Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει οριστική διέξοδο(Βίντεο)

Σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ότι μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. 
«Ο ναός της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τιμή μου να είμαι εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη.
Βρίσκομαι μαζί σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού» είπε συγκεκριμένα, ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μας έδωσε εντολή να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης χωρίς τον υφεσιακό φαύλο κύκλο».
«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να κατατρομοκρατούν τους πολίτες είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο είπε σε αυστηρό ύφος ότι «η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστια προβλήματα να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε οφείλονται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής που έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως αυτό δεν έχει γίνει μόνο στην Ελλάδα και το σέβομαι απόλυτα» είπε κατηγορώντας μάλιστα τους εταίρους ότι «πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας».
«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας»
Μάλιστα, ανέφερε πως «η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, διευρύνθηκε η κοινωνική περιθωριοποίηση το ίδιο και το χρέος. Σήμερα, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απεγκλωβιστεί από αυτήν την αδιέξοδη πορεία».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί μία συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που όμως θα μεταφέρουν τα βάρη σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν, όσους προστατεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
«Κριτήριο των προτάσεών μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών. Αλλά και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρόταση κατατέθηκε στο Eurogroup, στη Σύνοδο Κορυφής και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Τα χρήματα που δόθηκαν μέχρι τώρα, ας είμαστε ειλικρινείς δόθηκαν στις Τράπεζες, ποτέ δεν έφθασαν στον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν είναι από τους πολιτικούς που θα πουν ότι για όλα ευθύνονται οι κακοί ξένοι. «Η Ελλάδα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί οι κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή και τη διαφθορά, έφτιαξαν ένα πελατειακό κράτος».
Μάλιστα, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο γεγονός ότι καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής, δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. «Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να συμβούν» τόνισε.
Θέτοντας τις προτεραιότητας της κυβέρνησης έκανε λόγο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Θα συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και όχι με την Ευρώπη»
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου