Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ...

«ΠΝΙΓΗΚΕ» ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ Η ΑΘΗΝΑ

Παραμονή Χριστουγέννων χθες και χιλιάδες ήταν οι Αθηναίοι που άναψαν τζάκια και σόμπες για να ζεσταθούν.
Αποτέλεσμα ήταν η αιθαλομίχλη να κάνει την επανεμφάνισή της, η πόλη να «πνιγεί» και η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν τη συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων και για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από τα αστικά κέντρα την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης.

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος συνέστησαν στους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τζακιού, καθώς στα τζάκια καίγονται υλικά τα οποία βοηθούν στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι νότιοι άνεμοι εντάσεως 3-4 μποφόρ που έπνεαν βοηθούν στη συσσώρευση ρύπων.
Οι συνέπειες της αιθαλομίχλης, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία του ανθρώπου, έχουν επισημανθεί εμφατικά από τους επιστήμονες.
Ειδικά φέτος, που το φαινόμενο εμφανίστηκε νωρίτερα στην Ελλάδα, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους χειμώνες, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά.
Πόσο επικίνδυνη είναι η αιθαλομίχλη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τους ρύπους που παράγονται από την καύση ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση, καθώς επιβαρύνουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει παρατηρηθεί ότι, από τις αρχές Νοεμβρίου, επιδεινώνεται η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως τις βραδινές ώρες.
aithomixlh
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας, που χαρακτηρίζονται από άπνοια και την ανάπτυξη του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.
Όπως επισημαίνουν οι χημικοί, η συσσώρευση των ρύπων που προκαλείται τις νυχτερινές ώρες, επιτρέπει το πρωί - με την επίδραση και της ηλιακής ακτινοβολίας- τις χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων.
Από την καύση των ξύλων και διαφόρων μορφών pellet σε παραδοσιακά, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες παράγονται αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλοι ρύποι (αναλόγως της περιεκτικότητας των διαφόρων προϊόντων pellet που κυκλοφορούν).
Επιπλέον, από τη χρήση ακατάλληλης για καύση ξυλείας, όπως π.χ. επίπλων ή δομικής ξυλείας εκπέμπονται πτητικές οργανικές ενώσεις.
Εκτός, βέβαια, από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η καύση ξύλου στα τζάκια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στον αέρα του εσωτερικού χώρου.
Είναι, δε, ιδιαιτέρως επιβλαβής για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά και τα μικρά παιδιά, τα άτομα με άσθμα και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου