Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τουρκικό βέτο σε συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνή οργανισμό - Η αίτηση της Κ.Δ. είναι ακόμη σε ισχύ

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή στον Διακανονισμό για τον Έλεγχο Εξαγωγής Συμβατικών Όπλων, Εμπορευμάτων και Τεχνολογιών Διπλής Χρήσεως το 2003.

Ωστόσο, η ένταξη της χώρας μας στον διεθνή αυτό οργανισμό δεν κατέστη δυνατό να γίνει, λόγω της εξάσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας από την Τουρκία, δεδομένου ότι για κάθε ένταξη νέου κράτους απαιτείται ομοφωνία όλων των συμμετεχόντων κρατών. Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή και προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η αίτηση της Κύπρου είναι ακόμη σε ισχύ και επανεξετάζεται κάθε χρόνο στη Συνάντηση Ολομέλειας του Διακανονισμού.
Το ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ένταξη στον Διακανονισμό, προβαίνει, όπως αναφέρει, στις απαιτούμενες ενέργειες για εξασφάλιση υποστήριξης από την ΕΕ και άλλες χώρες, κατά την εξέταση της αίτησής μας (Ανάγνωση Δήλωσης Υποστήριξης της Υποψηφιότητας Κύπρου) και σε καταγγελία της τουρκικής στάσης. Επιπρόσθετα, αναφέρει πως η ΚΔ, «παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στον εν λόγω Διακανονισμό, εκτελεί τους απαιτούμενους ελέγχους στις εξαγωγές των συμβατικών όπλων και υλικών διττής χρήσεως που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελεγχόμενων υλικών του Διακανονισμού, με την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών.
Συγκεκριμένα του κανονισμού, ο οποίος αφορά στον έλεγχο εξαγωγών και διακίνησης υλικών διττής χρήσης και στον οποίο έχουν ενσωματωθεί όλοι οι κατάλογοι των υφιστάμενων καθεστώτων ελέγχου εξαγωγών.
Ο Γιώργος Περδίκης στην ερώτηση που υπέβαλε, ενημέρωνε βασικά την κυβέρνηση σχετικά με πληροφορίες που είχε πως η Κύπρος δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη αυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εισαγωγή εξοπλισμού διπλής χρήσης, όπως τηλεσκοπίων, διόπτρων, κιαλιών κ.λπ. 
 
ΠΗΓΗ philenews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου