Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό στους Υδρογονάνθρακες

Του Ν.Λυγερού

Μπορεί πολιτικοί ή ακόμα και κόμματα να μην έχουν καταλάβει ακόμα το τι έχουμε δημιουργήσει ως δυναμική με το πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά τα πανεπιστήμια προχωρούν δυναμικά και δημιουργούν μεταπτυχιακά στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων. Διότι είδαν ότι το τοπίο έχει ανοίξει κι ότι μιλούμε πια ανοιχτά για την ΑΟΖ δίχως φοβίες και δεν υπάρχουν πια τα απαγορευτικά που έζησαν ακόμα και πριν μερικά χρόνια. Τώρα μπορούν όλοι να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν με την ειδικότητά τους για αυτό το σπουδαίο θέμα. Ακολουθούμε επιτέλους, και σε αυτόν τον τομέα, τα παραδείγματα της Κύπρου με τα έξι πανεπιστήμιά της. Επιπλέον τα πανεπιστήμια ξέρουν ότι αυτά τα προγράμματα είναι κερδοφόρα για αυτά. Κι επειδή άρχισαν οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες ξέρουν επίσης ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Αυτό δίνει και μία νέα και ενισχυμένη προοπτική και για τους νέους που έχουν ήδη ένα πτυχίο, αλλά και για αυτούς που δεν το απέκτησαν ακόμα, διότι τώρα έχουν ένα χειροπιαστό στόχο και μάλιστα σ' ένα πλαίσιο δύσκολο από την οικονομική άποψη. Όμως η στρατηγική των πανεπιστημίων βασίζεται στη σημαντικότητα της ενέργειας. Έτσι ζούμε ζωντανά μία αλλαγή φάσης στην πατρίδα μας που χαροποιεί όλους όσους αγωνίστηκαν για να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και να πάρουν μία συγκεκριμένη και θετική θέση για αυτόν τον τομέα και τις προοπτικές που δίνει στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής ΑΟΖ.

                                              Τριμερής, τριπλό σημείο επαφής και σεισμικά δεδομένα
                                                       Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Στη τριμερή Αίγυπτο-Ελλάδα-Κύπρο δεν παίζουν μόνο και μόνο διπλωματικά παίγνια, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αντιθέτως μέσω του πλαισίου των ΑΟΖ μας μεταξύ των τριών χωρών, όπου πρέπει να κάνουμε τρεις οριοθετήσεις: Αίγυπτος-Ελλάδα, Ελλάδα-Κύπρος και επέκταση της υπάρχουσας Κύπρος-Αίγυπτος, δίνουμε έμφαση στο τριπλό σημείο επαφής των ΑΟΖ των τριών μας. Αυτό το σημείο που βρίσκεται στην ίδια απόσταση από τις τρεις χώρες, δεν είναι απλώς μαθηματικό, αφού θα παίξει ένα ρόλο χειροπιαστό στη φάση εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων μαζί με τις οριοθετήσεις, αν υπάρχει κοίτασμα στην περιοχή του. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μία απλή διπλωματική συμφωνία, αφού θα έχει επιπτώσεις και στην στρατηγική και στην ενέργεια. Τότε με αυτό το πεδίο, μερικοί μπορούν να αναρωτηθούν αν διαθέτουμε κάποιες γνώσεις για την περιοχή της Λεκάνης Ηροδότου. Κι όμως μέσω των σεισμικών γραμμών της εταιρείας TGS και του σκάφους TGS-NOPEC-Northern Access που αποτελούν 1513 χιλιόμετρα έχουμε στοιχεία πρακτικά για το πώς είναι η περιοχή και ειδικά στη ζώνη επαφής των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε εικόνα και δεν πάμε στα τυφλά. Κι αν υπολογίσουμε και τα νέα αιγυπτιακά δεδομένα κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου, μπορούμε να κατανοήσουμε την σημασία αυτής της τριμερούς, διότι πρόκειται για ενέργεια και στρατηγική με επιπτώσεις στην οικονομία και την πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου