Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μεθοδεύουν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης
Από το philenews

Λευκωσία: Παιγνίδι οριστικής κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποβάθμισης της σε «συνιστώσα πολιτεία», έστησαν Άγκυρα και ψευδοκράτος, με τη στήριξη ισχυρών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ως απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού».

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά επεδίωξε και εξασφάλισε την πραγματοποίηση της δικοινοτικής επίσκεψης Μαυρογιάννη-Ναμί στην έδρα της Ε.Ε, κάτι που εκμεταλλεύτηκε δεόντως, εκδίδοντας, την ίδια ακριβώς στιγμή, δήλωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους διά της οποίας υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστώσα πολιτεία, φρενάροντας κάθε σκέψη για μετεξέλιξή της σε ομόσπονδο κράτος.
«Το τάιμινγκ που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαίο», μας ανέφερε έγκυρη πηγή, ενώ τουρκικοί κύκλοι άφηναν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και ευρύτερα, μέσω και των δικοινοτικών επισκέψεων στις Βρυξέλλες, παραπέμπει ευθέως σε υποκατάσταση του νομίμου κράτους, της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις δύο «ιδρυτικές» συνιστώσες πολιτείες.

Άλλωστε, αυτό περιγράφει εύγλωττα και η δήλωση της «προεδρίας» του κατοχικού μορφώματος, που κυκλοφόρησε ο Μπαρίς Μπουρτζού την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευδε να συναντήσει τους δύο διαπραγματευτές, σε μια «συγκινησιακά φορτισμένη», όπως μας λέχθηκε, «ατμόσφαιρα».

Η Κομισιόν έκανε λόγο «ιστορική κοινή επίσκεψη», ανακοινώνοντας και μια πονηρή «συμφωνία», η οποία ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής πλευράς. Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος της Κομισιόν, ως αποτέλεσμα της κοινής επίσκεψης Μαυρογιάννη-Ναμί «συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η δυνατότητα συναντήσεων με αυτή τη σύνθεση (format), σε τακτική βάση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ποιος όμως έριξε την ιδέα για συνέχιση των δικοινοτικών συναντήσεων στην έδρα της Ε.Ε; Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τον διευθυντή του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαγιερ, ο οποίος επεσήμανε προς τους Μαυρογιάννη και Ναμί, ότι θα ήταν καλό, αυτός ο δικοινοτικός δίαυλος επικοινωνίας με την Ε.Ε., που εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα την περασμένη Πέμπτη, να διατηρηθεί, με το ίδιο ακριβώς φορμάτ και σε τακτική βάση, κάτι με το οποίο δεν διαφώνησε κανείς εκ των παρευρισκομένων.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί, ότι «συμπτωματικά» η ιδέα του Μάρτιν Σέλμαγιερ. ταυτίζεται πλήρως με τις τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν διαβιβασθεί στην έδρα της Ε.Ε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, πριν την «ιστορική κοινή επίσκεψη» Μαυρογιάννη-Ναμί.

Για να συμπληρωθεί το παζλ και να καταδειχθεί το μέγεθος της μπανανόφλουδας που πάτησε η Λευκωσία με την κοινή επίσκεψη Μαυρογιάννη-Ναμί στην έδρα της Ε.Ε., θα πρέπει να δούμε και ποιος ήταν ο λόγος για τη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με πέντε εκ των στενότερων συνεργατών του.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, Μαυρογιάννης και Ναμί μετέφεραν στις Βρυξέλλες ένα μόνο αίτημα. Αφορά στην κάλυψη από την Ε.Ε του κόστους διερμηνείας (από την αγγλική στην τουρκική γλώσσα) των εργασιών της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής για την προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων να υιοθετήσουν το κοινοτικό κεκτημένο.

Όπως αποκαλύψαμε, η Κομισιόν αποφάσισε να διαθέσει, ως πρώτη δόση 50 χιλιάδες ευρώ, για τη διερμηνεία, που απετέλεσε την αφορμή για την «ιστορική κοινή επίσκεψη» Μαυρογιάννη και Ναμί στην έδρα της Ε.Ε., αλλά και για την προσημείωση «υποθήκης» για θεσμοθέτηση ανάλογων συναντήσεων, με το «ίδιο φορμάτ» και σε «τακτική βάση».

Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί γιατί το αίτημα για τη διερμηνεία δεν υποβλήθηκε από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Οζντίλ Ναμί προς τον προσωπικό απεσταλμένο του προέδρου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, με τον οποίο οι δύο διαπραγματευτές συναντώνται πολύ συχνά στην Κύπρο;

Άλλωστε, πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι το «σόου» που στήθηκε στις Βρυξέλλες, οι φωτογραφίες Γιούνκερ με τους δύο διαπραγματευτές που κυκλοφόρησαν και η «συμφωνία» για ανάλογες συναντήσεις με την ίδια δικοινοτική σύνθεση, και σε τακτική βάση, είχαν ως στόχο την εξασφάλιση μόνο 50 χιλιάδων ευρώ για διερμηνεία.

Την ίδια μάλιστα ώρα, που η «προεδρία» του ψευδοκράτους, αξιοποιούσε πολιτικά και σημειολογικά την «κοινή ιστορική επίσκεψη» Μαυρογιάννη-Ναμί στις Βρυξέλλες και μας εξηγούσε ότι η μόνη μετεξέλιξη που θα υποστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο υποβιβασμός της σε συνιστώσα πολιτεία...

Μέσα σε όλα αυτά, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει κατά πόσον η «ιστορική κοινή επίσκεψη» Μαυρογιάννη-Ναμί στην έδρα της Ε.Ε, έγινε με πρωτοβουλία των δύο διαπραγματευτών, ή κατά πόσον αποτελεί συνέχεια της εξίσου «ιστορικής» κοινής εμφάνισης Αναστασιάδη-Ακιντζί, στο Νταβός...


Βλέπει λύση η Ε.Ε. μέσα στο 2016

Δεδομένη θεωρεί τη λύση του Κυπριακού εντός του 2016 η Ε.Ε., στη βάση των μηνυμάτων που δίνονται τόσο από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα προς την Κομισιόν, όσο και από κύκλους των δύο κοινοτήτων. Πηγή στην έδρα της Ε.Ε. ανέφερε στον «Φ» ότι η αισιοδοξία των Βρυξελλών δεν απορρέει αποκλειστικά από την ενημέρωση της οποίας τυγχάνουν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, αλλά και από τις θέσεις που διατυπώνουν οι δύο πλευρές, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για λύση εντός του 2016 και «η ιστορικότητα των στιγμών» οδήγησαν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να πλαισιώσει τους διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ναμί και να φωτογραφηθεί μαζί τους, στο πλαίσιο της δικοινοτικής «ιστορικής κοινής επίσκεψής» τους στην έδρα της Ε.Ε.


Ο Νταβούτογλου ξανάρχεται


Νέα δώρα προς την Άγκυρα, με επίκεντρο την ελάφρυνση των προσφυγικών βαρών, προωθούν οι Βρυξέλλες, ενόψει νέας συνόδου Τουρκίας και «προθύμων κρατών», η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου, πριν από την προκαθορισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συνόδου Τουρκίας-«προθύμων κρατών», αναμένεται να βρεθεί η εισήγηση της Ολλανδικής Προεδρίας για μετεγκατάσταση 250 χιλιάδων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε, με αντάλλαγμα την άμεση επιστροφή όλων των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη σύνοδο με τα «πρόθυμα κράτη», από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διεκδικεί ουσιαστικό περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που παραμένουν σε τουρκικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εξασφαλίσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία συνθηκών σχολικής εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα, ο κ. Νταβούτογλου επιδιώκει να εκμαιεύσει μια συμφωνία η οποία «να επιτρέπει στην Τουρκία να ανασάνει από τα προσφυγικά βάρη».

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει από την Κομισιόν τη γραπτή δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα προχωρήσει τον προσεχή Μάρτιο στο ξεπάγωμα πέντε εκ των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κομισιόν δεσμεύτηκε ακόμη προς την Τουρκία για «διασφάλιση του ανοίγματος» των πέντε κεφαλαίων, κάτι πάντως που συνιστά υπέρβαση όρων εντολής, καθώς η αρμοδιότητα ανοίγματος και κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη, τα οποία διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο.

Η Άγκυρα προσδοκά παράλληλα ότι θα εξασφαλίσει κέρδη κεφαλαιοποιώντας τη δέσμευση της Κομισιόν για επίσπευση της διαδικασίας ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, κάτι πάντως που προϋποθέτει εφαρμογή των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο οδικού χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου