Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Επιστροφή περισσοτέρων εδαφών για τ/κ πλειοψηφία στο κρατίδιο τους - Τι πρότεινε ο ΠτΔ

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος 
Από το  philenews
 
Λευκωσία: Οι εδαφικές αναπροσαρμογές μπορούν να δώσουν λύση στην επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για μόνιμες παρεκκλίσεις, παραπέμποντας στην αξίωση του για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του προχθεσινοβραδινού δείπνου, που ακολούθησε της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το θέμα των παρεκκλίσεων και σημειώνοντας προς τον Ακιντζί πως δεν μπορεί τούτο να γίνει αποδεκτό, επανέφερε μια πάγια ε/κ θέση: Να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές, ώστε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 90.000-100.000 πρόσφυγες. Τότε, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, ακόμη και να επιστρέψουν όλοι οι Ε/κ στις περιουσίες τους στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι πλειοψηφία. Δεν υπήρξε αντίδραση του κ. Ακιντζί σε αυτή τη θέση.
Ο Πρόεδρος του εξήγησε πως δεν μπορεί να περιορίζονται οι Ε/κ και να μπορούν υπήκοοι τρίτων χωρών να αγοράζουν περιουσίες. Διερωτήθηκε, μάλιστα, κατά πόσο προτιμά (ο Ακιντζί) να αγοράζουν περιουσίες ξένοι παρά Ελληνοκύπριοι.

Είναι σαφές πως το θέμα αυτό, που αφορά το περιουσιακό, θα αποτελέσει βαρόμετρο και θα επηρεάσει από την έκβαση των συζητήσεων την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το βάρος να επεξεργασθούν τα κριτήρια για το περιουσιακό ανέλαβαν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα συναντώνται σχεδόν καθημερινά. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος αναχώρησε χθες από την Κύπρο, θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο και θα παραμείνει ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα εστιάζοντας στην προετοιμασία του εδάφους για την εντατικοποίηση των συνομιλιών τον Νοέμβριο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι την τελευταία περίοδο λαλίστατος, χθες παραδίδοντας το πρώτο μάθημα του νέου ακαδημαϊκού έτους στο “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο επανέλαβε πως εκφράζεται μεν διαφορετική ερμηνεία των δύο πλευρών για τη διζωνικότητα, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει «μια συγκυρία από την οποία μπορούν να βγουν ωραία παραδείγματα, όπως η ενοποίηση, το να έρθουν οι πλευρές μαζί, η συνεργασία, το από κοινού κέρδος, η συνενωτική ενεργειακή πολιτική, αντί της διαχωριστικής, η δημιουργία καταστάσεων αμοιβαίου οφέλους (win win)». Περαιτέρω έστειλε κάποια μηνύματα προς την ε/κ πλευρά, τα οποία μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο:

Πρώτο, είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να απελευθερωθεί από την ιδέα ότι η συνεργασία με τους Τ/κ θα βοηθήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και η ενοποίηση της τηλεφωνίας, πρόσθεσε, έχει “τρακάρει” στην ιδεοληψία της αναγνώρισης.

Δεύτερο, ανέφερε πως τα πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της κοινωνιολογίας, ενώ η συνεργασία των πανεπιστημίων και η παιδεία είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Η διδακτέα ύλη, συνέχισε, θα πρέπει να συζητηθεί με μια νέα ματιά.

Τρίτο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρόλο που κάποιοι μιλάνε για το μοντέλο του Βελγίου, αυτό που θα βγει θα είναι ίδιον της Κύπρου (δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο), προσθέτοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στις δύο συνιστώστες πολιτείες, ούτε αυτές μεταξύ τους, η μία στην άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου