerin Hope και Peter Spiegel, εάν ο υποψήφιος που προτάθηκε από την κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, αποτύχει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή του, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Και τότε, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν οι φόβοι των επενδυτών: ήτοι, να εκλεγεί το «ριζοσπαστικό» κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θέτοντας εκ νέου εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Και αυτό, γιατί, όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και η πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, τον φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των δανειστών.

«Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί για τις διεθνείς αγορές πολύ πιο σημαντική, απ' ότι ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» εκτιμά ο Τσάρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής αναλυτής στη Renaissance Capital. Και προσθέτει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να διαλέξει ανάμεσα σε μια οικονομική ένωση (με διαγραφή του ελληνικού χρέους) ή στην πρώτη έξοδο μιας χώρας από το ευρώ».

Οι Financial Times επικαλούνται μάλιστα και την αποκάλυψη του protothema.gr για την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των επενδυτών στο Σίτι του Λονδίνου, που χαρακτήριζε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «χειρότερο από τον κομμουνισμό», για να εξηγήσουν τον «τρόμο» που προκαλεί στο εξωτερικό μια ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, ερμηνεύουν την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια απόπειρα να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

Citi: Αβέβαιο το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ επί σκηνής

Ανάλογους προβληματισμούς εγείρουν και οι αναλυτές της Citigroup. Oι οποίοι αρχικώς εκτιμούν πως με την κίνησή του να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να μειώσει την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσει, τόσο στην εκλογή προέδρου, όσο και σε πιθανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως σημειώνει η Citi, ο Σαμαράς, διαχωρίζοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές από τις διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα επανεξέταση και την παρακολούθηση τήρησης του μνημονίου, αυξάνει τις πιθανότητες να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να αποφευχθούν γενικευμένες εκλογές, αφού μία συμφωνία με τους δανειστές πιθανόν να περιλαμβάνει πρόσθετες αντιλαϊκές περικοπές του προϋπολογισμού και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανά να αναγκαστεί το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει μία σαφή θέση σχετικά με το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος διάσωσης, πράγμα που μέχρι στιγμής απορρίπτει, υπογραμμίζει η Citi.

Οι βουλευτικές εκλογές θα αύξαναν την πολιτική αβεβαιότητα, συμπληρώνουν οι αναλυτές της Citi, αφού όπως τονίζεται, με βάση τις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό μεταξύ του 30%-39% των ψήφων. Μαζί με το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ , συγκεντρώνει 140 με 152 έδρες από το πιθανό νέο Κοινοβούλιο, αναφέρεται.

Η Citi πιστεύει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, θα καταφέρει να κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ενόψει και των εκλογών, ώστε να παρουσιαστεί η πρόοδος στο εκλογικό σώμα. Σε αντίθετη περίπτωση "η αποτυχία της Ελλάδας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη αναταραχή στην οικονομία της σε αντίθεση με αυτά που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατά την έξοδό τους από τα δικά τους προγράμματα".

Και καταλήγει η Citi: "Είναι επίσης θολό σε αυτό το στάδιο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας ακόμα και ενδεχόμενες εκλογές θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συμμαχία με ένα άλλο κόμμα ή θα μπορούσε να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Φαίνεται όμως ότι η πολιτική αβεβαιότητα για την Ελλάδα θα παραμείνει ακόμα και μετά από βουλευτικές εκλογές εάν αυτές λάβουν τελικά χώρα".

Bloomberg: Το "στοίχημα" Σαμαρά με Δήμα και το άνοιγμα στους ανεξάρτητους βουλευτές

Με την επιλογή Δήμα για πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε στην ουσία έκκληση στους Ελληνες συντηρητικούς, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα σε άρθρο του το Bloomberg.

Η επιλογή του 73χρονου πρώην Επιτρόπου αποτελεί μια επιλογή που βρίσκεται σε συμφωνία με τις αξίες των συντηρητικών βουλευτών και δίδεται η ευκαιρία στον Σαμαρά να παραμείνει στη θέση του. «Τους δίνει να καταλάβουν πως σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξ αυτών θα χάσουν τη δουλειά τους εντός του Κοινοβουλίου. Άρα, οφείλουν να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης», σημειώνει ο καθηγητής Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αριστείδης Χατζής και συμπληρώνει: «Αρκετοί εξ αυτών βγήκαν βουλευτές το 2012 και ίσως να είναι και η τελευταία φορά τους».

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι αν ο Σαμαράς καταφέρει να εκλεγεί ο Δήμας, η υπάρχουσα Βουλή θα μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι το 2016.

Και συνεχίζει το άρθρο: «Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να υπερκεράσει τον Τσίπρα επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή. Κάνοντας προεδρική εκλογή πριν επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα,  αναγκάζοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν στη συνέχεια θα αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών ή όχι».

HSBC: Κίνδυνος να παγώσει η οικονομία - Απειλή στάσης πληρωμών στον ορίζοντα

Καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και κίνδυνο "παγώματος" της οικονομίας βλέπει η HSBC στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Όπως σημειώνει, καθώς η κυβέρνηση θα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην προεδρική εκλογή και στις πρόωρες εκλογές που πιθανόν να προκηρυχθούν οι μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία: η κυβέρνηση θα σταματήσει να συγκεντρώνει φόρους δημιουργώντας νέο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά, οι μεγάλες καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα θα πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, ιδίως εάν λάβουν υπόψη και τον κίνδυνο αντιστροφής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει ήδη στη χώρα (πχ μείωση του κατώτατου μισθού, ασφαλιστικό κοκ).

Σύμφωνα με την HSBC η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και εφόσον η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή θα αυξηθεί οδηγώντας σε μία αναβίωση της κοινοβουλευτικής κατάστασης του 2012. Η επενδυτική δεν βλέπει ωστόσο άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και του γεγονότος ότι η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων θα γίνει το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα λαμβάνει υπόψη της την ανθεκτικότητα που επέδειξε η Ελλάδα και στο παρελθόν όταν υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις πάλι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ωστόσο προειδοποιεί ότι θα υπάρξει κίνδυνος στάσης πληρωμών στην περίπτωση παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015, όπως σημειώνει, είναι μεγάλες.

Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων θα είναι και δίκοπο μαχαίρι για το ΣΥΡΙΖΑ. "Με το νέο χρονοδιάγραμμα δεν μπορούν πλέον να παραμένουν στο πίσω κάθισμα. Θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο πως σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με την τρόικα όταν λήξει η τεχνική παράταση του μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο".

Wall Street Journal: Ελλάδα, το φάντασμα των Χριστουγέννων για την Eυρωζώνη

Αντιμέτωπη με το φάντασμα της κρίσης έρχεται και πάλι η ευρωζώνη και αιτία για αυτό είναι για ακόμα μια φορά η Ελλάδα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal μετά και τη χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ενισχύει το ρίσκο αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο για σφοδρή σύγκρουση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους εξαιτίας του τελεσίγραφου που έχει δώσει «διαγραφή χρεών ή έξοδος από το ευρώ».

Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την πολιτική αστάθεια στη χώρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και άλλα  κράτη της ευρωζώνης βρίσκονται στην ίδια κατάσταση θυμίζοντας στους επενδυτές πως η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Τα γερμανικά μίντια και τα σενάρια τρόμου με ελληνική υπογραφή

«Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987» μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η προαναγγελία πρόωρης προεδρικής εκλογής υπέθαλψε την αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, υπάρχει «φόβος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Το κόμμα θέλει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα και επιπλέον θέλει να επιτύχει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο από την κρίση της Lehman Brothers». Επισημαίνει μάλιστα ότι ειδικά ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά σχεδόν 16%, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά ομόλογα. Μιλώντας στη Wirtschaftswoche. ο αναλυτής της τράπεζας Nordea Bank, Γιαν φον Γκέριχ, τονίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι πενιχρές οι πιθανότητες νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού και δηλώνει: «Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ανάκαμψη. Και αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

«Κραχ στο χρηματιστήριο λόγω του φόβου για πρόωρες εκλογές» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ARD, «ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν τον υποψήφιό του (για την Προεδρία της Δημοκρατίας) και δεν αποκλείεται να του βγει το στοίχημα αυτό, καθώς οι βουλευτές αυτοί φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους σε περίπτωση νέων εκλογών».

Barclays: Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία

Στον αντίποδα δεν φαίνεται να τρομάζει τους αναλυτές της Barclays η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν πάρει τη στήριξη που χρειάζεται για τις προεδρικές εκλογές και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία με μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού;

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει η Barclays, σε έκθεσή της για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Με δεδομένο το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό ότι θα έρθει στην εξουσία αν και δεν είναι σίγουρο ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του χωρίς κάποιου είδους συνασπισμό.

Μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να φέρει νευρικότητα στην αγορά, δεδομένης της πολιτικής στάσης του σε διάφορα οικονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα επί των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μαλακώσει τη στάση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών:

1. Έξοδος από την ΟΝΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν συζητά την έξοδο από το ευρώ.

2. Χρεοκοπία: Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη διαγραφή του ενός τρίτου του χρέους περίπου. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε μια συναινετική λύση αντί να χρησιμοποιηθεί η ελληνική χρεοκοπία ως όπλο. Πιο πρόσφατα, φέρεται να δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να χορηγήσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ομόλογα συνδεδεμένα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (GDP-linked), προσφέροντας έτσι κίνητρο στις χώρες της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η Barclays πιστεύει ότι το OSI παραμένει μια πιθανότητα για την Ελλάδα, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον και μόνο στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος και των νέων προϋποθέσεων για νέα πιστωτική γραμμή από τον ESM.

3. Τρόικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν αντίθετος στις παρεμβάσεις της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας όμως πρόσφατα έχει μαλακώσει τη στάση του, περιορίζοντας την αντίθεσή του προς το σχεδιασμό του τρέχοντος προγράμματος. Στο πρόγραμμα των δέκα σημείων του, αναφέρεται κυρίως στον άμεσο τερματισμό των μέτρων λιτότητας και στην αναστολή του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. Επιπλέον, ο ίδιος φέρεται πρόθυμος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης 11 δισ. ευρώ, το οποίο απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στα 750 ευρώ και την αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου