Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Βασική σύνταξη 390 ευρώ για όλους - «Τέλος» στις επικουρικές - «Επιδόματα» θα θυμίζουν οι συντάξεις λόγω Μνημονίου

Θα υπολογιστούν ξανά οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, προανήγγειλε ο υπ. Εργασίας - Τσίπρας: Δεν μας δεσμεύει το πόρισμα των σοφών για το ασφαλιστικό - Δραστική μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης - Στο τέλος Οκτωβρίου οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Θέσπιση βασικής σύνταξης  ύψους 390 ευρώ, διαφορετικό ποσοστό αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους με στόχο την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και ανακαθορισμό (δηλαδή μείωση) των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων προβλέπει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου η οποία θα τεθεί σε γενικές γραμμές και χωρίς  «ποσοτικοποίηση» των αποτελεσμάτων  σήμερα υπόψη του υπουργικού συμβουλίου.


Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star επεσήμανε ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια  θα πρέπει:

- Να διαφοροποιηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να έχει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης κάποιος που αμείβεται με 700 ευρώ και κάποιος που αμείβεται με 4000 ευρώ. Παράλληλα θα καταργηθούν οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης.

- Να γίνει ανακαθορισμός (επανυπολογισμός) των καταβαλλόμενων συντάξεων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης θα αποτελέσει ισοδύναμο των προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό.

Οι ειδικοί της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι ο επανακαθορισμός με βάση μειωμένους συντελεστές στο αρχικό ποσό πριν από τις μνημονιακές περικοπές  θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%. Με αυτό το «τέχνασμα» που έχει εγκριθεί από τα ανώτατα δικαστήρια η κυβέρνηση  θα «απορροφήσει» την μνημονιακή υποχρέωση  κόστους 4 δισ. ευρώ να «επιστρέψει» τις περικοπές των υψηλών συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

- Να συγχωνευτεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη. Ο κ. Κατρούγκαλος  έβαλε τέλος στα επικουρικά ταμεία υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διασωθεί το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας.

- Να ληφθούν γενναία μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Ο υπουργός εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή  κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος που διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί οι σημερινοί ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, εμφανίστηκε να διαχωρίζει τη θέση του σε σχέση με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μοντέλου Σουηδίας μη εγγυημένων παροχών που πρότεινε η επιτροπή σοφών τονίζοντας ότι από το πόρισμα της επιτροπής «κρατάει» την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες και τη διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης.

Ωστόσο  το υπουργείο εργασίας διέψευσε χθες κάνοντας λόγο για  «Mυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»  το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς   κατ΄ελάχιστον 100 ευρώ μηνιαίως των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης  η οποία θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων  ακόμα και όταν η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Την πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος σχολίασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται  «για μια σειρά σκέψεων οι οποίες ακούγονται, που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και θέσεις της κυβέρνησης».

Τσίπρας: Δεν μας δεσμεύει το πόρισμα των σοφών για το ασφαλιστικό


Σαφείς αποστάσεις κράτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν ως αντικείμενο το ασφαλιστικό. Κατά την κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του αντίστοιχου Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας κατέγραψε τις έντονες ενστάσεις του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, δε, πως ναι μεν «δεν το πετάμε», αλλά πρόσθεσε κιόλας πως το σχέδιο της επιτροπής σοφών «δεν μας δεσμεύει».

Περιγράφοντας γενικά οι ίδιες πηγές την τελική πρόταση της κυβέρνησης, ανέφεραν πως θα προχωρήσουν έχοντας κατά νου «τα δέοντα και τα πρέποντα».

Κατά την κοινή σύσκεψη των κυβερνητικών συμβουλίων ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό και τους συμμετέχοντες συναδέλφους του και υπήρξε διεξοδική συζήτηση επ' αυτού.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων σε σχέση με το ασφαλιστικό, ωστόσο δίνοντας μια κατεύθυνση σημείωσε ότι αφ' ενός δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις και αφ' ετέρου ότι δεν θα δίνονται συντάξεις - φιλοδωρήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αμέσως μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης των κυβερνητικών συμβουλίων «στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου