Ανταπόκριση: Μαρία Ψαρά, Αθήνα
Από το philenews
Αθήνα: Ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο των Media φέρνουν οι αλλαγές του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Οι άδειες θα είναι τέσσερις» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ άμεσα κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή η σχετική διάταξη για τις άδειες εθνικής εμβέλειας.
«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, όπως κάθε φορά που το καινούργιο γεννιέται υπάρχουν ωδίνες... Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της, η διαπλοκή το επόμενο διάστημα τελειώνει, επιτίθεται σκληρά, η χώρα όμως έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε. Με αυτόν τον τρόπο, επισήμανε, θα αποφευχθούν οι κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα.
Και κάπως έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και) στο θέμα των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, όπως επίσης και για το αγροτικό και το ασφαλιστικό ζήτημα...
Εν μέσω μίας κρίσιμης και πολυτάραχης εβδομάδας, με ανοιχτά μέτωπα παντού -από το προσφυγικό μέχρι το... διπλωματικό- η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιότητά της... Είναι ένας προσανατολισμός ή το πραγματικό ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα να βάλει τάξη σε ένα καθεστώς ασυδοσίας που «λιμνάζει» από το 1989; Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κύπρος αναμένεται να παίξει σοβαρό ρόλο στην πορεία των γεγονότων, καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες καναλιών που σκέφτονται σοβαρά τη μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο.
Η πρόσφατη αδειοδότηση του Alpha Ελλάδος να εκπέμπει πρόγραμμα στην Κύπρο από τις αρχές του 2016 και οι σχέσεις ελλαδικών - κυπριακών καναλιών, από τα πρώτα χρόνια της έναρξης της ιδιωτικής τηλεόρασης στις δύο χώρες, δεν είναι τυχαία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Γιάννης Αλαφούζος του ΣΚΑΪ προσανατολίζεται προς Κύπρο μεριά για τη μεταφορά της έδρας του τηλεοπτικού σταθμού του...
Το στίγμα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά χαρακτηριστική είναι η φράση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη του υπουργικού, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Ν.Παππάς είπε: «Ο διαγωνισμός θα είναι fast track!».
Το θέμα των αδειών ξεκίνησε στην πραγματικότητα το 1989, όταν η Βουλή ενέκρινε τον νόμο 1866 που άνοιξε τον δρόμο για το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην τηλεόραση και τη δημιουργία των πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 27 χρόνια και το ζήτημα των αδειών εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα, αφού ποτέ δεν χορηγήθηκαν οριστικές άδειες. Είναι αυτό που λέει ο λαός «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Ακόμη κι όσες προσπάθειες καταβλήθηκαν στο μεταξύ για να μπει ένα τέλος στο καθεστώς των προσωρινών αδειών έπεσαν στο κενό.
«Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί μονομερώς να βάλει τάξη σε ένα καθεστώς ασυδοσίας. Ωστόσο, ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει είναι απόλυτος, έως και απολυταρχικός» σχολίασε στον «Φιλελεύθερο» στέλεχος της αγοράς, το οποίο θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Θα δούμε πώς θα φέρει τον νόμο τελικά, αλλά μοιάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και να παρακάμπτει το κατ' εξοχήν αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μια μικρή ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου καθορίζει από μόνη της πόσες άδειες θα δοθούν, σε ποιους και με ποιο τίμημα, προκαλώντας σειρά ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα και τη διαφάνεια των προθέσεών της. Γιατί είναι θέμα του κράτους πόσα κανάλια θα υπάρχουν;» αναρωτιέται.
Η απάντηση της κυβέρνησης για το ΕΣΡ είναι ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 για να συμπληρώσει τις κενές θέσεις της ανεξάρτητης Αρχής, τις οποίες όμως η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε τον Νοέμβριο, «ξηλώνοντας» τα προηγούμενα μέλη με μια βραδινή τροπολογία.
Διαπραγματευτικό χαρτί η Κύπρος, για τους καναλάρχες
Τα σενάρια της μεταφοράς της έδρας των τηλεοπτικών καναλιών στην Κύπρο ή ακόμη και της αίτησης για παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών στην Κύπρο ως «κερκόπορτα» και για την Ελλάδα, δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. Με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει την αδειοδότηση τηλεοπτικών καναλιών σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, οι καναλάρχες κράτησαν το διαπραγματευτικό χαρτί της Μεγαλονήσου.
«Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι στην Κύπρο έχει θεσμοθετηθεί ήδη η ευνοϊκή νομοθεσία που ζητούσαν οι καναλάρχες, με αποτέλεσμα η αδειοδότησή τους να είναι εύκολη υπόθεση» σχολίασε η ίδια πηγή στον «Φ».
Όπως έχει δημοσιεύσει ο «Φιλελεύθερος», οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέπουν ότι πάροχος υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων θεωρείται ότι είναι εγκατεστημένος στη Δημοκρατία στις περιπτώσεις που έχει κεντρικά γραφεία στην Κύπρο, όταν έχει τα κεντρικά του γραφεία σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά οι συντακτικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Κύπρο, όταν έχει τα κεντρικά του γραφεία στη Δημοκρατία, αλλά ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού του εργάζεται τόσο στη Δημοκρατία όσο και σε άλλο κράτος-μέλος.
Επίσης, άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων χορηγεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανάλογα με κατηγορίες περιεχομένου και σε εταιρεία που γράφτηκε και απέκτησε νομική προσωπικότητα με βάση τον περί εταιρειών νόμο ή αντίστοιχο νόμο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία που γράφτηκε με βάση τον περί ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών νόμο ή αντίστοιχο νόμο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που συστάθηκε στη Δημοκρατία ή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άδεια παραχωρείται και σε εταιρεία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γράφτηκε και απέκτησε νομική προσωπικότητα με βάση νόμο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να διατηρεί μόνιμο και διαρκή δεσμό με την οικονομία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διατηρεί έδρα δραστηριοτήτων της σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Δημοκρατίας.
Φήμες αναφέρουν ότι αν αντιμετωπίσουν εχθρική συμπεριφορά στην Ελλάδα, ο Alpha και το ΣΚΑΪ θα... μετακομίσουν Κύπρο. Άλλωστε, τα δύο αυτά κανάλια φαίνονται ως οι «αδύναμοι κρίκοι» της αλυσίδας που επιθυμεί η κυβέρνηση. Επίσης προβλέπονται συγχωνεύσεις καναλιών και κατάργηση των μικρότερων τηλεοπτικών δικτύων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Γιάννης Αλαφούζος ήδη έχει κάνει σχετικές κινήσεις. Πριν από λίγο καιρό, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια ομάδα συνεργατών του ταξίδεψε στη Λευκωσία, όπου είχε σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη και έναν Κύπριο ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης. Οι συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν, ισχυρίστηκαν ότι στην Ελλάδα υφίστανται πολιτικό διωγμό και ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα να κλείσει τον ΣΚΑΪ.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση εγγυήσεις προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα του ΣΚΑΪ στη Μεγαλόνησο και το κανάλι, μέσω ειδικής πλατφόρμας, να εκπέμπει σήμα στην Ελλάδα. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο δελεαστική την πρότασή τους, δεσμεύτηκαν να οργανώσουν τεχνικά και δημοσιογραφικά ένα παράρτημα στη Λευκωσία, που θα καλύπτει την κυπριακή επικαιρότητα.
«Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η ηγεσία της Κύπρου, μέσω αρμόδιων αξιωματούχων, συζήτησε το θέμα και με παράγοντες της Τρόικας, οι οποίοι, από ό,τι φαίνεται, στηρίζουν το εγχείρημα του Αλαφούζου. Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι συμφώνησαν στα ζητήματα που έχουν σχέση με την αλλαγή φορολογικής έδρας, αλλά ζήτησαν ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τεχνικά ζητήματα που έχουν σχέση με την πλατφόρμα μεταφοράς σήματος στην Ελλάδα. Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση είναι ένας Κύπριος οικονομικός παράγοντας, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων για τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα όσον αφορά τη μεταφορά σήματος και τη δυνατότητα να γίνεται εκπομπή κυπριακών καναλιών μέσω της Digea» ανέφερε το ρεπορτάζ.
Αντίστοιχες κινήσεις φαίνεται να έχουν κάνει και μικρότεροι καναλάρχες, που βλέπουν το μέλλον τους στην Ελλάδα ζοφερό...
Καταγγελίες καναλαρχών για «μαγειρεμένη» μελέτη
«Την ίδια στιγμή, με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να “τεκμηριώσει” την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Όμως, με τη μελέτη αυτή η κυβέρνηση παραπλανά το Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές» αναφέρουν οι ιδιοκτήτες καναλιών.
» Πέντε είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας:
Συμπέρασμα 1: Με τη σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.
Συμπέρασμα 2: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.
Συμπέρασμα 3: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα €4,1 εκατ. ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.
Συμπέρασμα 4: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης.
Συμπέρασμα 5: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών.
» Ας πάψει λοιπόν η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση την τακτική δημιουργίας φανταστικών εχθρών που δήθεν δεν θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο.
» Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επανειλημμένα, ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το τηλεοπτικό τοπίο, με διαφάνεια, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των απόψεων, αλλά και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι που η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί, ακριβώς για να μπορεί να ελέγχει και εκβιάζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτό εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες.
» Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να μιλά απλώς για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, να κάνει πράξη τις αρχές που επικαλείται, και με διάλογο να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός σε μια χώρα της Ευρώπης. Ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το προστατεύουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες», αναφέρουν οι καναλάρχες.
Ανησυχεί η ΕΣΗΕΑ
Την ανησυχία της εξέφρασε και η ΈνωσΗ Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία συνεδρίασε εκτάκτως μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα περαιτέρω.
«Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 25 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
» Είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
» Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.
Τι λέει ο υπ. Επικρατείας
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι «οι ιδιοκτήτες των καναλιών μάς κατηγόρησαν ότι ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων που ορίζουμε στο νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλος. Όσοι θέλουν να βάλουν μπροστά τους εργαζόμενους να το ξανασκεφτούν».
«Τα υφιστάμενα κανάλια δεν έχουν άδεια. Για πρώτη φορά θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα γίνει διαγωνισμός» σημείωσε και πρόσθεσε πως με όρους αγοράς έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, τα οποία είναι υπερχρεωμένα. Τα δάνεια που έχουν πάρει είναι σε διαδικασία ελέγχου από τη δικαιοσύνη, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν αφήνει την αγορά να ρυθμιστεί από μόνη της, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη αγορά. Στη χρήση ενός δημόσιου αγαθού πρέπει να παρεμβαίνει το δημόσιο, είπε. Την ίδια στιγμή, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ζήτημα στην προτεινόμενη ρύθμιση.
Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόταση για διεθνή διαγωνισμό παροχής τηλεοπτικών αδειών στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κοινοτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκπονήσει διαγωνισμό και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την κάλυψη δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με το Μνημόνιο.
Ωστόσο, καμία τέτοια πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί και καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει με τους Θεσμούς για το θέμα. Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε, τέλος, ότι ο τρόπος που θα γίνει ο διαγωνισμός επαφίεται στην κυβέρνηση, καθώς η τηλεοπτική αγορά δεν είναι εναρμονισμένη.
Πηγή της Κομισιόν ανέφερε πως ό,τι και να γίνει, ο δημόσιος διαγωνισμός πρέπει να είναι σύμφωνος με τις πρόνοιες της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ και, συγκεκριμένα, με τα άρθρα περί ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκατάστασης. Πηγές του Συμβουλίου κοντά στο Eurogroup αμφιβάλλουν για το αν η αρχή τηρείται με τη δημοπράτηση μόνο τεσσάρων αδειών.
Από το philenews
Αθήνα: Ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο των Media φέρνουν οι αλλαγές του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Οι άδειες θα είναι τέσσερις» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ άμεσα κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή η σχετική διάταξη για τις άδειες εθνικής εμβέλειας.
«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, όπως κάθε φορά που το καινούργιο γεννιέται υπάρχουν ωδίνες... Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της, η διαπλοκή το επόμενο διάστημα τελειώνει, επιτίθεται σκληρά, η χώρα όμως έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε. Με αυτόν τον τρόπο, επισήμανε, θα αποφευχθούν οι κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα.
Και κάπως έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και) στο θέμα των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, όπως επίσης και για το αγροτικό και το ασφαλιστικό ζήτημα...
Εν μέσω μίας κρίσιμης και πολυτάραχης εβδομάδας, με ανοιχτά μέτωπα παντού -από το προσφυγικό μέχρι το... διπλωματικό- η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιότητά της... Είναι ένας προσανατολισμός ή το πραγματικό ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα να βάλει τάξη σε ένα καθεστώς ασυδοσίας που «λιμνάζει» από το 1989; Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κύπρος αναμένεται να παίξει σοβαρό ρόλο στην πορεία των γεγονότων, καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες καναλιών που σκέφτονται σοβαρά τη μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο.
Η πρόσφατη αδειοδότηση του Alpha Ελλάδος να εκπέμπει πρόγραμμα στην Κύπρο από τις αρχές του 2016 και οι σχέσεις ελλαδικών - κυπριακών καναλιών, από τα πρώτα χρόνια της έναρξης της ιδιωτικής τηλεόρασης στις δύο χώρες, δεν είναι τυχαία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Γιάννης Αλαφούζος του ΣΚΑΪ προσανατολίζεται προς Κύπρο μεριά για τη μεταφορά της έδρας του τηλεοπτικού σταθμού του...
Το στίγμα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά χαρακτηριστική είναι η φράση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη του υπουργικού, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Ν.Παππάς είπε: «Ο διαγωνισμός θα είναι fast track!».
Το θέμα των αδειών ξεκίνησε στην πραγματικότητα το 1989, όταν η Βουλή ενέκρινε τον νόμο 1866 που άνοιξε τον δρόμο για το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην τηλεόραση και τη δημιουργία των πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 27 χρόνια και το ζήτημα των αδειών εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα, αφού ποτέ δεν χορηγήθηκαν οριστικές άδειες. Είναι αυτό που λέει ο λαός «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Ακόμη κι όσες προσπάθειες καταβλήθηκαν στο μεταξύ για να μπει ένα τέλος στο καθεστώς των προσωρινών αδειών έπεσαν στο κενό.
«Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί μονομερώς να βάλει τάξη σε ένα καθεστώς ασυδοσίας. Ωστόσο, ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει είναι απόλυτος, έως και απολυταρχικός» σχολίασε στον «Φιλελεύθερο» στέλεχος της αγοράς, το οποίο θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Θα δούμε πώς θα φέρει τον νόμο τελικά, αλλά μοιάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και να παρακάμπτει το κατ' εξοχήν αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μια μικρή ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου καθορίζει από μόνη της πόσες άδειες θα δοθούν, σε ποιους και με ποιο τίμημα, προκαλώντας σειρά ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα και τη διαφάνεια των προθέσεών της. Γιατί είναι θέμα του κράτους πόσα κανάλια θα υπάρχουν;» αναρωτιέται.
Η απάντηση της κυβέρνησης για το ΕΣΡ είναι ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 για να συμπληρώσει τις κενές θέσεις της ανεξάρτητης Αρχής, τις οποίες όμως η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε τον Νοέμβριο, «ξηλώνοντας» τα προηγούμενα μέλη με μια βραδινή τροπολογία.
Διαπραγματευτικό χαρτί η Κύπρος, για τους καναλάρχες
Τα σενάρια της μεταφοράς της έδρας των τηλεοπτικών καναλιών στην Κύπρο ή ακόμη και της αίτησης για παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών στην Κύπρο ως «κερκόπορτα» και για την Ελλάδα, δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. Με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει την αδειοδότηση τηλεοπτικών καναλιών σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, οι καναλάρχες κράτησαν το διαπραγματευτικό χαρτί της Μεγαλονήσου.
«Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι στην Κύπρο έχει θεσμοθετηθεί ήδη η ευνοϊκή νομοθεσία που ζητούσαν οι καναλάρχες, με αποτέλεσμα η αδειοδότησή τους να είναι εύκολη υπόθεση» σχολίασε η ίδια πηγή στον «Φ».
Όπως έχει δημοσιεύσει ο «Φιλελεύθερος», οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέπουν ότι πάροχος υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων θεωρείται ότι είναι εγκατεστημένος στη Δημοκρατία στις περιπτώσεις που έχει κεντρικά γραφεία στην Κύπρο, όταν έχει τα κεντρικά του γραφεία σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά οι συντακτικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Κύπρο, όταν έχει τα κεντρικά του γραφεία στη Δημοκρατία, αλλά ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού του εργάζεται τόσο στη Δημοκρατία όσο και σε άλλο κράτος-μέλος.
Επίσης, άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων χορηγεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανάλογα με κατηγορίες περιεχομένου και σε εταιρεία που γράφτηκε και απέκτησε νομική προσωπικότητα με βάση τον περί εταιρειών νόμο ή αντίστοιχο νόμο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία που γράφτηκε με βάση τον περί ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών νόμο ή αντίστοιχο νόμο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που συστάθηκε στη Δημοκρατία ή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άδεια παραχωρείται και σε εταιρεία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γράφτηκε και απέκτησε νομική προσωπικότητα με βάση νόμο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να διατηρεί μόνιμο και διαρκή δεσμό με την οικονομία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διατηρεί έδρα δραστηριοτήτων της σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Δημοκρατίας.
Φήμες αναφέρουν ότι αν αντιμετωπίσουν εχθρική συμπεριφορά στην Ελλάδα, ο Alpha και το ΣΚΑΪ θα... μετακομίσουν Κύπρο. Άλλωστε, τα δύο αυτά κανάλια φαίνονται ως οι «αδύναμοι κρίκοι» της αλυσίδας που επιθυμεί η κυβέρνηση. Επίσης προβλέπονται συγχωνεύσεις καναλιών και κατάργηση των μικρότερων τηλεοπτικών δικτύων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Γιάννης Αλαφούζος ήδη έχει κάνει σχετικές κινήσεις. Πριν από λίγο καιρό, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια ομάδα συνεργατών του ταξίδεψε στη Λευκωσία, όπου είχε σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη και έναν Κύπριο ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης. Οι συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν, ισχυρίστηκαν ότι στην Ελλάδα υφίστανται πολιτικό διωγμό και ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα να κλείσει τον ΣΚΑΪ.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση εγγυήσεις προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα του ΣΚΑΪ στη Μεγαλόνησο και το κανάλι, μέσω ειδικής πλατφόρμας, να εκπέμπει σήμα στην Ελλάδα. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο δελεαστική την πρότασή τους, δεσμεύτηκαν να οργανώσουν τεχνικά και δημοσιογραφικά ένα παράρτημα στη Λευκωσία, που θα καλύπτει την κυπριακή επικαιρότητα.
«Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η ηγεσία της Κύπρου, μέσω αρμόδιων αξιωματούχων, συζήτησε το θέμα και με παράγοντες της Τρόικας, οι οποίοι, από ό,τι φαίνεται, στηρίζουν το εγχείρημα του Αλαφούζου. Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι συμφώνησαν στα ζητήματα που έχουν σχέση με την αλλαγή φορολογικής έδρας, αλλά ζήτησαν ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τεχνικά ζητήματα που έχουν σχέση με την πλατφόρμα μεταφοράς σήματος στην Ελλάδα. Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση είναι ένας Κύπριος οικονομικός παράγοντας, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων για τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα όσον αφορά τη μεταφορά σήματος και τη δυνατότητα να γίνεται εκπομπή κυπριακών καναλιών μέσω της Digea» ανέφερε το ρεπορτάζ.
Αντίστοιχες κινήσεις φαίνεται να έχουν κάνει και μικρότεροι καναλάρχες, που βλέπουν το μέλλον τους στην Ελλάδα ζοφερό...
Καταγγελίες καναλαρχών για «μαγειρεμένη» μελέτη
«Την ίδια στιγμή, με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να “τεκμηριώσει” την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Όμως, με τη μελέτη αυτή η κυβέρνηση παραπλανά το Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές» αναφέρουν οι ιδιοκτήτες καναλιών.
» Πέντε είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας:
Συμπέρασμα 1: Με τη σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.
Συμπέρασμα 2: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.
Συμπέρασμα 3: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα €4,1 εκατ. ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.
Συμπέρασμα 4: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης.
Συμπέρασμα 5: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών.
» Ας πάψει λοιπόν η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση την τακτική δημιουργίας φανταστικών εχθρών που δήθεν δεν θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο.
» Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επανειλημμένα, ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το τηλεοπτικό τοπίο, με διαφάνεια, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των απόψεων, αλλά και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι που η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί, ακριβώς για να μπορεί να ελέγχει και εκβιάζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτό εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες.
» Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να μιλά απλώς για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, να κάνει πράξη τις αρχές που επικαλείται, και με διάλογο να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός σε μια χώρα της Ευρώπης. Ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το προστατεύουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες», αναφέρουν οι καναλάρχες.
Ανησυχεί η ΕΣΗΕΑ
Την ανησυχία της εξέφρασε και η ΈνωσΗ Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία συνεδρίασε εκτάκτως μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα περαιτέρω.
«Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 25 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
» Είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
» Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.
Τι λέει ο υπ. Επικρατείας
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι «οι ιδιοκτήτες των καναλιών μάς κατηγόρησαν ότι ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων που ορίζουμε στο νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλος. Όσοι θέλουν να βάλουν μπροστά τους εργαζόμενους να το ξανασκεφτούν».
«Τα υφιστάμενα κανάλια δεν έχουν άδεια. Για πρώτη φορά θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα γίνει διαγωνισμός» σημείωσε και πρόσθεσε πως με όρους αγοράς έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, τα οποία είναι υπερχρεωμένα. Τα δάνεια που έχουν πάρει είναι σε διαδικασία ελέγχου από τη δικαιοσύνη, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν αφήνει την αγορά να ρυθμιστεί από μόνη της, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη αγορά. Στη χρήση ενός δημόσιου αγαθού πρέπει να παρεμβαίνει το δημόσιο, είπε. Την ίδια στιγμή, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ζήτημα στην προτεινόμενη ρύθμιση.
Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόταση για διεθνή διαγωνισμό παροχής τηλεοπτικών αδειών στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κοινοτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκπονήσει διαγωνισμό και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την κάλυψη δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με το Μνημόνιο.
Ωστόσο, καμία τέτοια πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί και καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει με τους Θεσμούς για το θέμα. Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε, τέλος, ότι ο τρόπος που θα γίνει ο διαγωνισμός επαφίεται στην κυβέρνηση, καθώς η τηλεοπτική αγορά δεν είναι εναρμονισμένη.
Πηγή της Κομισιόν ανέφερε πως ό,τι και να γίνει, ο δημόσιος διαγωνισμός πρέπει να είναι σύμφωνος με τις πρόνοιες της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ και, συγκεκριμένα, με τα άρθρα περί ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκατάστασης. Πηγές του Συμβουλίου κοντά στο Eurogroup αμφιβάλλουν για το αν η αρχή τηρείται με τη δημοπράτηση μόνο τεσσάρων αδειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου