Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Γιακουτία: Βρέθηκε προϊστορικός οργανισμός ηλικίας άνω των 550 εκατομμυρίων ετών

Τα ευρήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης σε επιστημονικά ιδρύματα της Βρετανίας, της Κίνας και στη Ρωσία, στα ινστιτούτα παλαιοντολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Λομονόσοφ». Πηγή: Alamy/Legion Media

Σβετλάνα Αρχάνγκελσκαγια, ειδικά για τη RBTH
Από το gr.rbth

 Το εύρημα ηλικίας άνω των 550 εκατομμυρίων ετών άλλαξε τις αντιλήψεις των επιστημόνων σχετικά με την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Πλέον, είναι βέβαιοι πως τα ζώα με σκελετό εμφανίστηκαν στον πλανήτη τουλάχιστον 20 εκατ. χρόνια νωρίτερα απ’ ότι θεωρείτο. Τα ευρήματα θα μελετηθούν στη Βρετανία, την Κίνα και τη Ρωσία.


Λείψανα προϊστορικών ζώων με σκελετό, βρέθηκαν στην περιοχή Ουστ-Μάισκι της Γιακουτίας, στα ποτάμια Μάγια και Γιουντόμα. Σήμερα το μέρος αυτό είναι το μοναδικό στον κόσμο όπου υπάρχουν σκελετικά στοιχεία τέτοιων ζώων. Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες έβρισκαν μόνο αποτυπώματα των σκελετών τους αλλά τώρα προστέθηκαν επιμέρους τμήματα-θραύσματα από αυτά.
Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, οι αρχαίοι οργανισμοί ήταν κατά πάσα πιθανότητα ακτινωτοί πολυκύτταροι ασπόνδυλοι όπως σφουγγάρια, κοραλλιογενείς πολύποδες, θαλάσσιες ανεμώνες και μέδουσες. Τα όντα εγκαθίσταντο στα ρηχά νερά ποταμών, μένοντας στο βυθό. Οι σκελετοί τους δεν είχαν καμιά σχέση με σπονδυλική στήλη, αποτελώντας ένα σε μεγάλο βαθμό υδατώδες σχηματισμό εξωτερικά ή εσωτερικά, με πολλά από αυτά να διαθέτουν ένα σκληρό περίβλημα όπως αυτό των καβουριών, των σκορπιών ή των μαλακίων.

Όπως ανέφερε στη RBTH ο επικεφαλής της αποστολής Αντρέι Ιβαντσόφ, «τα ευρήματα δεν ήταν τυχαία, καθώς τα πρώτα λείψανα είχαν βρεθεί και περιγραφεί το 1958 από την επιστήμονα Νίνα Σουβόροβα. Ωστόσο, κανείς τότε δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία ενώ και η συλλογή στη συνέχεια χάθηκε». Τα ημερολόγια εκστρατείας της Σουβόροβα βοήθησαν την ερευνητική επιστημονική ομάδα να ανακαλύψει το μοναδικό αυτό σημείο γέννησης της ζωής των οργανισμών. Η πρώτη αποστολή έγινε το περασμένο έτος και τα ευρήματα φάνηκαν στους επιστήμονες τόσο ενδιαφέροντα, ώστε φέτος επανέλαβαν την αποστολή.
Τα ευρήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης σε επιστημονικά ιδρύματα της Βρετανίας, της Κίνας και στη Ρωσία, στα ινστιτούτα παλαιοντολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Λομονόσοφ». Οι επιστήμονες δεν θα καταφέρουν να ερευνήσουν τα γονίδια των όντων αυτών, διότι στα ευρήματα απουσιάζουν οι οργανικές ενώσεις. Ωστόσο, αυτοί προτίθενται να παρατηρήσουν τη διαδικασία εξέλιξης των αρχαιότατων ζώων και επίσης να συγκρίνουν τους σκελετούς τους με τα ίχνη που βρέθηκαν στη Λευκή θάλασσα, στη νότια Αυστραλία, στη χερσόνησο Νιουφάουντλαντ του Καναδά και στη Ναμίμπια, να προσδιορίσουν το γεωγραφικό χώρο που διαβιούσαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χώρος αυτός μπορεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Γη. Η επόμενη αποστολή προγραμματίζεται για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου