Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Μην περιμένεις τίποτα

Του Ν. Λυγερού

Μην περιμένεις τίποτα αν δεν ασκήσεις πιέσεις κατά τον κρατικό φορέα για το θέμα της άρνησης της γενοκτονίας. Και μην κρύβεσαι πίσω από τη δικαιολογία της ύλης για να μην διδάξεις το κεφάλαιο της γενοκτονίας. Εδώ έχουμε Υπουργό που καταπατά την ελληνική νομοθεσία κι ακόμα μερικοί περιμένουν να παραιτηθεί από μόνος του ενώ κυβερνητικά δεν δέχεται καμία απολύτως πίεση. Με άλλα λόγια ακόμα και σε αυτό το επίπεδο δεν διαβάζουν τη νομοθεσία που έχουν ψηφίσει και θεωρούν ότι είναι μόνο πρόβλημα ελεύθερης έκφρασης. Δίχως ν’ αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο καταπατούν το έργο του Lemkin, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την αναγνώριση από την Ελλάδα και από ξένες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, την ποινικοποίηση που πέρασε σαν νόμος, τους Έλληνες του Πόντου. Βλέπουμε επίσης ότι αν οι Πόντιοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μ’ έναν Υπουργό που βρίσκεται στην ίδια μας την χώρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν’ αλλάξουν ριζικά στρατηγική για το θέμα της αναγνώρισης και της διεθνοποίησης. Γιατί με τέτοια βαρίδια μέσα στη δημοκρατία μας, πώς να πάει το όλο θέμα στο εξωτερικό; Πώς να υπερασπιστούμε τους αθώους όταν οι συνεργοί των βαρβάρων αλωνίζουν και μέσα στην Ελλάδα. Κι όταν μιλάμε για τριάδα γενοκτονιών, γιατί η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τη γενοκτονία των Ασσυρίων ενώ υπάρχουν πάμπολλα προσφυγικά σωματεία που το έχουν κάνει ήδη. Γιατί το θέμα δεν κινείται πιο δυναμικά σε επίπεδο των βουλευτών. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλίο της ιστορίας που είναι τόσο απλό σε μία δημοκρατία. Στην ουσία βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πραγματική θέληση από τους αρμόδιους φορείς γι’ αυτό το λόγο είναι ο ίδιος ο λαός που πρέπει να δώσει το παράδειγμα της αξιοπρέπειας.

Δίχως άλλη καθυστέρηση η ελληνική ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ αποκτά όλο και περισσότερη στρατηγική σημασία με τα νέα δεδομένα όχι μόνο για τώρα αλλά και σε βάθος χρόνου. Διότι όλοι καταλαβαίνουν τώρα ότι η ανάδειξη και η αξιοποίηση αυτόχθονων πηγών ενέργειας, αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια και ταυτόχρονα λειτουργεί ως μέτρο κατά της ενεργειακής εξάρτησης που δημιουργεί ένα πεδίο εκμετάλλευσης για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε στα επίσημα κείμενα την έκφραση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ήταν ακριβώς στο πλαίσιο των αυτόχθονων πηγών ενέργειας και μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο. Από τότε οι νέες ανακαλύψεις με γιγαντιαία και υπεργιγαντιαία κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή την στρατηγική προσέγγιση. Τώρα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, βλέπουμε ότι το παράνομο πετρέλαιο επιτρέπει την ενίσχυση των τρομοκρατικών οργανώσεων όχι μόνο στην εφοδιαστική τους αλυσίδα αλλά ακόμα και στην άμεση δράση τους αφού το εκμεταλλευτούν σε πρώτο βαθμό για την επιλογή των στόχων τους. Πρέπει όμως ν’ αντιληφθούν ότι αν δεν έβρισκαν αγοραστές δεν θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις μονάδες τους. Γι’ αυτό το λόγο η τριμερή συμμαχία Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και το ίδιο ισχύει και για την άλλη της Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν πρόκειται μόνο για προσπάθεια σταθεροποίησης αλλά και για μέτρα στρατηγικού τύπου, ενεργειακής ασφάλειας.

Η γενοκτονία δεν είναι μόνο μαζική θηριωδία
Του Ν. Λυγερού

Η γενοκτονία δεν είναι μόνο εθνοκάθαρση ούτε μαζική θηριωδία. Η γενοκτονία έχει νομική υπόσταση, όπως και τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Δεν μπορεί λοιπόν ο κρατικός φορέας να χρησιμοποιεί ευφημισμούς για να τη χαρακτηρίσει και ειδικά σε επίσημα κείμενα που αναφέρονται στη Παιδεία ενός Έθνους. Δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν ακόμα τέτοια λάθη ή ακόμα και παραποιήσεις. Διότι είναι ένας έμμεσος και έντεχνος τρόπος άρνησης της έννοιας της γενοκτονίας. Έτσι ακόμα κι όταν παρουσιάζουμε το έργο της Επιτροπής ολοκαυτώματος γενοκτονιών, εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, μερικοί προσπαθούν να αλλάξουν και τη δράση της αλλάζοντας συστηματικά το λεξιλόγιο, δίχως απαραίτητα να αντιλαμβάνονται ότι η επιλογή τους δεν έχει πια καμία νομική υπόσταση. Όλο το έργο του Lemkin βασίζεται στην απλή ιδέα ότι για να καταδικαστεί ένας θύτης, πρέπει τα εγκλήματα να είναι ξεκάθαρα σε νομικό επίπεδο. Έτσι χαρακτηρίζει συγκεκριμένες πράξεις με τον όρο της γενοκτονίας που επινόησε για να διαθέτει και ο δικαστής ένα εργαλείο που να είναι αποτελεσματικό ενάντια στη βαρβαρότητα. Έτσι κάθε τροποποίηση που γίνεται πάνω σε αυτή τη λέξη όχι μόνο δεν είναι διπλωματική, αλλά επί της ουσίας αθωώνει το βάρβαρο θύτη, αφού δεν υπάρχει πια κατηγορία. Ενώ στην Ελλάδα έχουμε αναγνωρίσει τη γενοκτονία και ποινικοποιήσει την άρνηση της για ακριβώς αυτό το λόγο. Και αυτό είναι τιμή μας.

Μέσω της πολυκυκλικότητας
Του Ν. Λυγερού

Μέσω της πολυκυκλικότητας δεν βλέπεις πια τον Χρόνο με τον ίδιο τρόπο αλλά και τον πλησίον σου τον αντιλαμβάνεσαι με διαφορετικό τρόπο. Δεν έχει πια νόημα το τοπικό όχι μόνο του χώρου αλλά και του χρόνου. Επίσης αποκτά μεγάλη σημασία η έννοια της κβαντικής υπέρθεσης κι αν δεν έχεις επιλέξει ακόμα αν προτιμάς την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, τη θεωρία του Everett ή την ερμηνεία του Broglie-Bohm δεν πειράζει αλλά ήδη πρέπει να τη σκεφτείς ως έννοια. Το ίδιο ισχύει και για την κβαντική διεμπλοκή. Έτσι μη νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις μετρήσεις με ανεξάρτητο τρόπο δίχως να υπάρχουν επιπτώσεις ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης το μακρινό γεγονός μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο το άμεσο μέλλον, από το πρόσφατο παρελθόν. Κι αν μπορούσες να θυμάσαι γεγονότα σε μακρύτερη χρονική απόσταση θα έβλεπες τα πράγματα ως δεδομένα που δεν ανήκουν μόνο και μόνο στο παρόν διότι η σκακιέρα της σκέψης δεν είναι κλασική αφού ξεχειλίζει πέρα από αυτή λόγω διαχρονικότητας. Μην εκφυλίζεις λοιπόν τα νοητικά σχήματα που διασχίζουν τους αιώνες γιατί η αντίληψή σου θα είναι λανθασμένη. Ο κόσμος δεν είναι ένα μουσείο. Αλλά ένα μουσείο μπορεί να είναι κόσμος και πρέπει να το προστατέψεις ενάντια στη βαρβαρότητα. Αυτό κάνουμε εδώ και αιώνες με την Ανθρωπότητα γιατί αυτό μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους.

Masterclass. (Dessin au feutre)
N. Lygeros





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου