Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Διάσπαση και χάσμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ

Η Ευρώπη διχασμένη όσο ποτέ έρχεται αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη της. Το ελληνικό ζήτημα χρέους μπορεί να συνάσπισε τους πάντες, το προσφυγικό όμως θα αποτελέσει το μεγαλύτερο crash test που έχει περάσει η Ένωση από τη στιγμή της δημιουργίας της. Παρά τις «παραινέσεις» - απειλές που δέχθηκαν, οι χώρες της ομάδας του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία) δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών τις αναγκαστικές ποσοστώσεις υποδοχής προσφύγων.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μετέβη στην Πράγα για να νουθετήσει κατά πως φαίνεται τους αντιρρησίες. Όμως, η απάντηση ήταν σαφής: οι χώρες μας οφείλουν να έχουν τον έλεγχο επί του αριθμού προσφύγων που είναι έτοιμες να δεχθούν. Η απάντηση δια στόματος του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ δίνει το στίγμα του χάους που χωρίζει πλέον τις χώρες της Ευρώπης.
Η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο Στάινμαϊερ.
Υπνεθυμίζουμε πως βάσει του σχεδίου που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υποστηρίζουν Γερμανία και Γαλλία προβλέπεται υποχρεωτική πολιτική κατανομής των προσφύγων, στον αριθμό των οποίων δεν τίθεται οροφή.
Η Ρουμανία εξέφρασε επίσης ρητά την άρνησή της. Η Δανία, την οποία διασχίζουν οι πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Σουηδία, ανακοίνωσε πως θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο σύστημα κεντρικής κατανομής προσφύγων που επιθυμούν οι Βρυξέλλες. Βέβαια, η Δανία έχει δεχθεί 15.000 αιτήσεις ασύλου το 2014. Σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήταν φέτος η πέμπτη χώρα της ΕΕ στις αιτήσεις ασύλου μπροστά από τη Γερμανία, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η Φινλανδία αποδέχθηκε το ποσοστό του 2% που της αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 120.000 αιτούντων άσυλο οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δήλωσε πως παραμένει αντίθετη σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων και πως σχεδιάζει να περικόψει τα προσφυγικά επιδόματα.

Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, πιο κρίσιμη από την κρίση του ευρώ
Πρόκειται για μια «ιστορική» και «αποφασιστική» στιγμή για την Ευρώπη δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «πιο κρίσιμη από την κρίση του ευρώ». Αναφερόμενος στην αλληλεγγύη που καλείται να δείξει η Ευρώπη στα κράτη μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σημείωσε: «Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την υπέροχη τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, αλλά εμείς μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τις βοηθήσουμε να διαχειριστούν τις ροές των προσφύγων».
Όλα αυτά ειπώθηκαν στο πλαίσιο το άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. Παρ΄όλο που το προσφυγικό δεν βρισκόταν στην ατζέντα του Συμβουλίου, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι, θέλησαν να σχολιάσουν την πρωτοφανή κρίση και να αναφερθούν στις δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι χώρες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά και στα οικονομικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η εισροή προσφύγων για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Σουηδή υπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιληφθούν πως η σημερινή κρίση συνοδεύεται από μια σημαντική «ευκαιρία», κυρίως για εκείνα που αντιμετωπίζουν «δημογραφικές προκλήσεις», μεταξύ των οποίων και η Σουηδία. «Μπορεί αυτή τη στιγμή να δέχονται πίεση τα δημόσια οικονομικά λόγω της κρίσης, ωστόσο, μόλις αυτοί οι άνθρωποι μπουν στην αγορά εργασίας, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη», πρόσθεσε η ίδια. Επιπλέον, τόνισε πως πέρα από την αλληλεγγύη προς τους Σύρους πρόσφυγες, πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δηλώνοντας υπέρ των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών, Ριμάντας Σάντζιους δήλωσε πως η χώρα του θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και θα αποδεχτεί το ποσοστό προσφύγων που αναλογεί σε αυτήν.
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως o αντίκτυπος της εισροής προσφύγων στην ευρωπαϊκή οικονομία δε θα είναι αρνητικός, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη εργαζόμενους αλλά και καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ ανακοίνωσε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλει η Τράπεζα στην αντιμετώπιση της κρίσης τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση , η βραχυπρόθεσμη στήριξη αφορά τη στέγαση των προσφύγων ενώ η μακροπρόθεσμη, πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ενσωματωθούν όσο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα γίνεται στις χώρες υποδοχής.
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν χρηματοδότησεις από την ΕΤΕπ για σχολεία, υγεία, στέγαση, εκπαίδευση καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκμάθηση γλωσσών. Τέλος, η Τράπεζα αναφέρει πως θα μπορούσε να παράσχει «μικροπιστώσεις» που μπορούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες «να σταθούν στα πόδια τους και να επιταχύνουν την ενσωμάτωσή τους».
Η μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Γερμανία περιμένει 40.000 πρόσφυγες μόνον αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Στάινμαϊερ. Δηλαδή το ένα τέταρτο των 160.000 αφιχθέντων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να κατανείμει ήδη από την επόμενη εβδομάδα στο σύνολο της ΕΕ.
Ήδη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπολόγισε σε 200.000 τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να υποδεχθεί η ΕΕ έως το 2016.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες (11/9) ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν ξεπεράσουν τις διαφορές τους στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα συγκληθεί μια σύνοδος κορυφής των 28.
Η Ουγγαρία πρότεινε από την πλευρά της να συμμετάσχουν στις συνομιλίες η Σερβία και τα Σκόπια, χώρες που έχουν επίσης κατακλυσθεί από το κύμα των προσφύγων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου